«Έφτασε η κρίσιμη ώρα για την πατρίδα. Την Κυριακή οι Έλληνες καλούνται να πάρουν μια κρίσιμη απόφαση, να δώσουν εντολή για την κυβέρνηση εθνικής συνευθύνης», εντολή που μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί υλοποιήσει τόνισε ο πρόεδρος του Κινήματος Ευάγγελος Βενιζέλος στην τελευταία πριν τις κάλπες ομιλία του στο Μενίδι, στην πλατεία στο Δημαρχείο Αχαρνών.

Το ΠΑΣΟΚ είναι το μόνο που μπορεί να λειτουργήσει ως εγγυητής και καταλύτης για κυβέρνηση εθνικής ευθύνης, αλλιώς θα πάμε σε πολιτικό αδιέξοδο είπε ο κ. Βενιζέλος και ζήτησε την ψήφο του λαού.

Μην αφήσετε τη χώρα να γίνει η Ιφιγένεια που θα θυσιαστεί στις Βρυξέλλες για να αποκτήσει ούριο άνεμο η Ευρώπη, είπε ακόμη σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις στο ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σε υψηλούς τόνους ο κ. Βενιζέλος επιτέθηκε στη ΝΔ για την στάση που κράτησε ως «συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση και αντιπολιτευόμενη συμπολίτευση», στάση που σε συνδυασμό με τη συμπεριφορά και τις επιλογές των άλλων κομμάτων δεν επέτρεψε στη χώρα να αρθρώσει ενιαίο εθνικό λόγο, να διαπραγματευτεί με κύρος και ισχύ, αδυναμία που -σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο- οι εταίροι την «εκμεταλλεύτηκαν».

Δριμεία επίθεση άσκησε και στον ΣΥΡΙΖΑ που πολιτεύεται με «σοφίσματα» αλλά και προσωπικά στον Αλ.Τσίπρα, τον οποίο κατηγόρησε για θράσος, αλλά και πολιτική αθλιότητα.

Όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, είναι πολιτική αθλιότητα από πλευρά του κ. Τσίπρα να λέει ότι δεν μπορούσαμε να διαπραγματευτούμε με την Μέρκελ γιατί δήθεν μας εκβίαζε με έγγραφα και λίστες που ενέπλεκαν πολιτικά πρόσωπα του ΠΑΣΟΚ στο σκάνδαλο της Siemens.

«Ποιος ήταν σε αυτές τις λίστες ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, ο διοικητής της ΤτΕ Γιώργος Προβόπουλος ή εγώ;» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος για να προσθέσει για τον κ. Τσίπρα είναι «θρασύς, απαράδεκτος, ταπεινώνει τη χώρα» δεδομένου ότι όσα λέει κοινοποιούνται στο εξωτερικό.

Ανεβάζοντας επιπλέον τους τόνους ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «η χώρα κυβερνιέται με υπογραφές και δεσμεύσεις».

Μάλιστα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, υπερασπίστηκε πλήρως τις υπογραφές που έβαλε η κυβέρνηση Παπαδήμου και οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων που την στήριζαν προκειμένου να εξασφαλισθεί η νέα δανειακή βοήθεια και το κούρεμα του χρέους.

Δεν παρέλειψε δε να επαναλάβει ότι η πρόθεση των Ευρωπαίων εταίρων ήταν να υπογράψουν όλες οι δυνάμεις της Βουλής, αλλά «έπρεπε μπήκαμε εμείς μπροστά και είπαμε μην φέρετε τη χώρα σε δύσκολη θέση. Πήραμε εμείς το βάρος».

«Μας ρωτούν γιατί υπογράψαμε» είπε ο κ. Βενιζέλος για να τονίζει ότι «υπογράψαμε για να φέρουμε στην Ελλάδα τη μείωση του χρέους κατά 110 δισ. ευρώ. Υπογράψαμε για να μειώσουμε τα επιτόκια, και να πληρώνουμε ετησίως 7,5 δισ ευρώ λιγότερα για τόκους για το χρέος».

«Είναι κανείς που δεν θέλει τα χρήματα που εξασφαλίσαμε από τους εταίρους;» είπε ακόμη ο κ. Βενιζέλος για να προσθέσει:

«Είμαστε υπερήφανοι για τις υπογραφές που βάλαμε. Μπήκαν κάτω από τις υπογραφές του Ι.Καποδίστρια, του Ελ.Βενιζέλου, του Κ.Καραμανλή, του Α.Παπανδρέου».

Αναλύοντας ότι από όλα τα διαθέσιμα στοιχεία που υπάρχουν είναι αδύνατο να προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση και υποστηρίζοντας ότι τα άλλα κόμματα κυρίως ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δεν δύνανται να σχηματίσουν και να εγγυηθούν ισχυρές κυβερνήσεις ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι:

«Μόνο εμείς λόγω της θέσης μας και της εμπειρίας μας μπορούμε να λειτουργήσουμε ως εγγυητής και καταλύτης για κυβέρνηση εθνικής ευθύνης. Πρέπει να μας δώσετε την δύναμη και την εντολή για να το πράξουμε αυτό. Αλλιώς η χώρα οδηγείται σε πολιτικό αδιέξοδο».

Επίσης επισήμανε την ανάγκη «να δεσμευτούμε όλοι μαζί, να υπογράψουμε όλοι μαζί» δείχνοντας ότι μάλλον δεν άλλαξε τη θέση του σε ό,τι αφορά την συμμετοχή -έστω με κάποια μορφή- του ΣΥΡΙΖΑ σε μια κυβέρνηση συνεργασίας.

«Θα κυβερνηθεί ο τόπος με ΠΑΣΟΚ-ΝΔ- ΔΗΜΑΡ; Και πώς θα κυβερνηθεί; Επειδή θα έχει 151 βουλευτές στη Βουλή; Με ποια κοινωνική συνοχή; Με ποια εθνική ενότητα; […] »

» Έχοντας απέναντι μια αντιπολίτευση χωρίς ευθύνες, έτοιμη να δει τη χώρα να οδηγείται σε αδιέξοδο για να αντλήσει τα δικά της κομματικά οφέλη; Και ας αφήσουμε το εσωτερικό μέτωπο. Με ποια αξιοπιστία στο εξωτερικό; Η χώρα από ποιον θα εκφράζεται και γιατί δεσμεύεται το κράτος όταν με τόση ευκολία αμφισβητούν τις υπογραφές και τη συνέχεια του κράτους;»

«Άρα, αν θέλουμε αξιοπιστία, δύναμη πυρός, ισχύ, αποτέλεσμα, πρέπει να διαπραγματευθούμε όλοι μαζί, να δεσμευθούμε όλοι μαζί, να υπογράψουμε όλοι μαζί».

Υπερθεματίζοντας για τη σημασία της ψήφου της Κυριακής ο κ. Βενιζέλος είπε ότι είναι ώρα περίσκεψης, αφού σπάνια μια πολιτική αναμέτρηση έχει τόσο κρίσιμες και καθοριστικές επιπτώσεις για την πορεία του έθνους.

Κάλεσε δε το λαό να μην δίνει σημασία στα σοφίσματα που κυριαρχούν στον πολιτικό λόγο τους τελευταίους μήνες.

Όπως εξήγησε σόφισμα είναι η άποψη ότι η δανειακή σύμβαση είναι αυτή που μας

οδηγεί εκτός ευρώ και άρα τι έχουμε να χάσουμε αν το ρισκάρουμε; Δεύτερο σόφισμα χαρακτήρισε την θέση ότι η Ευρώπη δεν πρόκειται να αφήσει την Ελλάδα να χρεοκοπήσει ό,τι και αν ζητήσει γιατί θα έχει τεράστιο κόστος. Όποιος υποστηρίζει κάτι τέτοιο, είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, είναι αφελής και ανιστόρητος ενώ αποδεικνύει ότι δεν έχει ιδέα για το πώς λειτουργεί η ΕΕ.

«Να μην γίνει η χώρα η Ιφιγένεια που θα θυσιαστεί στις Βρυξέλλες για να αποκτήσει ούριο άνεμο η ΕΕ χωρίς εμάς» είπε με νόημα, ενώ πρόσθεσε ότι αν είχε προηγηθεί η κρίση στην Ισπανία δεν θα ήταν καθόλου εύκολο για την Ελλάδα να εξασφαλίσει τα 240 δισ. ευρώ.

Είναι εντελώς διαφορετικό να διαπραγματεύεσαι όταν έχεις ήδη κάποια κεκτημένα και διαφορετικά όταν δεν έχεις τίποτα, τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

«Μπορούμε να προχωρήσουμε στη δεύτερη φάση της διαπραγμάτευσης. Έχει ανοίξει ένα παράθυρο ελπίδας» είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

«Δεν υπάρχει τίποτα εύκολο. Όμως τα πάντα εξαρτώνται από εμάς. Στο μυαλό και στα χέρια των Ελλήνων και των Ελληνίδων βρίσκονται οι λύσεις» είπε ο κ. Βενιζέλος προς το τέλος της ομιλίας του, τονίζοντας ότι για να υπάρξει ξανά προοπτική πρέπει να μπορέσουμε να συνεχίσουμε την μεταρρυθμιστική προσπάθεια χωρίς επιπλέον περικοπές σε εισοδήματα.

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε και στα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι «από τη Κυριακή το βράδυ αρχίζουμε εμείς όμως, η δημοκρατική παράταξη και μια άλλη παράλληλη προσπάθεια. Την προσπάθεια για την αναγέννηση της παράταξης. Για την ανασύσταση του ΠΑΣΟΚ. Την προσπάθεια να γυρίσουμε στις ρίζες του Ανδρέα Παπανδρέου, να μπορέσουμε να ξανακάνουμε τις ρίζες αυτές να ανθίσουν, να αποδώσουν καρπούς. Γιατί δεν συμβιβαζόμαστε με τα μικρά ποσοστά, δεν συμβιβαζόμαστε με ρόλους που δεν είναι κεντρικοί».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ