Οι γυναίκες που εργάζονται τη νύχτα πάνω από δύο φορές την εβδομάδα, έχουν αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Occupational and Environmental Medicine.

Οι γυναίκες που εργάζονται τη νύχτα πάνω από δύο φορές την εβδομάδα, έχουν αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Occupational and Environmental Medicine.

Ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον Δρ Τζόνι Χάνσεν του Ινστιτούτου Επιδημιολογίας του Καρκίνου της Αντικαρκινικής Εταιρείας της Δανίας, συνέλεξαν στοιχεία για πάνω από 18.500 γυναίκες που εργάζονταν στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας.

Η ανάλυση έδειξε ότι όσες εργάζονταν συχνά σε νυχτερινές βάρδιες, είχαν κατά 40% αυξημένες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού. Για όσες γυναίκες δούλευαν βράδυ πάνω από τρεις φορές την εβδομάδα επί τουλάχιστον έξι χρόνια, ο κίνδυνος ήταν διπλάσιος. Οι γυναίκες που δούλευαν συχνά τη νύχτα και παράλληλα περιέγραψαν τον εαυτό τους ως «πρωινό τύπο», είχαν ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο, σχεδόν τετραπλάσιο σε σχέση με όσες δεν δούλευαν το βράδυ.

Περίπου το 10% έως 20% των γυναικών στις σύγχρονες κοινωνίες -ανάλογα με τη χώρα- δουλεύουν περιστασιακά ή μόνιμα το βράδυ. Όπως εξηγεί ο Δρ Χάνσεν, η γυναικεία νυχτερινή εργασία πιθανώς αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα κινδύνου για εκδήλωση καρκίνου του μαστού, αν και η ακριβής αιτία γι’ αυτό είναι ακόμα άγνωστη.

Μία πιθανή αιτία είναι ότι η εργασία υπό το τεχνητό φως μειώνει την παραγωγή της ορμόνης μελατονίνης, η οποία φαίνεται να δρα προστατευτικά έναντι ορισμένων μορφών καρκίνου. Επιπλέον, η νυχτερινή εργασία μπορεί να διαταράξει το βιολογικό «ρολόι» του ανθρώπου και αυτό να επιδράσει αρνητικά στα επιμέρους κυτταρικά «ρολόγια» σε διάφορα όργανα του σώματος, όπως στο στήθος. Ακόμα, η στέρηση του ύπνου εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα, πράγμα που μπορεί να διευκολύνει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.

Είχε προηγηθεί μελέτη της Διεθνούς Υπηρεσίας Ερευνών για τον Καρκίνο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το 2007, η οποία είχε συμπεράνει ότι η εργασία σε νυχτερινές βάρδιες είναι «πιθανώς καρκινογόνος για τους ανθρώπους».

Υπό το φως των ευρημάτων και της νέας έρευνας, όσο κι αν η νυχτερινή εργασία είναι αναπόφευκτη σε μία σύγχρονη κοινωνία, θα πρέπει να είναι όσο το δυνατό περιορισμένη σε διάρκεια και να γίνεται λιγότερο από τρεις φορές την εβδομάδα. Εξάλλου, τρεις άλλες μικρές μελέτες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι και οι άνδρες που δουλεύουν τη νύχτα, έχουν αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη.

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr