Στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο κατέφυγε ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ υποβάλλοντας αίτημα για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου.

Η εξέλιξη ακολουθεί την απόρριψη εκ μέρους του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βρετανίας της έφεσης που είχε ασκήσει ο Τζούλιαν Ασάνζ κατά της έκδοσής του στη Σουηδία, όπου αντιμετωπίζει κατηγορίες για βιασμό και σεξουαλικές επιθέσεις.

«Ο Ισημερινός εξετάζει το αίτημα» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Ρικάρντο Πατίνο μιλώντας από την πρωτεύουσα, Κίτο.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας έχει δώσει διορία έως τις 28 Ιουνίου για την εκκίνηση των διαδικασιών έκδοσης του Τζούλιαν Ασάνζ.

Ο ιδρυτής του WikiLeaks είχε φυλακιστεί για εννέα ημέρες μετά τη σύλληψή του στη Βρετανία. Αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση μια εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα του 2010 και έκτοτε ζούσε σε κατ’ οίκον περιορισμό στο σπίτι ενός εύπορου υποστηρικτή του WikiLeaks στην ανατολική Αγγλία.

Ο ιδρυτής του δικτυακού τόπου που δημοσιοποίησε εκατοντάδες χιλιάδες διαβαθμισμένα διπλωματικά τηλεγραφήματα των ΗΠΑ, προκαλώντας την οργή της Ουάσινγκτον, υποστηρίζει ότι οι κατηγορίες σε βάρος του έχουν πολιτικά κίνητρα.

Το 2010 ο WikiLeaks είχε δημοσιεύσει 391.832 διαβαθμισμένα αμερικανικά έγγραφα για τον πόλεμο στο Ιράκ και 77.000 διαβαθμισμένα επίσημα έγγραφα του Πενταγώνου για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, καθώς και 250.000 τηλεγραφήματα ανάμεσα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και 270 αμερικανικές διπλωματικές αποστολές.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ