Έτοιμη να εγκαταλείψει το προνόμιο προτιμητέου πιστωτή εμφανίζεται η ΕΚΤ
Η ΕΚΤ είναι έτοιμη να απεμπολήσει το καθεστώς προτιμητέου πιστωτή στα κρατικά ομόλογα που κατέχει, στο πλαίσιο του νέου προγράμματος αγοράς ομολόγων που προβλέπεται να υιοθετήσει την Πέμπτη, δήλωσαν πηγές στο Reuters. Η κίνηση αυτή θα είχε ένα νόημα για να παραμείνει ζωηρό το ενδιαφέρον των ιδιωτών επενδυτών για ευρωπαϊκά χρεόγραφα, οι οποίοι ήδη είχαν διαμαρτυρηθεί για άδικη μεταχείρισή τους σε σχέση με την ευρωτράπεζα μετά το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Ξεκαθαρίζεται πάντως ότι προς το παρόν όλα αυτά αποτελούν προτάσεις που θα πέσουν στο τραπέζι και όχι αποφάσεις.
Η ΕΚΤ είναι έτοιμη να απεμπολήσει το καθεστώς προτιμητέου πιστωτή στα κρατικά ομόλογα που κατέχει, στο πλαίσιο του νέου προγράμματος αγοράς ομολόγων που προβλέπεται να υιοθετήσει την Πέμπτη, δήλωσαν πηγές στο Reuters.
Η κίνηση αυτή θα είχε ένα νόημα προκειμένου να παραμείνει ζωηρό το ενδιαφέρον των ιδιωτών επενδυτών για ευρωπαϊκά χρεόγραφα, οι οποίοι ήδη είχαν διαμαρτυρηθεί για άδικη μεταχείρισή τους σε σχέση με την ευρωτράπεζα και εξαπάτησή τους μετά το ελληνικό κούρεμα χρέους.
Ξεκαθαρίζεται πάντως ότι προς το παρόν όλα αυτά αποτελούν προτάσεις που θα πέσουν στο τραπέζι και όχι αποφάσεις.
Η ΕΚΤ είπε τον Αύγουστο ότι θα αρχίσει να ξαναγοράζει ιταλικά και ισπανικά ομόλογα για να ρίξει το κόστος δανεισμού τους, εφόσον οι χώρες αυτές προσφύγουν στο μηχανισμό διάσωσης της ευρωζώνης εκπληρώνοντας αυστηρούς όρους.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι θα αποκαλύψει περαιτέρω λεπτομέρειες του σχεδίου μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της την Πέμπτη.
«Εάν οι κεντρικές τράπεζες επιμείνουν στο καθεστώς προτιμητέου πιστωτή υπάρχει πρόβλημα, γιατί όσο περισσότερο παρεμβαίνει ο δημόσιος τομέας στην αγορά ομολόγων, τόσο περισσότερο θα υποχωρεί το ενδιαφέρον των ιδιωτών επενδυτών», είπε στο Reuters μία από δύο πηγές σε κεντρική τράπεζα που έχουν δει προπαρασκευαστικά έγγραφα της συνεδρίασης.
«Γι΄ αυτό και η ΕΚΤ θα αποδεχθεί το pari passu (“ίδιους όρους”» πρόσθεσε η πηγή, κάτι που σημαίνει ότι σε περίπτωση χρεωκοπίας, η ΕΚΤ θα έχει την ίδια μεταχείριση με άλλους πιστωτές.
Το θέμα θα συζητηθεί μεταξύ των μελών του διοικητικού συμβουλίου κατά τις συζητήσεις τους αργά την Τετάρτη και το πρωί της Πέμπτης.
Οι δύο πηγές είπαν επίσης ότι η ΕΚΤ θα επιδιώξει να «αποστειρώσει» τις νέες αγορές ομολόγων που θα κάνει.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ο Ρόδρι υποβλήθηκε σε επέμβαση στη μέση – Η ανακοίνωση της Μάντσεστερ Σίτι
- Τσουκαλάς: Η ΝΔ είναι η μόνη πολιτική δύναμη που δεν θέλει την πραγματική αναθεώρηση του άρθρου 86
- Η συνταγματική αναθεώρηση ράγισε (κι άλλο) την πολιτική βιτρίνα Μητσοτάκη
- Από Στινγκ έως Μπιλ Γκέιτς: Γιατί οι εκατομμυριούχοι δεν αφήνουν κληρονομιά στα παιδιά τους
- Η Gen Z θέλει να ζήσει το αμερικανικό όνειρο – Αλλά αντί για δουλειά ή ασφαλείς επενδύσεις, επιλέγει τζόγο
- «Κίνηση ομαλότητας» βάφτισε ο Άδωνις την τοποθέτηση ΔΣ στον ΠΙΣ


