Σε συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τις χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας καλεί η Μέρκελ
Η Ευρώπη πρέπει να «βιαστεί» να υπογράψει συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ενωση Χωρών της νοτιοανατολικής Ασίας «εάν θέλει να είναι ανταγωνιστική», ανέφερε την Τετάρτη η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ολοκληρώνοντας τη διήμερη επίσκεψή της στην Ινδονησία.
Η Ευρώπη πρέπει να «βιαστεί» να υπογράψει συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ενωση Χωρών της νοτιοανατολικής Ασίας «εάν θέλει να είναι ανταγωνιστική», ανέφερε την Τετάρτη η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ολοκληρώνοντας τη διήμερη επίσκεψή της στην Ινδονησία.
«Είμαι απολύτως πεπεισμένη ότι η Ευρώπη πρέπει να βιαστεί να εφαρμόσει μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την περιοχή αυτή, εάν θέλει να είναι ανταγωνιστική» τόνισε η Μέρκελ.
Η ‘Ενωση Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (Asean) που απαρτίζεται από τις δέκα χώρες της περιοχής ξεκίνησε τον Μάιο του 2007 διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου.
Ωστόσο, μέχρι σήμερα οι διαπραγματεύσεις αυτές έχουν σημειώσει μικρή πρόοδο εξαιτίας κυρίως των προβλημάτων στις σχέσεις της ΕΕ με τη Μιανμάρ λόγω των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα αυτή. Ωστόσο, οι πολιτικές αλλαγές στη Μιανμάρ εναι πιθανό να οδηγήσουν σε απεμπλοκή των συνομιλιών.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Asean είναι ο τρίτος εταίρος της ΕΕ στον κόσμο, εκτός Ευρώπης, με συναλλαγές που ανήλθαν σε περισσότερα από 206 δισεκατομμύρια ευρώ το 2011.
Η ΕΕ από την πλευρά της είναι ο δεύτερος εμπορικός εταίρος της Asean μετά την Κίνα.
Η Νοτιο-Ανατολική Ασία θεωρείται μια από τις περιοχές με τη μεγαλύτερη δυναμική στον κόσμο, με πρώτη την Ινδονησία, η μέση ανάπτυξη της οποίας είναι μεγαλύτερη του 6% ετησίως.
Την Asean απαρτίζουν το Μπρουνέι, η Καμπότζη, η Ινδονησία, το Λάος, η Μαλαισία, η Βιρμανία, οι Φιλιππίνες, η Σιγκαπούρη, η Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό
- Τι ώρα ξεκινάει η στάση εργασίας των διανομέων – «Πιάνει» και τον τελικό του Μουντιάλ
- Ευρώπη: Πώς βλέπουν την εκπαίδευση οι πολίτες – Η επαγγελματική κατάρτιση χάνει σε «κύρος», κερδίζει σε «δουλειές»
- Shops Open Across Greece this Sunday as Summer Sales Continue
- Airbnb: Τι γράφει το e-mail της ΑΑΔΕ σε ιδιοκτήτες ακινήτων
- Τσιτσιπάς – Κολινιόν 2-1: Νικητής ο Στέφανος, κατέκτησε το Γκστάαντ Όπεν! (vids)
- Μέσα στην σκοτεινή «αίρεση» του Έπσταϊν: Μαρτυρία πρώην βοηθού ξετυλίγει το νήμα του μηχανισμού κακοποίησης
- Meteo: Μέχρι και 43 βαθμούς Κελσίου θα δείξει το θερμόμετρο – Ως πότε θα διαρκέσει ο καύσωνας
- Μουντιάλ 2026: Μέσι ή Γιαμάλ; Οι οπαδοί Αργεντινής και Ισπανίας απαντούν (vid)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 19.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ken-cheung-taUfUHLylIo-unsplash-315x220.jpg)































![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και τα Don’ts της εβδομάδας [19.07 – 25.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/POSTER-copy-30-315x220.jpg)




















Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442