Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αγωνιώδεις προσπάθειες στο Ιράν για την ανακούφιση των πληγέντων από τους φονικούς σεισμούς

Αγωνιώδεις προσπάθειες στο Ιράν για την ανακούφιση των πληγέντων από τους φονικούς σεισμούς

Τεράστιες προσπάθειες για την ανακούφιση των πληγέντων από το διπλό χτύπημα του Εγκέλαδου, το Σάββατο, δίνουν οι αρχές του Ιράν. Οι νεκροί από τις δύο σεισμικές δονήσεις έφτασαν τους 306, σε 5.000 ανέρχονται οι τραυματίες και δεκάδες χιλιάδες είναι οι άστεγοι. Οι γιατροί καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να δώσουν τις πρώτες βοήθειες στους τραυματίες που έχουν κατακλύσει τα νοσοκομεία, ενώ ο Ερυθρός Σταυρός του Ιράν δημιούργησε έναν καταυλισμό προσφύγων σε ένα στάδιο της πόλης, στήνοντας 6.000 σκηνές ώστε να μεταφερθούν εκεί περίπου 16.000 άνθρωποι είτε έμειναν άστεγοι είτε φοβούνται να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Τεράστιες προσπάθειες για την ανακούφιση των πληγέντων από το διπλό χτύπημα του Εγκέλαδου, το Σάββατο, δίνουν οι αρχές του Ιράν. Οι νεκροί από τις δύο σεισμικές δονήσεις έφτασαν τους 306, σε 5.000 ανέρχονται οι τραυματίες και δεκάδες χιλιάδες είναι οι άστεγοι.

Οι φονικοί σεισμοί σημειώθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου με διαφορά λίγων λεπτών. Ο πρώτος σεισμός ήταν 6,4 βαθμών και το επίκεντρό του εντοπίστηκε 60 χλμ. από την πόλη Ταμπρίζ, σε εστιακό βάθος 23 χιλιομέτρων. Έντεκα λεπτά αργότερα σημειώθηκε δεύτερος σεισμός 6,3 βαθμών και ακολούθησαν μετασεισμοί που έφτασαν τους 6 βαθμούς. Όπως μεταδίδει το BBC, στην περιοχή έχει κηρυχθεί διήμερο πένθος.

{{{ map }}}

Οι γιατροί καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να δώσουν τις πρώτες βοήθειες στους τραυματίες που έχουν κατακλύσει τα νοσοκομεία, ενώ η Ερυθρά Ημισέληνος δημιούργησε έναν καταυλισμό προσφύγων σε στάδιο της πόλης, στήνοντας 6.000 σκηνές ώστε να μεταφερθούν εκεί περίπου 16.000 άνθρωποι που είτε έμειναν άστεγοι είτε φοβούνται να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Οι άστεγοι υπολογίζονται συνολικά στους 36.000.

Έκκληση για την παροχή βοήθειας στους πληγέντες απηύθυνε στις αρχές της χώρας ο πνευματικός ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. Εκπρόσωπος της Ερυθράς Ημισελήνου δήλωσε στο πρακτορείο ISNA ότι περισσότερα από 1.000 χωριά επλήγησαν από τους σεισμούς. Σε περίπου 130 χωριά οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες, ενώ 20 χωριά ισοπεδώθηκαν ολοκληρωτικά. Η Ερυθρά Ημισέληνος διένειμε χιλιάδες σκηνές, τρόφιμα, πόσιμο νερό και φαρμακευτικό υλικό.

Τα σωστικά συνεργεία σταμάτησαν τις έρευνες για τον εντοπισμό αγνοουμένων, αφού σε πολλές περιοχές δεν είναι καταγεγραμμένος ο ακριβής αριθμός κατοίκων. Σύμφωνα με μαρτυρίες, αγνοείται η τύχη πολλών ανθρώπων, ενώ αρκετοί άλλοι βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές και χρήζουν άμεσης βοήθειας σε τροφή και νερό.

Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι μοιράστηκαν 44.000 κιβώτια με τρόφιμα και κουβέρτες, ενώ στα νοσοκομεία της Τεχεράνης χιλιάδες άνθρωποι έσπευσαν να δώσουν αίμα για τους τραυματίες.

Πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία, η Τουρκία και η Γερμανία, διεμήνυσαν στο Ιράν ότι είναι έτοιμες να προσφέρουν βοήθεια, όμως -προς το παρόν- η Τεχεράνη δεν έχει διατυπώσει σχετικό αίτημα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Έγραψε ιστορία η Ρεάλ: Μυθικό επίτευγμα για τη «Βασίλισσα»!

Η Ρεάλ πέτυχε κάτι που δεν έχει καταφέρει ποτέ καμία άλλη ομάδα στο Champions League!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024