Ενώπιον του Ανώτατου Συνταγματικού Συμβουλίου ορκίστηκε πρόεδρος της Αιγύπτου ο Μοχάμεντ Μούρσι. Ο πρώτος πολίτης, δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της χώρας, ορκίστηκε σε μία ιστορική τελετή στο Κάιρο. Υποσχέθηκε να σέβεται το Σύνταγμα και το γράμμα του νόμου και να προστατεύει τους πολίτες της Αιγύπτου. Αργότερα σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου, υποσχέθηκε ότι θα τηρήσει τις διεθνείς συμφωνίες της χώρας του αλλά και θα στηρίξει του Παλαιστίνιους.

Ενώπιον του Ανώτατου Συνταγματικού Συμβουλίου ορκίστηκε πρόεδρος της Αιγύπτου ο Μοχάμεντ Μούρσι. Ο πρώτος πολίτης, δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της χώρας, ορκίστηκε σε μία ιστορική τελετή στο Κάιρο.

Υποσχέθηκε να σέβεται το Σύνταγμα και το γράμμα του νόμου και να προστατεύει τους πολίτες της Αιγύπτου.

Παρά τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας γύρω από το δικαστήριο στο νότιο Κάιρο, οι δυνάμεις ασφαλείας δεν απέκλεισαν τους παρακείμενους δρόμους, όπως απαιτούνταν κατά τις τρεις δεκαετίες διακυβέρνησης της χώρας από τον πρώην, έκπτωτο πλέον, πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ.

Ο Μ.Μούρσι στη συνέχεια μίλησε στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου, ενώ αργότερα σε βάση των ενόιπλων δυνάμεων προγραμματιζόταν τελετή παράδοσης της στρατιωτικής εξουσίας.

Στην ομιλία του στο Πανεπιστήμιο έστειλε έμμεσο μήνυμα προς το Ισραήλ ότι θα τηρήσει την ειρηνευτική συμφωνία του 1979 λέγοντας ότι επί προεδρίας του θα γίνουν σεβαστές όλες οι διεθνείς συνθήκες.

Επιπλέον, υποσχέθηκε ότι θα στηρίξει τους Παλαιστίνιους.

Την Παρασκευή, ο Μούρσι είχε δώσει συμβολικό όρκο στην πλατεία Ταχρίρ, μιλώντας στους πολίτες της Αιγύπτου.

«Δεν υπάρχει καμία δύναμη πάνω από τη δύναμη του λαού» τόνισε, ενώ οι πολίτες ξέσπασαν σε ζητωκραυγές.

«Δεν φοβάμαι κανένα, εκτός από το Θεό», είπε απευθυνόμενος εμμέσως στο στρατιωτικό συμβούλιο που ασκεί την εξουσία της χώρας.

Ενάμιση χρόνο μετά την επανάσταση και έξι μήνες μετά την εκλογές που ανέδειξαν Κοινοβούλιο στο οποίο κυριαρχεί η παράταξή του, ο Μούρσι θα βρεθεί να ηγείται ανίσχυρος απέναντι στο SCAF, το οποίο μετά τη διάλυση της Βουλής έχει στα χέρια του και την νομοθετική εξουσία.

Πάντως το SCAF με δήλωση του επιμένει ότι παρέδωσε την εξουσία και ότι δεν έχει φιλοδοξίες να ασκήσει εξουσία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr