Η γαλλογερμανική φιλία είναι «μια από τις σημαντικότερες σε διεθνές επίπεδο» λέει η Μέρκελ
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε το Σάββατο, με αφορμή την 50ή επέτειο, την Κυριακή, της γαλλογερμανικής συμφιλίωσης, πως η φιλία ανάμεσα στη Γερμανία και τη Γαλλία αποτελεί «μια από τις σημαντικότερες σε διεθνές επίπεδο». Οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν την Κυριακή στον καθεδρικό ναό της Ρεν για τους εορτασμούς της 50ής επετείου. Θα είναι το πρώτο τετ-α-τετ των δύο ηγετών από την Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε το Σάββατο, με αφορμή την 50ή επέτειο, την Κυριακή, της γαλλογερμανικής συμφιλίωσης, πως η φιλία ανάμεσα στη Γερμανία και τη Γαλλία αποτελεί «μια από τις σημαντικότερες σε διεθνές επίπεδο».
Σφραγίζοντας την συμφιλίωση ανάμεσα στις δύο χώρες, οι πρώην ηγέτες τους Σαρλ ντε Γκολ και Κόνραντ Αντενάουερ «τόλμησαν να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα, ένα διαφορετικό ξεκίνημα που οδήγησε σε διεθνές επίπεδο σε μια από τις σημαντικότερες φιλίες, την γαλλο-γερμανική φιλία», υπογράμμισε η Μέρκελ.
Οι δύο πρώην ηγέτες έδειξαν «θάρρος και διορατικότητα» πρόσθεσε σε βίντεο που μεταδόθηκε από την ιστοσελίδα της.
«Παραμέρισαν τις αμφιβολίες που είχαν πολλοί και αυτό αποτέλεσε ένα ουσιαστικό βήμα στην πορεία μιας ενωμένης Ευρώπης. Πάνω σε αυτό εργαζόμαστε από κοινού, Γαλλία και Γερμανία» τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος.
«Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε απέναντι στις σημερινές προκλήσεις» επισήμανε, αναφερόμενη στην κρίση που πλήττει την Ευρωζώνη.
Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ σε συνέντευξή του στην γαλλική εφημερίδα L’Union επεσήμανε πως δεν πρέπει να αντιλαμβανόμαστε την γαλλο-γερμανική σχέση ως ένα διευθυντήριο που θα δίνει το δικαίωμα σε Γαλλία και Γερμανία να αποφασίζουν μόνες τους για λογαριασμό της Ευρώπης.
Οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν την Κυριακή στον καθεδρικό ναό της Ρεν για τους εορτασμούς της 50ής επετείου. Θα είναι το πρώτο τετ-α-τετ των δύο ηγετών από την Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.
Στο ναό αυτό σφραγίσθηκε στις 8 Ιουλίου 1962 η συμφωνία συμφιλίωσης των δύο χωρών, με τη συνάντηση των τότε ηγετών τους.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό
- Έρευνα: 7 στους 10 πιστεύουν ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν υλοποίησε τις δεσμεύσεις της
- Από τα ελληνικά νησιά έως τα Τίρανα και τη Βαρκελώνη: Οι διαμαρτυρίες αποκαλύπτουν το τίμημα του υπερτουρισμού στην Ευρώπη
- Δεκατρείς σφαίρες πισώπλατα
- Η άνοδος των «γκρι διαζυγίων»: Γιατί οι Baby Boomers αφήνουν πίσω το «μέχρι να μας χωρίσει ο θάνατος»
- Ο Θοδωρής Φέρρης τραγουδά Μίκη Θεοδωράκη σε μια ξεχωριστή συναυλία στο θέατρο Λυκαβηττού
- Άργος: Απολογούνται την Παρασκευή οι αστυνομικοί που πυροβόλησαν 20χρονο στο κεφάλι – Έριξαν καταιγισμό από σφαίρες
- Αρκάς: Η καλημέρα της Πέμπτης
- Βάγια Νέστορα: Σήμερα το τελευταίο «αντίο» στη μητέρα της Αφροδίτης Νέστορα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 09.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/afrah-XwMmC_x6nsY-unsplash-1-315x220.jpg)






















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442