Μπορεί τα καρδιολογικά προβλήματα να αφορούν συνήθως με τους ανθρώπους μέσης και τρίτης ηλικίας, ολλανδική έρευνα δείχνει όμως ότι ακόμα και τα παιδιά δύο έως 12 ετών, όταν πάσχουν από νοσογόνο παχυσαρκία, αντιμετωπίζουν παρόμοιους κινδύνους.

Οι ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου VU του Άμστερνταμ, με επικεφαλής την Δρ Τζοάνα Κιστ βαν Χόλτε, που δημοσίευσαν τη μελέτη στο επιστημονικό έντυπο Archives of Disease in Childhood, μελέτησαν τις περιπτώσεις 307 παιδιών με νοσογόνο παχυσαρκία.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι δύο στα τρία παιδιά είχαν ένα τουλάχιστον πρώιμο παράγοντα καρδιολογικού κινδύνου, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση του αίματος (56% των παιδιών), χαμηλή HDL («καλή») ή υψηλή LDL («κακή») χοληστερόλη (54%), καθώς επίσης υψηλό σάκχαρο στο αίμα (14%), το οποίο μπορεί να προκαλέσει επίσης διαβήτη τύπου II (το 1% των παιδιών έπασχε ήδη από τη νόσο).

Συνολικά, το 67% των παιδιών είχαν τουλάχιστον ένα παράγοντα καρδιολογικού κινδύνου, το 17% είχαν δύο παράγοντες και το 2,5% τέσσερις ή περισσότερους.

Υπερβολικά παχύσαρκοι χαρακτηρίζονται οι ενήλικοι άνω των 18 ετών, όταν ο Δείκτης Μάζας Σώματος (το βάρος σε κιλά δια του τετραγώνου του ύψους σε μέτρα), ξεπερνά το 35. Στα παιδιά δύο ετών, ο ΔΜΣ άνω του 20,5 παραπέμπει σε νοσογόνο παχυσαρκία, ενώ το ίδιο συμβαίνει όταν στα 12χρονα ο ΔΜΣ υπερβαίνει το 31.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η παιδική παχυσαρκία «μπορεί να οδηγήσει σε καρδιαγγειακή νόσο ήδη από την έναρξη της ενηλικίωσης».

Η έρευνα έδειξε ότι τα αγόρια τείνουν να είναι παχύσαρκα σε πιο μικρή ηλικία, ενώ αντίθετα τα κορίτσια σε πιο μεγάλη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η παχυσαρκία εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια σε σημαντικό παγκόσμιο πρόβλημα, εμφανιζόμενο σε όλο και μικρότερης ηλικίας άτομα.

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο