Ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν κατάφερε να παραβιάσει το σύστημα GPS μη επανδρωμένου αεροσκάφους και να το ελέγξει, καταφέροντας να απαντήσουν στην πρόκληση που έβαλε το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα η ομάδα χρησιμοποίησε τεχνική spoofing, ένα είδος παραπλάνησης όπου το drone νομίζει ότι τα «σωστά» σήματα GPS είναι αυτά που στέλνει ο εισβολέας στο σύστημα και όχι αυτά του δορυφόρου.

Το drone, ένα μίνι ελικόπτερο, ανήκε στο Πανεπιστήμιο και η επίδειξη έγινε σε γήπεδο.

Πάντως τα στρατιωτικά drone χρησιμοποιούν κρυπτογραφημένο σήμα, κάνοντας την παραβίαση σημαντικά δυσκολότερη.

Όπως εξήγησε στο BBC ειδικός, η παραβίαση του μη κρυπτογραφημένου σήματος είναι εύκολη για ένα άτομο με τεχνικές γνώσεις και μπορεί να κοστίζει γύρω στις 700 λίρες (περίπου 870 ευρώ).

Προσθέτει ότι το drone με το παραβιασμένο σήμα είναι αρκετά επικίνδυνο καθώς ένα κακόβουλο θα μπορούσε να το οδηγήσει κατά ενός κτιρίου ή να το γεμίσει εκρηκτικά.

Πιστεύεται ότι την ίδια μέθοδο χρησιμοποιήσαν και οι Ιρανοί όταν κατέλαβαν αμερικανικό κατασκοπευτικό drone των ΗΠΑ που επιχειρούσε από το Αφγανιστάν.

Ωστόσο η ακριβής μεθοδολογία είναι άγνωστη με δεδομένο ότι χρησιμοποιεί κρυπτογραφημένο σήμα και έχει μέτρα αυτοπροστασίας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ