Ούτε ένα ευρώ φόρο δεν πληρώνει για το ποσό των 380.989 ευρώ που λαμβάνει ετησίως η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Η Λαγκάρντ φοροαπαλλάσσεται νομίμως, βάσει της Συνθήκης της Βιέννης του 1961, ωστόσο το γεγονός έχει προκαλέσει τα σχόλια χρηστών στη σελίδα της στο Facebook, που αριθμεί περισσότερα από 25.000 μηνύματα.

Η Κριστίν Λαγκάρν προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων με τις δηλώσεις της και τις συμβουλές της προς τους Έλληνες, στους οποίους ούτε λίγο ούτε πολύ συμβούλεψε μέσω της βρετανικής εφημερίδας Guardian «να μην περιμένουν καμία συμπάθεια» και ότι «ήρθε η ώρα να πληρώσουν τους φόρους τους».

Η ίδια πάντως νομίμως δεν πληρώνει φόρους. Σύμφωνα με τα άρθρα 34 και 38 της Συνθήκης της Βιέννης του 1961 για τις διπλωματικές σχέσεις, «ο διπλωματικός αξιωματούχος απαλλάσσεται από κάθε φορολογία, προσωπική ή πραγματική, εθνική, τοπική ή κοινοτική», βαρύνεται ωστόσο με κάποιους φόρους για την «ακίνητη περιουσία του που βρίσκεται στην χώρα όπου είναι διαπιστευμένος» ή για κάποιες «ειδικές υπηρεσίες» τις οποίες θα ζητήσει.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιο σας