Η απόφαση του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου να εγκρίνει την υιοθέτηση από το Βερολίνο των μηχανισμών στήριξης της ζώνης του ευρώ έγινε δεκτή με ενθουσιασμό και ανακούφιση από τους Ευρωπαίους ηγέτες οι οποίοι βλέπουν ότι, έστω και με τις αντιρρήσεις που πρόβαλε η Καρλσρούη, γίνεται ένα μεγάλο βήμα προς την επίλυση της κρίσης του ευρώ.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ έκανε και αυτή λόγο για «μια καλή ημέρα για την Ευρώπη» και τη Γερμανία η οποία «στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα προς την Ευρώπη και πέραν αυτής και αίρεται στο ύψος των ευθυνών της».

«Δεν ξεπεράσαμε ακόμη αυτή την κρίση, αλλά κάναμε τα πρώτα βήματα», δήλωσε ακόμη η καγκελάριος.

«Είναι μια ευφυής απόφαση μέσα στο φιλοευρωπαϊκό πνεύμα του συντάγματός μας. Η δουλειά μας για το ευρώ και την Ευρώπη συνεχίζεται», αναφέρει σε ανακοίνωση του κινούμενος σε ίδια γραμμή ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε.

Επιπλέον ο υπουργός χαρακτήρισε «καλό και απαραίτητο» το όριο που τέθηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο στην οικονομική συμμετοχή της Γερμανίας στη χρηματοδότηση του ESM επισημαίνοντας ότι «δεν πρέπει να ζητάει κανείς υπερβολικά πολλά από τη γερμανική δύναμη κρούσης».

«Είναι καλό για τη Γερμανία και για την Ευρώπη. Προχωρήσαμε σημαντικά για να ξεπεράσουμε την κρίση του χρέους στην ευρωζώνη», κατέληξε.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δήλωσε για την απόφαση πως «ήταν επιτέλους καιρός να ληφθεί», ενώ «καλή ημέρα για την Ευρώπη και για το ευρώ» χαρακτήρισε την απόφαση ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Λουίς ντε Γκίντος χαιρέτισε την «καλή είδηση» της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου καθώς «εντείνονται οι προσπάθειες που πραγματοποιούνται ήδη για να τερματιστεί η κρίση στην ευρωζώνη».

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου το Χρηματιστήριο της Μαδρίτης κινήθηκε ανοδικά ενώ ταυτόχρονα υποχώρησαν τα επιτόκια δανεισμού της Ισπανίας η οποία πιέζεται πανταχόθεν αλλά για την ώρα ανθίσταται στην προσφυγή σε μία πλήρη διάσωση.

Ως μία «εξαιρετική είδηση» που θα επιτρέψει «να αρθεί το τελευταίο εμπόδιο για να τεθεί σε ισχύ η συνθήκη» είδε την απόφαση του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι.

Την απόφαση χαιρέτησε και ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Μπερνάρ Καζνέβ, ο οποίος επισήμανε ότι «μας επιτρέπει να κάνουμε το επόμενο βήμα για την σταθεροποίηση της ευρωζώνης μέσα από την πιθανότητα παρέμβασης του ESM. Σε ό,τι μας αφορά, είναι μια καλή είδηση».

Απόφαση-σταθμός για το ευρώ

Νωρίτερα την Τετάρτη στην πολυαναμενόμενη απόφασή του το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο είπε «ναι» στον ESM θέτοντας όμως μία «οροφή» στο ποσό της συμμετοχής της Γερμανίας και ζητώντας η γερμανική Βουλή να γνωρίζει τις κινήσεις του ESM.

Ο Γερμανός πρόεδρος μπορεί πλέον να κυρώσει τη συμμετοχή του Βερολίνου στον ESM με τις απαραίτητες τροποποιήσεις και ο μόνιμος μηχανισμός να μπει χωρίς άλλα εμπόδια σε λειτουργία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό