Μερική μεταμόσχευση ήπατος χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση
Το ιταλικό Κέντρο Μεταμοσχεύσεων ISMETT του Παλέρμο ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι πραγματοποίησε την πρώτη μερική μεταμόσχευση ήπατος, αποκλειστικά με το χειρουργικό ρομπότ Da Vinci SHDI.
«Μόνο οι βραχίονες του ρομπότ εισήλθαν στην κοιλιακή χώρα του δότη για να πραγματοποιήσουν την εγχείρηση. Κατά το παρελθόν ορισμένες επεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν με τη χρησιμοποίηση ρομπότ, αλλά με τη βοήθεια ενός χειρουργού που με το χέρι του εντός της κοιλιακής χώρας πραγματοποιούσε μαζί με το ρομπότ την εγχείρηση», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το ISMETT.
Κατά την εγχείρηση, το χειρουργικό ρομπότ απέκοψε τμήμα του ήπατος ενός 44χρονου δωρητή που επιθυμούσε να προσφέρει βοήθεια στον 46χρονο αδελφό του που έπασχε από κίρρωση.
Η ανακοίνωση του κέντρου μεταμοσχεύσεων, το οποίο εδρεύει στο Παλέρμο, δεν διευκρινίζει την ημερομηνία διενέργειας της εγχείρησης αλλά αναφέρει ότι ο δότης πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο έπειτα από εννέα ημέρες και επέστρεψε στην εργασία του, ενώ ο μεταμοσχευμένος ασθενής παρέμεινε επί λίγες εβδομάδες για νοσηλεία και πλέον έχει επιστρέψει στο σπίτι του.
Η ιατρική ομάδα του ιατρικού κέντρου πραγματοποίησε την μεταμόσχευση με τη βοήθεια του χειρουργικού ρομπότ Da Vinci SHDI, το οποίο κατασκευάστηκε στο Κέντρο Ρομποτικής Χειρουργικής της Πίζας.
health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Τι αποκάλυψε ο Πατ Ράιλι για πιθανό δίδυμο Λεμπρόν – Γιάννη στους Χιτ
- Θρήνος στη Μολδαβία για την οικογενειακή τραγωδία στη Χαλκιδική – Παραμένει διασωληνωμένη στη ΜΕΘ η 7χρονη
- Κρασί: Σήμα κινδύνου εκπέμπει ο γερμανικός αμπελοοινικός τομέας
- Λορέντζο Καριέρε: Το συγκινητικό μήνυμα του Γιώργου Ελευθέρας στον φίλο του
- Μπλεξίματα για την Αργεντινή από τη FIFA για το πανό για τα Φώκλαντ
- Κλιματική αλλαγή: Η ζέστη και ο καπνός από τις πυρκαγιές αποτελούν τη νέα επικίνδυνη πραγματικότητα
- Ιράν: 38 νεκροί και πάνω από 400 τραυματίες από τις 22 Ιουνίου – Επίθεση σε στρατιωτική βάση στη Συρία
- Ανεξάρτητος βουλευτής και ο Διονύσης Καλαματιανός
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 17.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/presley-roozenburg-qXIn8tF6VTI-unsplash-1-315x220.jpg)





















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442