Ομάδα επείγουσας παρέμβασης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (MSF) βρίσκεται στην περιοχή Κίμπαλ της δυτικής Ουγκάντα, για να βοηθήσει στην καταπολέμηση του ξεσπάσματος επιδημίας του ιού Έμπολα. Άλλες ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ουγκάντα παρακολουθούν στενά την κατάσταση.

Το ξέσπασμα της επιδημίας του ιού Έμπολα, που επιβεβαιώθηκε από την κυβέρνηση της Ουγκάντα στις 28 Ιουλίου, έχει σκοτώσει 14 τουλάχιστον άτομα, ενώ εκτιμάται ότι έχουν προσβληθεί άλλα 20 άτομα.

Προτεραιότητα για τις ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα είναι να εντοπίσουν και να περιθάλψουν άτομα που έχουν προσβληθεί, καθώς και όσους έχουν έρθει σε επαφή μαζί τους, και να διασφαλίσουν ότι οι επείγουσες ιατρικές υπηρεσίες λειτουργούν. Οι ομάδες της οργάνωσης θα εργαστούν επίσης για να εντοπίσουν πως και που εξαπλώνεται ο ιός, και για να απομονώσουν τα άτομα που έχουν προσβληθεί έτσι ώστε να περιορίσουν τη μετάδοση της νόσου.

«Είναι σημαντικό να αντιδράσουμε άμεσα ώστε να εντοπιστεί η εστία της νόσου και να απομονωθεί το συντομότερο δυνατόν», επεσήμανε η Ολυμπία ντε λα Ρόσα, συντονίστρια της επείγουσας παρέμβασης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για την αντιμετώπιση του Έμπολα στην Ουγκάντα. «Είναι επίσης σημαντικό να φροντίσουμε εκείνους που φροντίζουν τους ασθενείς, δηλαδή να υποστηρίξουμε και να συνεργαστούμε στενά με τις ντόπιες ιατρικές ομάδες που δίνουν ήδη τη μάχη ενάντια στην εξάπλωση του ιού».

Ο αιμορραγικός πυρετός Έμπολα μεταδίδεται γρήγορα μέσω της άμεσης επαφής με άτομα ή ζώα που έχουν προσβληθεί, και μπορεί να μεταδοθεί μέσω του αίματος, των σωματικών υγρών ή ακόμα και μέσω της επαφής με τα ρούχα ατόμου που έχει μολυνθεί. Προκαλείται από έναν ιό που εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1976 στη σουδανική πολιτεία της Δυτικής Εκουατόρια και στο Ζαΐρ (σημερινή Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό). Τα αυστηρά μέτρα ελέγχου της μόλυνσης είναι ζωτικής σημασίας για τον περιορισμό της εξάπλωσης του θανατηφόρου ιού.

health.in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο