Έλεγχο των συνεπειών της ευρωπαϊκής νομοθεσίας στη Βρετανία ετοιμάζει το Λονδίνο
Το Λονδίνο ετοιμάζεται για μία αποτίμηση «της ισορροπίας αρμοδιοτήτων ανάμεσα στη Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση» ανακοίνωσε την Πέμπτη το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών, λίγες ώρες πριν από την έναρξη των εργασιών της κρίσιμης ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες. Εν τω μεταξύ, 100 βουλευτές των Τόρις υπέγραψαν επιστολή που καλούν τον Ντ.Κάμερον να ετοιμάσει νομοθεσία για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τις σχέσεις με την ΕΕ μετά τις επόμενες εκλογές.
Το Λονδίνο ετοιμάζεται για μία αποτίμηση «της ισορροπίας αρμοδιοτήτων ανάμεσα στη Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση» ανακοίνωσε την Πέμπτη το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών, λίγες ώρες πριν από την έναρξη των εργασιών της κρίσιμης ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες. Εν τω μεταξύ, 100 βουλευτές των Τόρις υπέγραψαν επιστολή που καλούν τον Ντ.Κάμερον να ετοιμάσει νομοθεσία για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ΕΕ μετά τις επόμενες εκλογές.
Η ανακοίνωση του Φόρεϊν Όφις επιβεβαιώνει πληροφορία που δημοσιεύεται στους Financial Times, σύμφωνα με την οποία ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ουίλιαμ Χέιγκ, πρόκειται να ανακοινώσει στο Κοινοβούλιο την έναρξη «διαδικασίας ελέγχου των συνεπειών της ευρωπαϊκής νομοθεσίας στην Βρετανία».
«Είμαστε υποχρεωμένοι με βάση τη συμφωνία συγκρότησης του κυβερνητικού συνασπισμού, να εξετάσουμε την ισορροπία των αρμοδιοτήτων ανάμεσα στη Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση» δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.
«Η προπαρασκευαστική εργασία έχει ξεκινήσει. Εργαζόμαστε εδώ και λίγο καιρό για να προσδιορίσουμε τη μορφή που θα λάβει αυτή η αποτίμηση και ελπίζουμε να παρουσιάσουμε σύντομα λεπτομέρειες» πρόσθεσε.
Η υπόσχεση της εξέτασης αυτής της «ισορροπίας αρμοδιοτήτων» περιλαμβάνεται στη συμφωνία του Μαΐου 2010 ανάμεσα στους Συντηρητικούς και τους Φιλελευθέρους Δημοκράτες που συγκροτούν τον κυβερνητικό συνασπισμό στη Βρετανία.
Η κυβέρνηση έχει επίσης δεσμευθεί ότι οποιαδήποτε νέα μεταβίβαση αρμοδιοτήτων προς τις Βρυξέλλες δεν μπορεί να γίνει χωρίς δημοψήφισμα.
Η πρόθεση για την επιστράτευση ελεγκτικής διαδικασίας, προς μεγάλη ικανοποίηση των ευρωσκεπτικιστών, λαμβάνει ιδιαίτερη διάσταση τη στιγμή που οι Ευρωπαίοι ηγέτες συνέρχονται στις Βρυξέλλες με την ελπίδα να καταλήξουν σε μία φιλόδοξη συμφωνία που θα δίνει επιτέλους απάντηση στην κρίση στην Ευρωζώνη.
Την ίδια στιγμή, 100 βουλευτές των Τόρις υπέγραψαν επιστολή που καλούσαν τον Ντέιβιντ Κάμερον να ετοιμάσει νομοθεσία που θα ορίζει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη φύση της σχέσης της Βρετανίας με την ΕΕ μετά τις επόμενες εκλογές.
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος απέρριψε το ευρωπαϊκό σύμφωνο δημοσιονομικής πειθαρχίαςστηνΕΕ στο όνομα της διαφύλαξης των συμφερόντων του Σίτι, βρίσκεται ανάμεσα στην ευρωσκεπτικιστική πτέρυγα του Συντηρητικού Κόμματος και τους περισσότερο ευρωπαϊστές συμμάχους του Φιλελεύθερους Δημοκράτες.
Το θέμα της συμμετοχής της Βρετανίας στην ΕΕ βρίσκεται και πάλι στο προσκήνιο τους τελευταίους μήνες με την κρίση στην Ευρωζώνη.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε στις 11 Ιουνίου, το 81% των Βρετανώνθεωρούν ότι ένα δημοψήφισμα για τον επαναπροσδιορισμό των σχέσεων της χώρας τους με την ΕΕ θα πρέπει να διεξαχθεί εντός των επομένων ετών.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό
- Κρήτη: «Δεν θυμάται, μου είπε μόνο ότι την πάτησε αυτοκίνητο και τσακώθηκαν», λέει η μητέρα της 28χρονης που βρέθηκε αιμόφυρτη
- Τόμπσον: «Αυτό είναι το πιο μεγάλο παιχνίδι της καριέρας μου»
- Θεσσαλονίκη: Σοκάρει το βίντεο της επίθεσης – Ελεύθεροι οι 39 προσαχθέντες για τα επεισόδια στο ΑΠΘ
- Νέα Αριστερά: «Έπεα πτερόεντα» τα μεγαλόπνοα αρδευτικά έργα ΣΔΙΤ της κυβέρνησης – Απεντάσσονται με κρότο ανικανότητας
- Ποιος είναι ο Σταύρος Φλώρος που τραυματίστηκε σοβαρά στο Survivor
- Phantom X: Η νέα lifestyle καμπάνια της Under Armour με πρωταγωνιστή τον Γιώργο Καράβα
- Συναγερμός στη Ρεάλ Μαδρίτης: Έκτακτη συνέντευξη Τύπου του Φλορεντίνο Πέρεθ
- Το Fast & Furious μπαίνει με «σπασμένα φρένα» στη μικρή οθόνη
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 12.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/pexels-jyjyjyjy-27091263-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442