Απομονωμένη διπλωματικά (αλλά όχι πλήρως) και με την απειλή μίας στρατιωτικής επέμβασης να επανέρχεται στις δηλώσεις δυτικών αξιωματούχων είναι πλέον η Συρία μετά τη σφαγή περισσότερων από 100 αμάχων στη Χούλα όπως φαίνεται από τις πιστές στον Άσαντ παραστρατιωτικές ομάδες. Προχωρώντας ένα βήμα μετά την απέλαση του Σύρου πρέσβη –κίνηση που άνοιξε τον χορό των απελάσεων από άλλες ευρωπαϊκές χώρες αλλά και από τις ΗΠΑ– ο Φρανσουά Ολάντ επισήμανε σε συνέντευξή του ότι «δεν μπορεί να αποκλειστεί» μια στρατιωτική παρέμβαση στη Συρία.

Απομονωμένη διπλωματικά (αλλά όχι πλήρως) και με την απειλή μίας στρατιωτικής επέμβασης να επανέρχεται στις δηλώσεις δυτικών αξιωματούχων είναι πλέον η Συρία μετά τη σφαγή περισσότερων από 100 αμάχων στη Χούλα όπως φαίνεται από τις πιστές στον Άσαντ παραστρατιωτικές ομάδες.

Προχωρώντας ένα βήμα μετά την απέλαση του Σύρου πρέσβη –κίνηση που άνοιξε τον χορό των απελάσεων από άλλες ευρωπαϊκές χώρες αλλά και από τις ΗΠΑ– ο Φρανσουά Ολάντ επισήμανε σε συνέντευξή του ότι «δεν μπορεί να αποκλειστεί» μια στρατιωτική παρέμβαση στη Συρία προκειμένου να τερματιστεί η κρίση, με την προϋπόθεση ότι αυτή θα έχει την στήριξη του Συμβουλίου Ασφάλειας του ΟΗΕ.

«Εναπόκειται, λοιπόν, σε εμένα και άλλους να πείσουμε την Ρωσία και την Κίνα, επίσης να βρούμε λύση, η οποία δεν χρειάζεται να είναι στρατιωτική», ανέφερε παραταύτα ο πρόεδρος Ολάντ.

Παρά τις κατά καιρούς προειδοποιήσεις για το ενδεχόμενο επέμβασης, έστω και κατά τα πρότυπα της Λιβύης, οι δυτικές δυνάμεις δεν φαίνονται έτοιμες να προχωρήσουν σε αυτό το βήμα. Ο Άσαντ έχει από την πλευρά του προειδοποιήσει ότι μία επέμβαση θα ανατινάξει ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.

Από την πλευρά του ο Λευκός Οίκος επισήμανε ότι η στρατιωτική επέμβαση στη Συρία δεν είναι η σωστή πορεία δράσης αυτή τη στιγμή, διότι θα οδηγούσε σε μεγαλύτερο χάος και μακελειό.

Αλλά σε κάθε περίπτωση, συνέχισε, ούτε οι ΗΠΑ –που απέλασαν τον Σύρο επιτετραμένο- βγάζουν από το τραπέζι καμία επιλογή.

Σε ό,τι αφορά την ίδια τη Συρία, ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδιος για τις επιχειρήσεις διατήρησης της ειρήνης, Ερβέ Λαντσού, έδειξε σαφώς προς την πολιτοφυλακή Σαμπίχα, η οποία είναι πιστή στον πρόεδρο Άσαντ, ως υπεύθυνη της σφαγής.

Μόνο η συριακή κυβέρνηση χρησιμοποιεί τεθωρακισμένα, κανόνια και όλμους, υπογράμμισε εξηγώντας ότι πολλά από τα θύματα έφεραν τραύματα από βαρέα όπλα. Άλλα θύματα μαχαιρώθηκαν, πρόσθεσε, «γεγονός που υποδεικνύει μάλλον τους Σαμπίχα.

Υπάρχουν σοβαρές υποψίες ότι εμπλέκονται οι Σαμπίχα, είπε, και «έντονες φήμες ότι εμπλέκονται σε άλλες περιπτώσεις» απορρίπτοντας την πιθανότητα να είχε εμπλακεί «ένα τρίτο στοιχείο».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr