Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Κόκκινη γραμμή» η χρήση χημικών, βιολογικών όπλων από τη Συρία λέει ο Ομπάμα

«Κόκκινη γραμμή» η χρήση χημικών, βιολογικών όπλων από τη Συρία λέει ο Ομπάμα

Αυστηρή προειδοποίηση κατά του Μπασάρ αλ Άσαντ να μην χρησιμοποιήσει ή να μην αναπτύξει η Συρία χημικά ή βιολογικά όπλα στο πλαίσιο της εμφύλιας βίας στη χώρα γιατί αυτό θα αποτελούσε κόκκινη γραμμή για τις ΗΠΑ και θα είχε σοβαρές συνέπειες για τη Δαμασκό απηύθυνε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. «Είναι κόκκινη γραμμή για εμάς, εάν δούμε μεγάλο αριθμό από χημικά όπλα να μετακινούνται, ή να χρησιμοποιούνται. Αυτό θα αλλάξει τους υπολογισμούς μου», τόνισε ο Ομπάμα υπενθυμίζοντας με νόημα ότι «έως σήμερα» δεν έχει διατάξει στρατιωτική εμπλοκή των ΗΠΑ στη Συρία.

Αυστηρή προειδοποίηση κατά του Μπασάρ αλ Άσαντ να μην χρησιμοποιήσει ή να μην αναπτύξει η Συρία χημικά ή βιολογικά όπλα στο πλαίσιο της εμφύλιας βίας στη χώρα γιατί αυτό θα αποτελούσε κόκκινη γραμμή για τις ΗΠΑ και θα είχε σοβαρές συνέπειες για τη Δαμασκό απηύθυνε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Το θέμα των χημικών και βιολογικών όπλων αποτελεί ζήτημα υψίστου ενδιαφέροντος και ζήτημα που προκαλεί ανησυχία τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στο Ισραήλ, υπογράμμισε.

Όπως δε υπενθύμισε με νόημα, «έως σήμερα» δεν έχει διατάξει στρατιωτική εμπλοκή των ΗΠΑ στη Συρία. «Είναι κόκκινη γραμμή για εμάς, εάν δούμε μεγάλο αριθμό από χημικά όπλα να μετακινούνται, ή να χρησιμοποιούνται. Αυτό θα αλλάξει τους υπολογισμούς μου», τόνισε ο Ομπάμα.

Τα βιολογικά και χημικά όπλα μαζικής καταστροφής που έχει η Συρία αλλά και το σημαντικό και μάλλον άθικτο ως τώρα απόθεμα των πυραύλων μέσου βεληνεκούς που θα μπορούσαν να τα μεταφέρουν είναι από τις βασικότερες πηγές ανησυχίας για τη Δύση που διστάζει να πάρει αποφάσεις σε διπλωματικό, πόσο μάλλον και σε στρατιωτικό πεδίο.

Σε ό,τι αφορά ένα άλλο ζήτημα ασφάλειας, τις δολοφονίες στρατιωτών του ΝΑΤΟ από Αφγανούς αστυνομικούς και στρατιώτες (πολλοί μάλλον είναι Ταλιμπάν που έχουν διεισδύσει στις τάξεις των σωμάτων για αυτόν τον λόγο), ο Αμερικανός πρόεδρος επισήμανε ότι θα κάνει περισσότερα για να προστατεύσει τις δυνάμεις της χώρας του.

Για το θέμα είχε συνομιλίες με κορυφαίους αξιωματούχους και σκοπεύει να μιλήσει και με τον Αφγανό πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι. Πρέπει να αναθεωρηθούν οι διαδικασίες ελέγχου για την στρατολόγηση νέων μελών στον αφγανικό στρατό, είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ και επισήμανε ότι πρέπει να βεβαιωθούν ότι «ελέγχουμε το ζήτημα».

* Σε ό,τι αφορά τέλος τα σχόλια γερουσιαστή των Ρεπουμπλικάνων για τις αμβλώσεις και την εγκυμοσύνη, ο Μπαράκ Ομπάμα τα χαρακτήρισε «προσβλητικά» και «εντελώς εκτός τόπου» λέγοντας ότι οι πολιτικοί δεν μπορούν να παίρνουν εκ μέρους των γυναικών αποφάσεις για την υγεία τους.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024