Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η έρευνα και η ανάπτυξη στο επίκεντρο της 65ης Παγκόσμιας Διάσκεψης Υγείας

Η έρευνα και η ανάπτυξη στο επίκεντρο της 65ης Παγκόσμιας Διάσκεψης Υγείας

Στη Γενεύη συνέρχονται από τις 21 έως και τις 26 Μαΐου οι υπουργοί Υγείας του πλανήτη, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Διάσκεψης Υγείας με σκοπό να αποφασίσουν εάν θα ξεκινήσουν ή όχι τις διαδικασίες μιας δεσμευτικής συμφωνίας που θα ενεργοποιήσει εκ νέου την έρευνα και την ανάπτυξη για τις ιατρικές ανάγκες που δεν έχουν ακόμη καλυφθεί.

Στη Γενεύη συνέρχονται από τις 21 έως και τις 26 Μαΐου οι υπουργοί Υγείας του πλανήτη στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Διάσκεψης Υγείας με σκοπό να αποφασίσουν εάν θα ξεκινήσουν ή όχι τις διαδικασίες μιας δεσμευτικής συμφωνίας που θα ενεργοποιήσει εκ νέου την έρευνα και την ανάπτυξη για τις ιατρικές ανάγκες που δεν έχουν ακόμη καλυφθεί.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) προτρέπουν τους υπουργούς Υγείας να αδράξουν την ευκαιρία και να δώσουν το πράσινο φως για μια πρόταση που βρίσκεται χρόνια στα σκαριά. Οι κυβερνήσεις μπορούν αυτή την εβδομάδα να κάνουν το πρώτο βήμα για να υπάρξει μια συμφωνία για την Έρευνα και την Ανάπτυξη περνώντας μια σχετική απόφαση στην Παγκόσμια Διάσκεψη Υγείας (WHA).

«Η ιατρική καινοτομία δεν εφαρμόζεται με άξονα τις ανάγκες των ανθρώπων στις αναπτυσσόμενες χώρες. Οι κυβερνήσεις έχουν τη δύναμη, την ευθύνη και από σήμερα την ευκαιρία να το αλλάξουν αυτό», δήλωσε η Michelle Childs, Διευθύντρια Πολιτικής και Ενημέρωσης της Εκστρατείας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για την Πρόσβαση στα Βασικά Φάρμακα. «Είναι σαφής και επιτακτική η ανάγκη να υπάρξει συμφωνία για την Έρευνα και την Ανάπτυξη. Τα κράτη-μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας πρέπει να προχωρήσουν στην έναρξη της διαδικασίας, και να μην ψάχνουν δικαιολογίες για άλλες καθυστερήσεις».

Το σημερινό σύστημα για την ιατρική Έρευνα και Ανάπτυξη είναι προβληματικό, δεδομένου ότι καθορίζεται κυρίως από τα εμπορικά κέρδη παρά από τις προτεραιότητες της υγείας. Αυτό σημαίνει ότι η έρευνα κατευθύνεται προς τους τομείς που είναι πιο επικερδείς, -χωρίς να ανταποκρίνεται σε θεμελιώδεις ιατρικές ανάγκες- και ειδικά σε αυτές που εμφανίζονται με δυσανάλογο τρόπο στις αναπτυσσόμενες χώρες σε σχέση με τις αναπτυγμένες, όπως είναι οι τροπικές ασθένειες ή η φυματίωση.

Οι ομάδες στα προγράμματα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα διαπιστώνουν καθημερινά τις συνέπειες αυτού του γεγονότος, και αγωνίζονται να παρέχουν ποιοτική περίθαλψη όταν δεν υπάρχουν τα κατάλληλα ιατρικά μέσα. Ακόμα και όταν τα φάρμακα, οι διαγνωστικές μέθοδοι και τα εμβόλια είναι διαθέσιμα, είναι συνήθως ακατάλληλα για χρήση στις χώρες όπου εργάζονται οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, καθώς έχουν σχεδιαστεί για χώρες πλούσιες σε πόρους.

Μεταξύ των ακάλυπτων ιατρικών αναγκών συγκαταλέγονται: πιο αποτελεσματικές θεραπείες για ανθεκτική φυματίωση, παιδιατρική εκδοχή των αντιρετροϊκών φαρμάκων, ένα τεστ που προσδιορίζει αν ένας ασθενής με ασθένεια Τσάγας έχει θεραπευτεί, νέα αντιβιοτικά για τη θεραπεία πολύ επικίνδυνων για τη ζωή λοιμώξεων παρά την αυξανόμενη ανθεκτικότητα στα φάρμακα, και εμβόλια που δε χρειάζεται να καταψυχθούν ή μπορούν να χορηγηθούν χωρίς ένεση.

«Οι ομάδες μας γνωρίζουν ποιες είναι οι ιατρικές ανάγκες, αλλά αυτή η γνώση δεν αρκεί για την αντιμετώπιση των κενών», σημείωσε ο Δρ.Tido von Schoen-Angerer, Διευθυντής της Εκστρατείας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για την Πρόσβαση στα Βασικά Φάρμακα. «Είναι ανάγκη να συνδέσουμε τις προτεραιότητες της έρευνας με τα χρήματα, να διαθέσουμε τα χρήματα που δαπανώνται στην ιατρική έρευνα εκεί που υπάρχουν ανάγκες και να διασφαλίσουμε ότι οι καρποί της καινοτομίας είναι οικονομικά προσιτοί και προσβάσιμοι. Αυτό είναι το σημείο στο οποίο η συμφωνία για την Έρευνα και την Ανάπτυξη μπορεί να επιφέρει αλλαγή».

Τον Απρίλιο, δημοσιεύτηκε μια έκθεση από τη Συμβουλευτική Ομάδα Εργασίας Εμπειρογνωμόνων στην Έρευνα και την Ανάπτυξη: Χρηματοδότηση και Συντονισμός, από μια ομάδα εμπειρογνωμόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, εντεταλμένων να εξετάσουν την ιατρική καινοτομία. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μια δεσμευτική σύμβαση «είναι αναγκαία για να εξασφαλιστεί κατάλληλη χρηματοδότηση και συντονισμός για την προώθηση της αναγκαίας Έρευνας και Ανάπτυξης ώστε να αντιμετωπιστούν οι ασθένειες που επηρεάζουν με δυσανάλογο τρόπο τις αναπτυσσόμενες χώρες και δημιουργούν κοινή παγκόσμια ευθύνη».

Μια συμφωνία θα επιφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα. Θα διαμορφώσει μια τεκμηριωμένη διαδικασία για τον καθορισμό των προτεραιοτήτων. Οι χώρες που υπογράφουν τη συμφωνία θα δεσμεύονται να επενδύσουν για την υλοποίηση αυτών των προτεραιοτήτων. Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι οποιαδήποτε έρευνα χρηματοδοτείται χάρη στη συμφωνία, θα παρέχει οικονομικά προσιτά και προσβάσιμα σε όλους προϊόντα. Διασφαλίζοντας, για παράδειγμα, τις δεσμεύσεις στην τιμή και την προμήθεια των προϊόντων, υιοθετώντας ευέλικτες πολιτικές χορήγησης αδειών για την ανάπτυξη και την υποστήριξη της ανοικτής καινοτομίας, η γνώση θα είναι διαθέσιμη και σε άλλους.

Τα τελευταία δέκα χρόνια, οι συμπράξεις για την ανάπτυξη προϊόντων έχουν γίνει για να καλυφθούν κάποια από τα κενά στην καινοτομία και η νέα χρηματοδότηση από φιλανθρωπικά ιδρύματα και κυβερνήσεις είναι σε εξέλιξη. Όμως αυτές οι προσπάθειες είναι αποσπασματικές και εύθραυστες.

«Χρειαζόμαστε ένα πιο βιώσιμο σύστημα, ειδικά τώρα που η χρηματοδότηση από τους διεθνείς δωρητές έρχεται όλο και πιο σπάνια», τόνισε η κ.Childs. «Η συμφωνία θα ενθάρρυνε μια δίκαιη συνεισφορά όλων των πλευρών, και θα διαμόρφωνε τον τρόπο που θα δαπανώνται τα χρήματα. Θα έπρεπε να διασφαλιστεί ότι γίνεται ένα βήμα παραπέρα και τα χρήματα επιτυγχάνουν περισσότερα υποστηρίζοντας εναλλακτικά μοντέλα για την τόνωση της Έρευνας και της Ανάπτυξης που κοστίζουν λιγότερο και διαθέτουν ιατρικά εργαλεία που είναι προσβάσιμα και οικονομικά προσιτ! ά για όσους τα χρειάζονται».

Το Πλαίσιο της Συμφωνίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τον Έλεγχο του Καπνού δίνει το ιστορικό μιας διεθνούς δεσμευτικής συμφωνίας που έχει προέλθει από διαπραγμάτευση και τηρείται υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

health.in.gr

Sports in

«Με ένα όνειρο...» - Μυθική υποδοχή των νικητών, σε έκσταση οι φίλοι του Ολυμπιακού

Στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος βρίσκεται το in μαζί με τους φιλάθλους του Ολυμπιακού που πήγαν να υποδεχθούν την αποστολή που τους έστειλε στον έβδομο ουρανό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024