Ιδιώνυμο για αδικήματα με ρατσιστικό κίνητρο εξετάζει ο Νίκος Δένδιας
Την καθιέρωση επιβαρυντικής περίστασης για αδικήματα με ρατσιστικό υπόβαθρο, εξετάζει να εισηγηθεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νικόλαος Δένδιας. Όπως δηλώνει σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα, η Δημοκρατία δεν μπορεί να παραμείνει απαθής απέναντι σε δολοφονικές ενέργειες. Όσον στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης, αναφέρει ότι σε πρώτη φάση θα δημιουργηθούν οκτώ κέντρα φιλοξενίας και, εν συνεχεία, θα δημιουργηθούν κι άλλα στα περισσότερα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας.
«Η δημοκρατία δεν μπορεί να παραμείνει απαθής απέναντι σε δολοφονικές ενέργειες. Για τον ίδιο λόγο εξετάζω και το ενδεχόμενο να προτείνω στο υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο είναι αρμόδιο, την καθιέρωση επιβαρυντικής περίστασης για τα αδικήματα με ρατσιστικό υπόβαθρο» δηλώνει στη Realnews ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας.
Ο κ. Δένδιας δηλώνει ότι προκαλούν προβληματισμό τόσο οι επιθέσεις, όσο και η χρονική στιγμή στην οποία εκδηλώνονται, σημειώνοντας: «Πιθανότατα κάποιος συγκεκριμένος πολιτικός χώρος -όχι κατ’ ανάγκη κόμμα, καθώς δεν έχω στοιχεία για κάτι τέτοιο- να θεωρεί ότι του παίρνουμε την ‘μπουκιά μέσα από το στόμα’ με το να βρούμε θεσμικά μέτρα στο ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης και στο να μην αφήνουμε πρόσφορο έδαφος για εξωθεσμικές και απαράδεκτες δράσεις».
Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης προαναγγέλλει επίσης τη δημιουργία οκτώ κέντρων κράτησης παράνομων μεταναστών «σε πρώτη φάση» και ακόμη περισσότερων στη συνέχεια. Όσον αφορά στις αντιδράσεις τον τοπικών κοινωνιών, δηλώνει ότι τις κατανοεί, αλλά δεν τις δικαιολογεί. «Θα πρέπει κάποια στιγμή να καταλάβουμε ότι το ‘όχι εδώ, πηγαίνετε αλλού πρέπει να σταματήσει» συμπληρώνει.
Πάντως, οργανώσεις προάσπισης δικαιωμάτων των μεταναστών παρατηρούν ότι υπάρχει ήδη διάταξη που καθιστά επιβαρυντική περίσταση το ρατσιστικό «υπόβαθρο» στις εγκληματικές πράξεις και έτσι δεν μπορεί να ξανανομοθετηθεί! (Άρθρο 23 του Νόµου 3719/2008, που τροποποίησε το Άρθρο 79 του Ποινικού Κώδικα)
Η τροποποίηση αυτή είχε γίνει τότε κατ’ εφαρμογή της σύστασης της Ευρωπωαϊκής Επιτροπής κατά του Ρατσισµού και της Μισαλλοδοξίας (ECRI) προς την Ελλάδα. (4η έκθεση της ECRI για την Ελλάδα (2009): http://www.coe.int/t/dghl/monitoring/ecri/country-by-country/greece/GRC-CbC-IV-2009-031-GRC.pdf)
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ακίνητα: Πού αυξάνονται, που μειώνονται τα τ.μ. – Οι περιοχές [πίνακες]
- Καιρός: Πέφτει κι άλλο η θερμοκρασία το Σάββατο – Πού θα χιονίσει
- Το «αθόρυβο» μοντέλο της QSI
- Πολυτελή ακίνητα: Πωλείται το ιδιωτικό νησί του εκλιπόντος δισεκατομμυριούχου της Swarovski κοντά στη Βενετία
- Συνταγή: Κέικ λεμονιού
- «Άνοιξη της δυσαρέσκειας» στη Ρωσία; – Ο Πούτιν απέναντι σε αυξανόμενες φωνές διαμαρτυρίας
- ΗΠΑ: Θα αποσύρουν 5.000 στρατιωτικούς από τη Γερμανία
- Κοινωνικός τουρισμός: Τέλος χρόνου για το πρόγραμμα – Ποιοι πρέπει να σπεύσουν
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 02.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/maciej-chwirot-NeBvIH2qmt4-unsplash-315x220.jpg)








![Ακίνητα: Πού αυξάνονται, που μειώνονται τα τ.μ. – Οι περιοχές [πίνακες]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/17023519-315x220.jpg)













































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442