«Η Διάβαση της Αφροδίτης» από τον Πύργο της Παιδαγωγικής Σχολής του Α.Π.Θ.
Η παρατήρηση θα γίνει με τη βοήθεια του τηλεσκοπίου και των κατάλληλων αστρονομικών οργάνων. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, «η δίδυμη αδερφή της Γης, η πανέμορφη και λαμπερή Αφροδίτη την Τετάρτη 6 Ιουνίου θα περάσει μπροστά από το δίσκο του Ήλιου και, προσπαθώντας να μιμηθεί τη Σελήνη, θα επιδιώξει να μας προσφέρει μια ιδιαίτερη έκλειψη του Ήλιου. Όμως, δε θα το καταφέρει γιατί η φαινόμενη διάμετρός της είναι τριάντα δύο φορές μικρότερη από τη φαινόμενη διάμετρο του Ήλιου».
Πρόκειται για μια ιδιότυπη δακτυλιοειδή έκλειψη του Ήλιου από την Αφροδίτη που θα διαρκέσει έξι ώρες και τριάντα λεπτά, περίπου.
Θα ξεκινήσει από τη 1:10 π.μ. τη νύχτα (ώρα Ελλάδας) και θα τελειώσει στις 7:38 π.μ. (ώρα Ελλάδας).
Ουσιαστικά, οι παρατηρητές θα δουν την Αφροδίτη σα σκοτεινό δίσκο να «περπατά» πάνω στον ηλιακό δίσκο.
Έτσι, για μιάμιση ώρα, από την ανατολή του Ηλίου (6:03 πμ) μέχρι τη λήξη της (7:38 πμ) όσοι επισκεφθούν τον Πύργο της Παιδαγωγικής θα μπορούν να απολαύσουν με διάθεση επιστημονική, φιλοσοφική αλλά και ρομαντική το σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο. Η επόμενη αντίστοιχη ευκαιρία θα δοθεί το Δεκέμβριο του 2117.
| Διαβάστε επίσης: 6 Ιουνίου 2012: Η Διάβαση της Αφροδίτης |
Να σημειωθεί ότι η παρατήρηση του φαινομένου δεν πρέπει να γίνει χωρίς τη χρήση κατάλληλων φίλτρων (όχι καπνισμένα γυαλιά και άλλα πρόχειρα φίλτρα).
- Θεσσαλονίκη: Νεαρή γυναίκα έπεσε από γέφυρα της περιφερειακής οδού – Μεταφέρθηκε σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο
- Εντοπίστηκε σορός σε προχωρημένη σήψη στη Σουβάλα στην Αίγινα
- Σέρρες: «Η γυναίκα μου έχει ψυχικά προβλήματα, δεν αντέχω και μένω στο υπόγειο» – Ξεσπά ο σύζυγος της καθηγήτριας
- To brand των γυαλιών ηλίου του Μακρόν κατακλύστηκε από παραγγελίες, έπεσε η σελίδα του – Οι πολιτικοί ως ινφλουένσερ
- Αστέρας Τρίπολης – ΑΕΚ: Το γκολ του Γιόβιτς για το 0-1 – Διαμαρτυρήθηκαν για φάουλ οι Αρκάδες (vid)
- Άγιαξ – Φόλενταμ 2-0: Εύκολη νίκη για τον Αίαντα πριν τον «τελικό» με τον Ολυμπιακό