Σάββατο 06 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Παραδειγματιστείτε από τη Λετονία, λέει στους Έλληνες πολιτικούς η Λαγκάρντ

Παραδειγματιστείτε από τη Λετονία, λέει στους Έλληνες πολιτικούς η Λαγκάρντ

Είναι σημαντικό οι ευρωπαϊκές χώρες που πλήττονται από την κρίση χρέους να εμπνευστούν από το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που υιοθέτησε η Λετονία, δήλωσε την Τρίτη σήμερα η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ, που πραγματοποιεί επίσκεψη στη Ρίγα.

Είναι σημαντικό οι ευρωπαϊκές χώρες που πλήττονται από την κρίση χρέους να εμπνευστούν από το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που υιοθέτησε η Λετονία, δήλωσε την Τρίτη σήμερα η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ, που πραγματοποιεί επίσκεψη στη Ρίγα.

«Είναι σημαντικό για τις άλλες χώρες να εμπνευστούν από τη Λετονία. Το πρόγραμμα που εφάρμοσε ήταν επιτυχές» σημείωσε η κ. Λαγκάρντ σε συνέντευξή της στη σουηδική εφημερίδα Svenska Dagbladet, και προσέθεσε: «Ένα σημαντικό σημείο είναι ότι οι πολιτικοί συμμορφώθηκαν με το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Συνειδητοποίησαν ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές ήταν απαραίτητες και πήραν πολλές γενναίες αποφάσεις».

«Ένα άλλο μάθημα είναι ότι οι δημοσιονομικές περικοπές πρέπει να γίνουν από την αρχή» διαφορετικά οι μεταρρυθμίσεις κινδυνεύουν να κουράσουν τον λαό και να είναι δύσκολο να εφαρμοστούν» διευκρίνισε η επικεφαλής του ΔΝΤ και κάλεσε τους Έλληνες πολιτικούς να δεχθούν τις μεταρρυθμίσεις:

«Για την Ελλάδα είναι σημαντικό οι πολιτικοί να δεχθούν το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και να συμμορφωθούν με αυτό. Στη Λετονία οι μεταρρυθμίσεις χαίρουν ευρείας υποστήριξης. Είναι απαραίτητο για να λειτουργήσουν» υπογράμμισε.

«Η Λετονία αποφάσισε να κινηθεί με διπλή ταχύτητα και αντί να υποφέρει για πολλά χρόνια προχωρώντας σταδιακά (…) προτίμησε να χτυπήσει δυνατά και γρήγορα» ανέφερε η κ. Λαγκάρντ από τη Ρίγα.

Το ΔΝΤ έδωσε τον Δεκέμβριο του 2008 δάνειο ύψους 7,5 δισ. ευρώ στη Λετονία, μια πρώην σοβιετική δημοκρατία της Βαλτικής με δύο εκατομμύρια κατοίκους.

Το ΑΕΠ της χώρας μειώθηκε κατά 5% την περίοδο 2008-2009, βυθίζοντας τη Λετονία στη μεγαλύτερη ύφεση παγκοσμίως.

Το σχέδιο διάσωσης του ΔΝΤ, που προέβλεπε αυστηρή λιτότητα, επέτρεψε στη χώρα να επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2011. Όμως, η ανεργία παραμένει αυξημένη και έφτασε το πρώτο τρίμηνο του 2012 το 16,3%, δηλαδή αυξήθηκε κατά 1,3 μονάδες σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2011.

Το σχέδιο διάσωσης της Λετονίας ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2011, όμως η χώρα εξακολουθεί να αποπληρώνει τα δάνειά της στο ΔΝΤ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 06 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο