Η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τον κίνδυνο θνησιγένειας
Η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει σχετιστεί με αναπνευστικά προβλήματα, κυρίως στην αναπτυσσόμενες χώρες, αλλά σύμφωνα με προκαταρκτική μελέτη τα επίπεδα της μόλυνσης του αέρα αυξάνουν και τον κίνδυνο θνησιγένειας μεταξύ των γυναικών που εκτίθενται σε συγκεκριμένους μολυσματικούς παράγοντες.
Μελέτησαν επίσης τα στοιχεία από τους σταθμούς μέτρησης: 11 μετρούσαν τα επίπεδα του διοξειδίου του αζώτου, 16 του διοξειδίου του θείου και 16 του μονοξειδίου του άνθρακα.
Οι επιστήμονες συνέκριναν τις συγκεντρώσεις των ρυπογόνων παραγόντων κατά τη διάρκεια των τριών τριμήνων της κύησης και συνεκτίμησαν επίσης παράγοντες που επηρεάζουν τον κίνδυνο θνησιγένειας, όπως η μητρική ηλικία, το κάπνισμα, η εθνικότητα και η προγεννητική φροντίδα.
Τα αποτελέσματα της μελέτης
Γενικά, οι θνησιγένειες ήταν σπάνιες, λιγότερες από 1.000 μεταξύ των εκατοντάδων χιλιάδων γεννήσεων στις περιοχές που μετρήθηκε η ατμοσφαιρική ρύπανση. Για παράδειγμα, μεταξύ των 207.000 γυναικών που είχαν εκτεθεί σε αυξημένε επίπεδα μονοξειδίου του άνθρακα κατά το α’ τρίμηνο, καταγράφηκαν περίπου 800 θνησιγένειες.
Ο κίνδυνος θνησιγένειας ήταν αυξημένος για τις γυναίκες που είχαν εκτεθεί στην ρύπανση κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων χρονικών ορόσημων της κύησης.
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, για κάθε 10 σωματίδια ανά δισεκατομμύριο αύξησης στα επίπεδα του διοξειδίου του αζώτου, ο κίνδυνος θνησιγένειας αυξανόταν κατά 27%. Για κάθε αύξηση 10-ppb του ρυπογόνου κατά το α’ τρίμηνο, ο κίνδυνος αυξανόταν κατά 16%.
Για το διοξείδιο του θείου, ο κίνδυνος θνησιγένειας αυξανόταν 13% με κάθε 3-ppb αύξησης στο α’ τρίμηνο, και 26% για κάθε 3–ppb αύξησης στο γ’ τρίμηνο.
Το μονοξείδιο του άνθρακα σχετίστηκε με 14% αύξηση του κινδύνου θνησιγένειας στο β’ και γ’ τρίμηνο για κάθε 400-ppb αύξησης των συγκεντρώσεων στην ατμόσφαιρα.
Δεν είναι ξεκάθαρο αν η μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από μόνη της μπορεί να προλάβει τις θνησιγένειες.
health.in.gr
- 39ο συνέδριο ΓΣΕΕ: Κυρίαρχος ο Γ. Παναγόπουλος – Αύξησε δυνάμεις η ΠΑΣΚΕ
- LIVE: Μάντσεστερ Σίτι – Άρσεναλ
- Κεφαλονιά: «Θύμα κυκλώματος μαστροπείας η Μυρτώ», λέει ο πατέρας της – Στο κάδρο των ερευνών νέα πρόσωπα
- Βερόνα-Μίλαν 0-1: Οι ροσονέρι προσπέρασαν τη Νάπολι και είναι 2οι – Αγκαλιά με θέση για το Champions League
- Νότιγχαμ Φόρεστ – Μπέρνλι 4-1: Σπουδαία νίκη για τους «ρεντς» με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Γκιμπς-Γουάιτ
- Έβερτον – Λίβερπουλ 1-2: «Διπλό» με buzzer beater του Φαν Ντάικ
