Περίπου ένα εκατομμύριο ηλεκτρονικά εξαρτήματα «μαϊμού», τα περισσότερα από Κίνα, εντοπίστηκαν σε πολεμικά αεροσκάφη και άλλα οπλικά συστήματα των ΗΠΑ, αποκαλύπτει έκθεση της αμερικανικής Γερουσίας.

Η αποτυχία των αμερικανικών αρχών να ελέγξουν αποτελεσματικά την αλυσίδα των προμηθευτών δημιουργεί κινδύνους τόσο για το προσωπικό του στρατού όσο και για την εθνική ασφάλεια, προειδοποιεί η έκθεση της Επιτροπής Ενόπλεων Δυνάμεων της Γερουσίας.

Έλεγχοι που διενεργήθηκαν το τελευταίο έτος αποκάλυψαν 1.800 περιπτώσεις στις οποίες ηλεκτρονικά εξαρτήματα δεν πληρούσαν τις επίσημες προδιαγραφές.

Περίπου ένα εκατομμύριο επεξεργαστές, αισθητήρες και άλλα εξαρτήματα βρέθηκαν μεταξύ άλλων σε μεταγωγικά αεροπλάνα C-130J και C-27J, στα ελικόπτερα SH-60B του ναυτικού και τα αεροπλάνα P-8A Poseidon, επίσης του ναυτικού.

Ο κίνδυνος όμως δεν αφορά μόνο τους πιλότους αλλά και τους στρατιώτες στο έδαφος, οι οποίοι βασίζονται σε μια ποικιλία «μικρών, εξαιρετικά πολύπλοκων ηλεκτρονικών εξαρτημάτων», τα οποία χρησιμοποιούνται μεταξύ άλλων σε συστήματα GPS και νυχτερινής όρασης.

Το 70% των εξαρτημάτων «μαϊμού» προέρχονται από την Κίνα, ενώ από το υπόλοιπο 30% μεγάλο μέρος προήλθε από προμηθευτές στη Βρετανία και τον Καναδά.

Η έκθεση επιρρίπτει τις ευθύνες στην αποτυχία των αμερικανικών αρχών να ελέγξουν την αλυσίδα των προμηθευτών, καθώς και στην αδυναμία της κινεζικής κυβέρνησης να πατάξει τους κατασκευαστές αντιγράφων.

«Πλαστά ηλεκτρονικά εξαρτήματα πωλούνται ανοιχτά σε αγορές της Κίνας […] Αντί όμως να αναγνωρίσει το πρόβλημα και να κινηθεί επιθετικά κατά των πλαστογράφων, η κινεζική κυβέρνηση έχει επιχειρήσει να αποφύγει τους ελέγχους» γράφουν οι συντάκτες της έκθεσης.

Παράλληλα, όμως, επισημαίνουν την αποτυχία των προσπαθειών του Πενταγώνου να εντοπίσει τα ακατάλληλα εξαρτήματα, μέσω του Προγράμματος Ανταλλαγής Δεδομένων Κυβέρνησης-Βιομηχανίας.

Η ειρωνεία είναι ότι οι εταιρείες που εξασφαλίσουν συμβόλαια του Πενταγώνου για την προμήθεια οπλικών συστημάτων δεν έχουν κίνητρο να λύσουν το πρόβλημα: σε πολλές περιπτώσεις, οι προμηθευτές έλαβαν ακόμα και αποζημιώσεις από την αμερικανική κυβέρνηση για τις ζημίες που υπέστησαν από τα ακατάλληλα ηλεκτρονικά.

Παρόλα αυτά, από τις 217 αναφορές για ηλεκτρονικά «μαϊμού» που υποβλήθηκαν τη διετία 2009-2010, μόνο οι 13 προέρχονταν από κυβερνητικές υπηρεσίες, ενώ οι υπόλοιπες υποβλήθηκαν από ιδιωτικές εταιρείες.

Η έκθεση, πάντως, χαιρετίζει την πρόσφατη υπερψήφιση ενός νέου νόμου (National Defence Authorization Act) της κυβέρνησης Ομπάμα, ο οποίος αποσκοπεί στο να εμποδίσει τις εισαγωγές εξαρτημάτων «μαϊμού» και την προμήθεια υλικών από άγνωστους προμηθευτές.

Το πρόβλημα των κινέζικων ηλεκτρονικών έρχεται να προστεθεί στις περικοπές, ύψους τουλάχιστον 450 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στον προϋπολογισμό του Πενταγώνου για την επόμενη δεκαετία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο