Διπλό ρόλο παίζει η πρωτεΐνη Cdt1 στον κυτταρικό κύκλο
Αν και τα κύτταρά μας έχουν πολλούς και διαφορετικούς σκοπούς, όλα είναι προσκολλημένα στον ίδιο στόχο, τον κυτταρικό κύκλο. Σε τέσσερις φάσεις, τα κύτταρα αναπτύσσονται, αντιγράφουν το γενετικό υλικό τους και τελικά διαχωρίζονται.
Μια πληθώρα πρωτεϊνών βοηθά αυτή τη διαδικασία, με την κάθε μια να εκτελεί μια συγκεκριμένη δουλειά στην περίπλοκη αναπαραγωγική διαδικασία των κυττάρων. Αν μια πρωτεΐνη δεν βρίσκεται στη σωστή θέση στον σωστό χρόνο, τα νέα κύτταρα μπορούν να φέρουν μεταλλάξεις που μεταβιβάζονται στα επόμενα.
Η διαταραχή του ελέγχου του κυτταρικού κύκλου σχετίζεται με εκφυλιστικές ασθένειες της καρδιάς και του νευρικού συστήματος, καθώς και με πολλές μορφές καρκίνου.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνα στο Τσαπελ Χιλ διαπίστωσαν ότι η πρωτεΐνη Cdt1 βοηθά μια άλλη πρωτεΐνη, την Hec1, η οποία εμπλέκεται στην διαταραχή της εξίσου αντιγραφής των χρωμοσωμάτων μεταξύ των νέων κυττάρων.
Όταν η Cdt1 εξαλείφθηκε από τα κύτταρα πριν την διαδικασία της μίτωσης, η Hec1 δεν μπορούσε πλέον να εκτελέσει σωστά τη δική της δουλειά. Αυτή η διαπίστωση για τον ρόλο της Cdt1 μπορεί να συντελέσει σε νέες θεραπείες για παθήσεις που σχετίζονται με τον ατελή διαχωρισμό των κυττάρων.
health.in.gr
- Δύο συνταγές για street food από… σπίτι
- Πώς τραβήχτηκε το θρυλικό καρέ με τη σημαία στο κατεστραμμένο Ράιχσταγκ
- Αλέξης Τσίπρας: Πώς σταματά η κρατικά εγγυημένη τραπεζική αισχροκέρδεια;
- Σύγκρουση Ryanair – Fraport για τις χρεώσεις στα ελληνικά αεροδρόμια – Σφοδρές αντιδράσεις
- Μπορεί η γιόγκα να τα βάλει με τις ημικρανίες;
- Καιρός: Έως τους 28 βαθμούς «σκαρφαλώνει» η θερμοκρασία – Πού θα βρέξει
- Pax Sinica: To δώρο του Τραμπ στον Σι ενόψει της επίσκεψής του στην Κίνα
- Η «κρυφή» πλευρά του Κάμα Σούτρα: Γυναικεία επιθυμία, συναίνεση και σεβασμός
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 09.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/evgeni-tcherkasski-PcovpDybx9g-unsplash-1-315x220.jpg)






























![Μελανσόν εναντίον ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ταϊβάν και Ισραήλ στην ίδια συνέντευξη [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/X7BISL4J2FPWXNFMRYL5SQBVHQ-1-315x220.jpg)

























Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442