Χαλαρώνουν οι ΗΠΑ τις κυρώσεις στη Μιανμάρ
Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την Πέμπτη τη χαλάρωση των οικονομικών κυρώσεών τους κατά της Μιανμάρ και το διορισμό Αμερικανού πρεσβευτή στη χώρα για πρώτη φορά ύστερα από 22 χρόνια. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, η αυστηρή λογοκρισία που επιβάλλει η κυβέρνηση στις πολιτικού περιεχομένου ειδήσεις, αναμένεται να χαλαρώσει τον επόμενο μήνα με τη συγκρότηση ενός συμβουλίου του Τύπου, το οποίο θα θεσπίσει «κανόνες δημοσιογραφικής ηθικής».
Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την Πέμπτη τη χαλάρωση των οικονομικών κυρώσεών τους κατά της Μιανμάρ και το διορισμό Αμερικανού πρεσβευτή στη χώρα για πρώτη φορά ύστερα από 22 χρόνια.
«Οι ΗΠΑ θα χαλαρώσουν τις απαγορεύσεις τους στις εξαγωγές χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και στις νέες επενδύσεις στη Μιανμάρ» δήλωσε από την Μπανγκόκ η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον.
«Η ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας ανάμεσα στις δυο χώρες είναι σημαντική για να υποστηριχτούν οι μεταρρυθμίσεις στη χώρα, να διευκολυνθεί η ευρεία οικονομική ανάπτυξη και για να βγει η Μιανμάρ από την απομόνωση» τόνισε η Αμερικανίδα υπουργός.
Η Κλίντον ταξίδεψε στη Μιανμάρ το Νοέμβριο και συναντήθηκε με τον πρόεδρο Θέιν Σέιν, ο οποίος έχει εφαρμόσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις από τότε που ανέλαβε την εξουσία, τον Μάρτιο του 2011.
Τότε είχε συναντηθεί και με την ηγέτιδα της αντιπολίτευσης Αούνγκ Σαν Σούου Κίι, στο κόμμα της οποίας επετράπη να συμμετάσχει στις εκλογές της 1ης Απριλίου. Η Αούνγκ ορκίστηκε αυτόν τον μήνα βουλευτής.
Την Πέμπτη, ο Ντέρεκ Μίτσελ, διπλωμάτης με μακρά πείρα στις σχέσεις με τη Μιανμάρ, διορίστηκε πρεσβευτής. Ο διορισμός του θα χρειαστεί την έγκριση της Γερουσίας.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, η αυστηρή λογοκρισία που επιβάλλει η κυβέρνηση στις πολιτικού περιεχομένου ειδήσεις, αναμένεται να χαλαρώσει τον επόμενο μήνα με τη συγκρότηση ενός συμβουλίου του Τύπου, το οποίο θα θεσπίσει «κανόνες δημοσιογραφικής ηθικής».
Τα μέλη του συμβουλίου θα διορίσει αρχικά ο Θέιν Σέιν.
Το συμβούλιο Τύπου θα θέσει τις βάσεις για την ψήφιση από το Κοινοβούλιο νέου νόμου για τα ΜΜΕ κατά την προσεχή συνεδρίασή του, τον Ιούλιο.
Από τη στιγμή που θα ψηφιστεί ο νόμος αυτός, οι περιορισμοί για τα τοπικά ΜΜΕ θα αρθούν και θα επιτραπεί ακόμα και η έκδοση ημερήσιων εφημερίδων.
Σήμερα στη Μιανμάρ εκδίδεται μόνον η εφημερίδα New Light of Myanmar, ενώ όλα τα κανάλια ελέγχονται από την κυβέρνηση.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό
- Σαμαράς: Βίντεο-«βόμβα» με «καρφιά» κατά Μητσοτάκη – «Επιχειρήματα προέδρου Εδεσσαϊκού» τα περί διαγραφής του
- Πάνος Βλάχος: Τι μήνυμα θέλει να στείλει με το «Άλμπουμ Φωτογραφικά» που μόλις κυκλοφόρησε
- Φωτιά στο Ωραιόκαστρο: Απαιτείται πολύ νερό για να ελεγχθεί, λέει ο Αρτοποιός στο in – Ανησυχία για τον τοξικό καπνό
- Ωραιόκαστρο: Ποια η ιδιαιτερότητα της φωτιάς – Τι λέει στο in ο πυρομετεωρολόγος της μονάδας ΜΕΤΕΟ
- Άρης Betsson: Στα «κίτρινα» και επίσημα ο Κώστας Αντετοκούνμπο (pic)
- Σε λειτουργία η πλατφόρμα για τις 72 δόσεις – Ποιοι «κόβονται»
- Νέα Υόρκη: Οκτώ τραυματίες από πυροβολισμούς στο Μπρούκλιν – Τέσσερα παιδιά ανάμεσά τους
- Blind boxes: Είναι τα «κουτιά-έκπληξη» αθώα παιχνίδια ή μήπως είναι τζόγος για παιδιά
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 05.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/trevor-mckinnon-wL3-nvcELpc-unsplash-1-315x220.jpg)





















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442