Κρίσιμο ραντεβού για το ελληνικό χρέος είχε επί 35 λεπτά στην Φρανκφούρτη ο πρωθυπουργός με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Στη συζήτηση ο κ. Σαμαράς αναμενόταν να διερευνήσει το ενδεχόμενο να διακρατήσει η ΕΚΤ έως το 2020 τα ελληνικά ομόλογα που έχει στην κατοχή της και λήγουν από το 2013 ώς το 2015, προκειμένου να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό για αυτό το διάστημα.

Πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι μπορεί να ζητηθεί η παρακράτηση ομολόγων που λήγουν και το 2016. Στη διετία 2015-2016 λήγουν ομόλογα αξίας περίπου 9,5 δισ. ευρώ.

Επίσης, θα εξεταζόταν και πώς μπορεί να ωφεληθεί η Ελλάδα από το πρόγραμμα απεριόριστης αγοράς ομολογών υπό όρους, που ανακοίνωσε ο Μάριο Ντράγκι την περασμένη εβδομάδα.

Ζητούμενο της ελληνικής πλευράς είναι να δεχθεί η ΕΚΤ να αποπληρωθεί για τα ελληνικά ομόλογα στην τιμή κτήσης τους και όχι στην ονομαστική τους αξία, να παραιτηθεί δηλαδή η ΕΚΤ από τα κέρδη της.

Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, θα εξεταζόταν και το ενδεχόμενο το πακέτο των 25 δισ. ευρώ από τα 50 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που θα έρθει με τη επόμενη δόση των 31 δισ. ευρώ, να εξαιρεθεί από το χρέος, στη βάση της συμφωνίας που πέτυχε η Ισπανία για την ανακεφαλαιοποίηση των δικών της τραπεζών το καλοκαίρι.

Ο κ. Σαμαράς συνοδεύεται από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τους συμβούλους του Χρ.Λαζαρίδη και Γ.Μουρμούρα.

Αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου

Πάντως, αναφερόμενος στις πληροφορίες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου δήλωσε: «Η προσπάθεια του πρωθυπουργού είναι και πολυεπίπεδη και ανταποκρίνεται  σε ένα πολυσύνθετο πρόβλημα. Ως εκ τούτου, μεμονωμένες αναφορές και διαρροές δεν έχουν βάση».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο