Grand Prix Ιταλίας 2012: Οι πιστοί της F1 στο Ναό της ταχύτητας
Μία από τις παλαιότερες και πιο ιστορικές πίστες στον κόσμο, αυτή της Monza φιλοξενεί τον 13ο αγώνα της χρονιάς του 2012.
Η πίστα της Monza διαθέτει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά από τις άλλες 18 πίστες του πρωταθλήματος. Η απαιτούμενη (αεροδυναμική) κάθετη δύναμη είναι ελάχιστη και αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία είναι η επίτευξη της μέγιστης ταχύτητας στις ευθείες.
Το Autodromo Nazionale Monza φιλοξενεί το Ιταλικό Grand Prix από το ξεκίνημα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος της Formula 1 με ελάχιστες εξαιρέσεις. Βρίσκεται λίγο έξω από το Μιλάνο στη πόλη Monza, μέσα σε ένα πάρκο με ψηλή και πυκνή βλάστηση.
Η πίστα κατασκευάστηκε το 1922 και χρηματοδοτήθηκε από την αυτοκινητιστική λέσχη του Μιλάνου. Η σύγχρονη εκδοχή της διαφέρει από την αρχική καθώς δεν χρησιμοποιούνται πλέον τα οβάλ τμήματα.
Η διαδρομή των 10 χιλιομέτρων χρησιμοποιήθηκε μόνο 4 φορές στο πρωτάθλημα της F1 με την τελευταία να είναι το 1961 που καταργήθηκε για λόγους ασφαλείας μετά το θανατηφόρο ατύχημα του Wolfgang von Trips.
Η Monza έχει συνολικό μήκος 5,793 χιλιόμετρα και τα μονοθέσια της Formula 1 πρέπει να καλύψουν 53 γύρους την Κυριακή του Grand Prix.
Η χάραξη της πίστας περιλαμβάνει 10 στροφές οι οποίες είναι στην ουσία ανοιχτές καμπές με αποτέλεσμα τα μονοθέσια να αναπτύσσουν πολύ μεγάλες ταχύτητες.
Οι οδηγοί κινούνται στο 73% του γύρου τέρμα γκάζι για 16 δευτερόλεπτα και 1320 μέτρα, φτάνοντας 340 χλμ/ώρα ενώ μέση ωριαία ταχύτητα στην ιταλική πίστα είναι κοντά στα 250 χλμ/ώρα.
Εκτός από τους κινητήρες, τα φρένα καταπονούνται ιδιαίτερα καθώς στην έντονη επιβράδυνση που απαιτείται για την πρώτη στροφή της πίστας αναπτύσσονται δυνάμεις τις τάξης των 5 g.
Για τη Monza οι φετινές επιλογές της Pirelli για τις γόμες των ελαστικών της είναι οι ίδιες με του προηγούμενου αγώνα στο Spa, δηλαδή η σκληρή (ασημί) και η μεσαία (λευκή).
Ο καιρός δεν κρύβει εκπλήξεις καθώς (Ο Σεπτέμβριος στην Ιταλία δεν σημαίνει την έναρξη του χειμώνα) προβλέπεται καλοκαιρινός σε ολόκληρη τη διάρκεια του 3ημέρου.
Τηλεοπτική μετάδοση όπως πάντα από την ΟΤΕ ΤV (όλες οι περίοδοι ζωντανά) ενώ τον αγώνα θα μεταδώσει και ο Alpha TV (εκκίνηση στις 15:00 ώρα Ελλάδας).
auto.in.gr
- Νιγηρία: Εκατό απαχθέντες μαθητές απελευθερώθηκαν, περίπου 165 αγνοούνται
- Κολομβία: Πτώματα που βρέθηκαν στη θάλασσα «ίσως» ανήκαν σε θύματα πλήγματος των ΗΠΑ [βίντεο]
- Ουκρανία: Oι ειρηνευτικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ είναι εποικοδομητικές, αλλά όχι εύκολες, λέει o Ζελένσκι [Βίντεο]
- Έκρηξη σε παγιδευμένο αυτοκίνητο έξω από αστυνομικό τμήμα στο Μεξικό [βίντεο]
- Ο Γερμανός ΥΠΕΞ στην Κίνα για «σκληρές» εμπορικές και πολιτικές διαπραγματεύσεις
- Δημοσιογράφος δολοφονήθηκε στο Περού από δύο ενόπλους καθώς επέστρεφε από ρεπορτάζ