Το HPV τεστ, για τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων, μπορεί να προβλέψει σε βάθος χρόνου καλύτερα, σε σχέση με το τεστ Παπανικολάου, την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, σύμφωνα με νέα συγκριτική αξιολόγηση των δύο, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Clinical Oncology.

Το HPV τεστ, για τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων, μπορεί να προβλέψει σε βάθος χρόνου καλύτερα, σε σχέση με το τεστ Παπανικολάου, την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, σύμφωνα με νέα συγκριτική αξιολόγηση των δύο, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Clinical Oncology.

Αμερικανοί και Βρετανοί επιστήμονες, με επικεφαλής τον καθηγητή Μοριακής Επιδημιολογίας Ατίλα Λόριντς του Πανεπιστημίου «Queen Mary» του Λονδίνου, μελέτησαν τις περιπτώσεις περίπου 20.000 γυναικών που είχαν υποβληθεί σε τεστ Παπ και τεστ HPV.

Τόσο ένα θετικό τεστ HPV, όσο κι ένα μη φυσιολογικό αποτέλεσμα στο τεστ Παπ, προβλέπουν με σημαντικό ποσοστό επιτυχίας, ποια γυναίκα θα εμφανίσει προκαρκινικές αλλοιώσεις μέσα στην επόμενη διετία. Όμως το τεστ HPV φαίνεται να έχει καλύτερη προγνωστικότητα για το τι θα συμβεί σε διάστημα δέκα έως 18 ετών.

Όπως έδειξε η μελέτη, οι γυναίκες άνω των 30 ετών που ήταν εξ αρχής θετικές στο HPV τεστ, είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν προκαρκινικές βλάβες ή καρκίνο κατά τα επόμενα δέκα έως 18 έτη, μετά το τεστ, σε σχέση με όσες είχαν αρχικά ένα μη φυσιολογικό τεστ Παπ.

Οι γυναίκες που προέκυψαν θετικές για τα στελέχη του ιού HPV 16 και 18 που κατ’ εξοχήν θεωρούνται υπεύθυνα για πρόκληση καρκίνου, ήταν πιθανότερο όντως να εμφανίσουν τα επόμενα χρόνια προκαρκινικές αλλοιώσεις στον τράχηλο της μήτρας, άσχετα με το αν ήταν θετικό ή αρνητικό το αρχικό τεστ Παπ που είχαν κάνει. Επίσης, ένα αρχικό αρνητικό HPV τεστ προέβλεπε καλύτερα ποια γυναίκα δεν θα εμφάνιζε καρκίνο, από ό,τι το τεστ Παπ.

Όπως εξηγεί ο Δρ Λόριντς, οι γυναίκες που έχουν αρνητικό αποτέλεσμα στο τεστ για τον ιό HPV, μπορούν να αισθάνονται ότι έχουν καλύτερη προστασία (έναντι του τεστ Παπ) όσον αφορά τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι το ένα τεστ πρέπει να αντικαταστήσει το άλλο. Ο Δρ Λόριντς επισημαίνει τη σημασία και των δύο, διαφορετικών, μορφών ελέγχου.

Αυτό που δείχνει η νέα μελέτη τονίζει, είναι ότι υπάρχουν αυξημένες περιπτώσεις προκαρκινικών αλλοιώσεων που μπορούν να ανακαλυφθούν με την πρόσθετη χρησιμοποίηση του γενετικού τεστ HPV, σε σχέση με το παραδοσιακό τεστ Παπ που αποτελεί πλέον ρουτίνα για τις γυναίκες σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η νέα συγκριτική έρευνα επιβεβαιώνει ότι αν το τεστ HPV είναι αρνητικό, τότε είναι δυνατό να μεσολαβεί μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ανάμεσα σε δύο διαδοχικά τεστ Παπ για τις γυναίκες άνω των 30 ετών. Επίσης το τεστ HPV θα μπορούσε ακόμα και να προηγείται σε σχέση με το τεστ Παπ.

Και τα δύο τεστ γίνονται με τη λήψη κυτταρικών δειγμάτων από τον τράχηλο της μήτρας. Το τεστ Παπ ανιχνεύει αλλοιώσεις στα κύτταρα που θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε καρκίνο, ενώ το τεστ HPV ανιχνεύει το γενετικό υλικό του ιού HPV που μπορεί να οδηγήσει σε προκαρκινικές αλλοιώσεις.

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr