Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αμερικανοί επιστήμονες παραβίασαν το σύστημα GPS μη επανδρωμένου αεροσκάφους

Αμερικανοί επιστήμονες παραβίασαν το σύστημα GPS μη επανδρωμένου αεροσκάφους

Ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν κατάφερε να παραβιάσει το σύστημα GPS μη επανδρωμένου αεροσκάφους και να το ελέγξει, καταφέροντας να απαντήσουν στην πρόκληση που έβαλε το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας. Το drone, ένα μίνι ελικόπτερο, ανήκε στο Πανεπιστήμιο και η επίδειξη έγινε σε γήπεδο. Σημειώνεται πάντως ότι τα στρατιωτικά drone χρησιμοποιούν κρυπτογραφημένο σήμα.

Ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν κατάφερε να παραβιάσει το σύστημα GPS μη επανδρωμένου αεροσκάφους και να το ελέγξει, καταφέροντας να απαντήσουν στην πρόκληση που έβαλε το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα η ομάδα χρησιμοποίησε τεχνική spoofing, ένα είδος παραπλάνησης όπου το drone νομίζει ότι τα «σωστά» σήματα GPS είναι αυτά που στέλνει ο εισβολέας στο σύστημα και όχι αυτά του δορυφόρου.

Το drone, ένα μίνι ελικόπτερο, ανήκε στο Πανεπιστήμιο και η επίδειξη έγινε σε γήπεδο.

Πάντως τα στρατιωτικά drone χρησιμοποιούν κρυπτογραφημένο σήμα, κάνοντας την παραβίαση σημαντικά δυσκολότερη.

Όπως εξήγησε στο BBC ειδικός, η παραβίαση του μη κρυπτογραφημένου σήματος είναι εύκολη για ένα άτομο με τεχνικές γνώσεις και μπορεί να κοστίζει γύρω στις 700 λίρες (περίπου 870 ευρώ).

Προσθέτει ότι το drone με το παραβιασμένο σήμα είναι αρκετά επικίνδυνο καθώς ένα κακόβουλο θα μπορούσε να το οδηγήσει κατά ενός κτιρίου ή να το γεμίσει εκρηκτικά.

Πιστεύεται ότι την ίδια μέθοδο χρησιμοποιήσαν και οι Ιρανοί όταν κατέλαβαν αμερικανικό κατασκοπευτικό drone των ΗΠΑ που επιχειρούσε από το Αφγανιστάν.

Ωστόσο η ακριβής μεθοδολογία είναι άγνωστη με δεδομένο ότι χρησιμοποιεί κρυπτογραφημένο σήμα και έχει μέτρα αυτοπροστασίας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Βόμβα από Βόλο και Μπέο: «Ο Καρυπίδης πήρε τηλέφωνο τον Μπερτόγλιο, η δικαιοσύνη έχει πλέον τον λόγο»!

Με ανακοίνωση του ο Βόλος κατήγγειλε παρέμβαση του ιδιοκτήτη του Άρη Θόδωρου Καρυπίδη επικοινωνώντας τηλεφωνικά με τον Μπερτόγλιο και τονίζοντας πως «το περιεχόμενο της συζήτησης και η αιτία του τηλεφωνήματος προφανώς και είναι γνωστό σε όλους»!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024