Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Να προσαχθούν σε δίκη όσοι ευθύνονται για εγκλήματα πολέμου στη Συρία, λέει ο ΓΓ του ΟΗΕ

Να προσαχθούν σε δίκη όσοι ευθύνονται για εγκλήματα πολέμου στη Συρία, λέει ο ΓΓ του ΟΗΕ

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν απηύθυνε τη Δευτέρα έκκληση ενώπιον του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του οργανισμού να προσαχθούν σε δίκη αυτοί που διαπράττουν εγκλήματα πολέμου στη Συρία. Επίσκεψη στην περιοχή ξεκινά ο νέος διαμεσολαβητής, Λαχντάρ Μπραχίμι. Τουλάχιστον 17 άτομα σκοτώθηκαν σε έκρηξη στο Χαλέπι.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν απηύθυνε τη Δευτέρα έκκληση ενώπιον του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του οργανισμού να προσαχθούν σε δίκη αυτοί που διαπράττουν εγκλήματα πολέμου στη Συρία.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι όλοι εκείνοι, και από τις δύο πλευρές, που διαπράττουν εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας ή παραβιάζουν τα διεθνή ανθρώπινα δικαιώματα και το ανθρωπιστικό δίκαιο θα προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης» τόνισε ο ΓΓ του ΟΗΕ στην ομιλία του στη σύνοδο των 47 κρατών-μελών του Συμβουλίου που πραγματοποιείται στη Γενεύη.

Ο Μπαν Γκι-μουν πρόσθεσε πως είναι «βαθιά ανήσυχος για τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον αμάχων από τον συριακό στρατό, από την αύξηση της έντασης ανάμεσα σε διαφορετικές εθνότητες και από την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης».

Επίσης, κατήγγειλε το γεγονός ότι και οι δύο πλευρές επέλεξαν τη βία και όχι τον διάλογο και κάλεσε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να στηρίξουν τις προσπάθειες του νέου διεθνούς μεσολαβητή για τη Συρία, Λαχντάρ Μπραχίμι.

Από την πλευρά της, η Ύπατη Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Νάβι Πιλάι, κατήγγειλε τα εγκλήματα πολέμου και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Συρία και ζήτησε την άμεση διεξαγωγή έρευνας για τη σφαγή στη Νταράγια, όπου βρέθηκαν περισσότερα από 500 πτώματα.

«Είμαι συγκλονισμένη από τις αναφορές για την σφαγή στη Νταράγια. Ζητώ την άμεση διεξαγωγή εις βάθος έρευνας και ζητώ από την συριακή κυβέρνηση να διασφαλίσει απόλυτη και απρόσκοπτη πρόσβαση στην ανεξάρτητη ερευνητική επιτροπή» επισήμανε η Ν.Πιλάι.

«Η χρήση βαρέων όπλων από τα κυβερνητικά στρατεύματα και οι βομβαρδισμοί κατοικημένων περιοχών προκάλεσαν ένα μεγάλο αριθμό θανάτων ανάμεσα στους αμάχους, ανάγκασαν χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και δημιούργησαν μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση» υπογράμμισε η Ύπατη Αρμοστής.

Εξέφρασε, παράλληλα, την ανησυχία της για τις παραβιάσεις από τις αντικυβερνητικές δυνάμεις.

Ο νέος μεσολαβητής για τη Συρία ξεκινά επίσκεψη στην περιοχή. Ο Λαχντάρ Μπραχίμι θα έχει συνομιλίες με αξιωματούχους του Αραβικού Συνδέσμου και της Αιγύπτου, πριν από επαφές που θα έχει στη Δαμασκό.

Εν τω μεταξύ, τουλάχιστον 17 άτομα έχασαν τη ζωή τους από έκρηξη αυτοκινήτου στην δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας, το Χαλέπι, ανέφερε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Sana.

Δύο νοσοκομεία και ένα σχολείο καταστράφηκαν σε μεγάλο βαθμό από την έκρηξη που σημειώθηκε κοντά σε αθλητικό στάδιο της πόλης.

Ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης, λέγοντας ότι αυτές οι εγκαταστάσεις χρησιμοποιούνταν από τις κυβερνητικές δυνάμεις.

Νωρίτερα, έκρηξη είχε στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον πέντε άτομα.

Συνολικά, ακτιβιστές αναφέρουν ότι περισσότερα από 100 άτομα σκοτώθηκαν την Κυριακή στη Συρία. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περισσότεροι από 18.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της εξέγερσης τον Μάρτιο του 2011. Ακτιβιστές τοποθετούν αυτόν τον αριθμό στους 23.000.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024