Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μεγάλη πυρκαγιά απειλεί χωριά στην Αχαΐα, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η περιοχή

Μεγάλη πυρκαγιά απειλεί χωριά στην Αχαΐα, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η περιοχή

Μαίνεται από τα ξημερώματα της Τετάρτης η μεγάλη πυρκαγιά στην Αχαΐα. Σε εξέλιξη βρίσκονται δύο πύρινα μέτωπα στο Άνω Καστρίτσι και στην περιοχή από το Πλατάνι μέχρι τα Σελλά. Υπό έλεγχο τέθηκε το πύρινο μέτωπο στο Κάτω Καστρίτσι, όπου νωρίτερα κάτοικοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και μεταφέρθηκαν σε ασφαλές σημείο. Μέχρι στιγμής δεν έχει καταγραφεί κάποια καμμένη κατοικία, ωστόσο οι πυροσβεστικές δυνάμεις βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα για κάθε πιθανή εξέλιξη ιδίως κατά τη διάρκεια της νύχτας. Στην Αχαΐα μεταβαίνει ο Γιώργος Παπανδρέου.

Μαίνεται από τα ξημερώματα της Τετάρτης η πυρκαγιά στην Αχαΐα. Σε εξέλιξη βρίσκονται δύο πύρινα μέτωπα στο Άνω Καστρίτσι και στην περιοχή από το Πλατάνι μέχρι τα Σελλά. Υπό έλεγχο τέθηκε το πύρινο μέτωπο στο Κάτω Καστρίτσι, όπου νωρίτερα κάτοικοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους.


Οι κάτοικοι μεταφέρθηκαν σε ασφαλές σημείο, ενώ ο δήμος έχει φροντίσει για τη φιλοξενία τους. Η φωτιά πλησίασε και την κοινότητα Πλατάνι, αλλά οι φλόγες δεν απείλησαν άμεσα τα σπίτια. Η εκκένωση έγινε για καθαρά προληπτικούς λόγους.

Μέχρι στιγμής δεν έχει καταγραφεί κάποια καμμένη κατοικία, ενώ όπως ανέφερε ο περιφερειακός διοικητής της Πυροσβεστικής, Κ.Δεσυνιώτης, εκτιμάται ότι από τις πρώτες απογευματινές ώρες αναμένεται να κοπάσουν και οι άνεμοι, γεγονός που θα διευκολύνει το έργο της κατάσβεσης.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν οι περιοχές Άνω Καστρίτσι, Σελλά, Πλατάνι, Αργυρά και Δρέπανο της Αχαΐας.

Σε παρέμβασή του ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Απόστολος Κατσιφάρας ζήτησε την ένταση των προσπαθειών εκ μέρους όλων των εμπλεκομένων δυνάμεων, ενώ τόνισε την ανάγκη για πλήρη ετοιμότητα και συντονισμό, προκειμένου να είναι δυνατή η αντιμετώπιση κάθε πιθανής εξέλιξης, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Από τη δική του πλευρά, ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος επεσήμανε την ανάγκη να κρατηθούν με κάθε θυσία ανοιχτοί οι δρόμοι για την περίπτωση που θα χρειαστεί να εκκενωθούν περιοχές από κατοίκους.

Όπως αναφέρθηκε στη συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου, στην περιοχή επιχειρούν 55 οχήματα της Πυροσβεστικής, επίγειες δυνάμεις 150 πυροσβεστών, ενώ αναμένονταν και 14 ακόμα πυροσβεστικά οχήματα από την ευρύτερη περιφέρεια. Παράλληλα, επιχειρούν από αέρος πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα, ενώ έχουν τεθεί στη διάθεση της Πυροσβεστικής όλα τα μηχανήματα και οι υδροφόρες του δήμου Πατρέων, του στρατού και των δημόσιων υπηρεσιών που έχουν ανάλογο εξοπλισμό.

Ακόμη στη μάχη της πυρόσβεσης έχουν ήδη διατεθεί άνδρες από Κέντρο Εκπαίδευσης Τεχνικού του στρατού, ενώ αναμένονται βαρέα μηχανήματα και πυροσβεστικό όχημα του στρατού από το Ναύπλιο.

Στην Αχαΐα μεταβαίνει ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος διέκοψε την παρουσία του στο Συμπόσιο της Σύμης, το οποίο διεξάγεται στη Σάμο. Νωρίτερα, επικοινώνησε με τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Απόστολο Κατσιφάρα, προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή. Στη συνέχεια, είχε επικοινωνία με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Νίκο Δένδια, ο οποίος νωρίτερα βρέθηκε στο αρχηγείο της Πυροσβεστικής

Για προληπτικούς λόγους δόθηκε εντολή για την εκκένωση των εγκαταστάσεων της Πανεπιστημιούπολης, ενώ λόγω του καπνού έχει επιβαρυνθεί ιδιαίτερα η ατμόσφαιρα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας.

Σε εξέλιξη είναι επίσης πυρκαγιά στην περιοχή Τζάιλο Αχαΐας, κοντά στη βιομηχανική περιοχή της Πάτρας. Η φωτιά καίει δασική έκταση, χωρίς να απειλεί κατοικημένες περιοχές.

Όπως είπε στον Βήμα 99,5 ο αντιδήμαρχος Πατρέων Αχιλλέας Γεωργακόπουλος, έχει μπει σε εφαρμογή η πρώτη φάση του σχεδίου «Ξενοκράτης» ώστε οι κάτοικοι των χωριών που κινδυνεύουν να είναι σε ετοιμότητα να εγκαταλείψουν την περιοχή αν χρειαστεί.

Κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στην εθνική οδό Πατρών – Κορίνθου.

Σε ύφεση βρίσκεται η φωτιά που ξέσπασε τη Δευτέρα στο Ζευγολατιό Κορινθίας και έχει καταστρέψει πολλά στρέμματα δασικής έκτασης.

Στην περιοχή επιχειρούν 87 πυροσβέστες με 38 οχήματα και 66 άτομα πεζοπόρο τμήμα, ενώ στην περιοχή κατευθύνονται δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Απίστευτο αυτό που συμβαίνει με την Μακάμπι στη φετινή Euroleague (vids)

Η Μακάμπι Τελ Αβίβ σε 9 εκτός έδρας παιχνίδια με τις top-10 ομάδες της Euroleague κέρδισε μόνο τον Παναθηναϊκό, τον οποίο μάλιστα νίκησε δύο φορές στην Αθήνα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024