Περισσότερους από 1.000 συνταξιούχους του Ταμείου Νομικών, που δεν υπέβαλαν φορολογική δήλωση, εντόπισαν οι έλεγχοι των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών.

Ειδικότερα, από τις διασταυρώσεις στοιχείων που έγιναν στο πλαίσιο της ηλεκτρονικής διασύνδεσης των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, προέκυψε ότι:

  • Από τους 18.951 ασφαλισμένους, ένα ποσοστό 0,17% (32 άτομα) είχε λανθασμένο ΑΦΜ.
  • 1.070 ασφαλισμένοι (ποσοστό 5,66%) εντοπίστηκαν να μην έχουν υποβάλλει καθόλου φορολογική δήλωση, ενώ 642 ασφαλισμένοι (ποσοστό 3,39%) δεν υπέβαλλαν δήλωση παρότι υποχρεούνταν εφόσον είχαν ετήσιο εισόδημα μεγαλύτερο των 6.000 ευρώ.
  • 1.186 ασφαλισμένοι (ποσοστό 6,64%) δήλωσαν μικρότερη σύνταξη από αυτή που πραγματικά χορηγεί το ταμείο.
  • 1.696 είναι οι συνταξιούχοι του ταμείου με αναπηρία (ποσοστό 9,5%, ενώ ο γενικός μέσος όρος είναι 7,7%).

«Η αιμορραγία των ασφαλιστικών ταμείων από έκνομες συμπεριφορές φτάνει στο τέλος της. Από τις μέχρι σήμερα διασταυρώσεις, ένα σημαντικό ποσοστό -πολύ μεγαλύτερο του 10%- στο σύνολο των συνταξιούχων του κάθε ταμείου, εμφανίζεται είτε να μην έχει υποβάλλει φορολογική δήλωση, είτε να δηλώνει μικρότερη σύνταξη από αυτή που πραγματικά χορηγεί το ταμείο» αναφέρει σε δήλωσή του ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

«Ξεκινούμε άμεσα εστιασμένους ελέγχους, σε κάθε ταμείο, για το συγκεκριμένο δείγμα με στόχο να εντοπίσουμε παραβατικές συμπεριφορές που αφορούν παράνομη είσπραξη συντάξεων και φοροδιαφυγή» προσθέτει ο υπουργός Εργασίας.

Αντίδραση του ΔΣΑ

Τη θλίψη αλλά και τη δυσαρέσκειά του εκφράζει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ), Γιάννης Αδαμόπουλος, για τη συνεχιζόμενη στοχοποίηση των δικηγόρων που αυτή τη φορά έγινε σε βάρος των συνταξιούχων συναδέλφων του.

Ο πρόεδρος του ΔΣΑ υποστηρίζει ότι τα «ανακριβή» αυτά στοιχεία τα οποία είδαν το φως της δημοσιότητας μέσω του υπουργείου Εργασίας, κατατείνουν στη δημιουργία εντυπώσεων με τελικό αποτέλεσμα να στοχοποιείται άδικα ένας ολόκληρος κλάδος.

Τέλος, ο πρόεδρος των Αθηναίων δικηγόρων εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά του για την απόπειρα συλλήβδην στοχοποίησης και απαξίωσης των συνταξιούχων συναδέλφων του, αλλά και παρουσίασης «του ΕΤΑΑ-ΤΑΝ ως δήθεν αδιαφανούς υπηρεσίας, στα πλαίσια της οποίας λαμβάνουν δήθεν χώρα – και μάλιστα κατά τρόπο συστηματικό – παράνομες ενέργειες που ζημιώνουν το δημόσιο τομέα».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιό σας