Τι σημαίνει για την Ελλάδα η ενδεχόμενη αναβολής πληρωμής των ομολόγων στην ΕΚΤ
Λύση που θα μπορούσε να διευκολύνει την επιμήκυνση του Μνημονίου για δύο χρόνια αποτελεί η αναβολή έως το 2020 της πληρωμής των ελληνικών ομολόγων που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς ουσιαστικά ισοδυναμεί με την εξασφάλιση της χρηματοδότηση της επιμήκυνσης του προγράμματος έως το 2016. Και αυτό γιατί έως το 2016 λήγουν ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ περίπου 20 δισ. ευρώ, όσο είναι το εκτιμώμενο «χρηματοδοτικό κενό» αυτής της περιόδου.
Λύση που θα μπορούσε να διευκολύνει την επιμήκυνση του Μνημονίου για δύο χρόνια αποτελεί η αναβολή έως το 2020 της πληρωμής των ελληνικών ομολόγων που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς ουσιαστικά ισοδυναμεί με την εξασφάλιση της χρηματοδότηση της επιμήκυνσης του προγράμματος έως το 2016.
Και αυτό γιατί, όπως επισημαίνεται σε σχετικό δημοσίευμα των «Νέων» έως το 2016 λήγουν ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ περίπου 20 δισ. ευρώ, όσο είναι το εκτιμώμενο «χρηματοδοτικό κενό» αυτής της περιόδου.
Αν εκλείψει η ανάγκη πρόσθετης χρηματοδότησης, εκτιμάται ότι η τρόικα δεν θα προβάλει σοβαρή
αντίρρηση στην παράταση του Μνημονίου κατά δύο χρόνια, υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι θετική η έκθεση της.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατέχει συνολικά, ελληνικά ομόλογα αξίας 40 δισ. ευρώ, ενώ άλλα 12 δισ. ευρώ κατέχουν οι εθνικές κεντρικές τράπεζες. Τα ομόλογα αυτά έχουν αγοραστεί σε τιμή 18% χαμηλότερη από την ονομαστική, δηλαδή τα κέρδη τους κατά την εξόφλησή τους, η ΕΚΤ θα είναι περίπου 10 δισ. ευρώ.
* Περισσότερες λεπτομέρειες στην έντυπη έκδοση των Νέων.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Το NBA στον… αστερισμό του Αντετοκούνμπο: Οι Χιτ φαβορί για την απόκτησή του (pic)
- Θεσσαλονίκη: Αναστέλλονται δρομολόγια για τρένα από και προς Σέρρες – Πώς θα εξυπηρετούνται οι επιβάτες
- Κίνηση: Στο «κόκκινο» ο Κηφισός και το λιμάνι του Πειραιά
- «Γάτες με φράντζες»: Μια διαφορετική performance στο Red Jasper Cabaret Theatre
- Απαγόρευση social media σε ανηλίκους: Η βασική «φωνή» αντίθεσης απέναντι στις καθολικές απαγορεύσεις
- ΣΥΡΙΖΑ καλεί ΠΑΣΟΚ για μομφή στον Μητσοτάκη – Το τριήμερο σφυροκόπημα και το ρίσκο της γαλάζιας συσπείρωσης
- Αποκαλυπτική έρευνα για το σχολείο και την κοινωνία – Στην οικογένεια (των άλλων) χρεώνουμε τη νεανική βία
- Κεφαλονιά: Η πιθανότερη αιτία θανάτου της 19χρονης – Τι λέει ο ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου στο Αργοστόλι
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 15.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/joe-leahy-NI3n0wZ85Kc-unsplash-1-315x220.jpg)































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442