Σε υψηλούς τόνους καταδικάζουν τα πολιτικά κόμματα την «παρέμβαση» Μέρκελ, που πρότεινε τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη παράλληλα με τις επικείμενες εκλογές. «Δεν μπορεί να γίνει δεκτή η τουλάχιστον ατυχής αυτή πρόταση» λέει η Νέα Δημοκρατίας, η Γερμανίδα καγκελάριος «έχει συνηθίσει να απευθύνεται στην ελληνική πολιτική ηγεσία σαν να πρόκειται για προτεκτοράτο», σημειώνει από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλ.Τσίπρας. Για «ωμός εκβιασμό» μιλά το ΚΚΕ.

Αργότερα, το ΠΑΣΟΚ επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις δηλώσεις Τσίπρα επί του ζητήματος, λέγοντας πως ο «κ. Τσίπρας παίζει εκλογικά ζάρια στην πλάτη της Ελλάδας και του ελληνικού λαού».

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Ο Ελληνικός λαός δεν έχει ανάγκη από δημοψήφισμα για να αποδείξει την επιλογή του στο ευρώ. Επιλογή, που, άλλωστε, υπερασπίζεται με αιματηρές θυσίες. Δικαιούται, όμως, ο Ελληνικός λαός το σεβασμό των εταίρων του. Η αποψινή πρόταση της κας Μέρκελ περί δημοψηφίσματος –και μάλιστα σε χρόνο προεκλογικό- είναι, τουλάχιστον, ατυχής και δεν μπορεί να γίνει δεκτή. Γιατί απευθύνεται στον Ελληνικό λαό σε λάθος ώρα και με λάθος μήνυμα».

Έντονη η αντίδραση από τον ΣΥΡΙΖΑ: «Η Κα Μέρκελ έχει συνηθίσει να απευθύνεται στην πολιτική ηγεσία της Ελλάδας σαν να πρόκειται για χώρα προτεκτοράτο. Αυτό το δικαίωμα της το έχουν δώσει ο Κος Βενιζέλος και ο Κος Σαμαράς με την στάση τους και τις επιστολές τους. Στις εκλογές της 17 Ιούνη, όμως, ο Ελληνικός λαός θα της δώσει οριστική απάντηση.Θα βάλει τέλος στα μνημόνια της λιτότητας, της υποτέλειας και της αναξιοπρέπειας και θα ανοίξει το δρόμο για προοδευτικές εξελίξεις σε ολόκληρη την Ευρώπη» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Αλέξης Τσίπρας.

«Η διενέργεια δημοψηφίσματος ανήκει στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Κυβέρνησης και της Βουλής των Ελλήνων και όχι στην αρμοδιότητα της ΕΕ ή κυβερνήσεων άλλων κρατών-μελών» τόνισε σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ, λέγοντας πως «συνεπώς, ζήτημα δημοψηφίσματος δεν τίθεται».

«Το ζήτημα στην Ελλάδα δεν είναι η παραμονή ή όχι στο ευρώ, αλλά η οριστική έξοδος από την κρίση και η αποκατάσταση της ουσιαστικής ισοτιμίας της χώρας μέσα στην Ευρώπη, με ασφάλεια και με χειρισμούς που προστατεύουν τις θυσίες των Ελλήνων πολιτών, ανακόπτουν την ύφεση και την ανεργία, προστατεύουν τα εισοδήματα, ιδίως τα χαμηλά και μεσαία, και δίνουν προοπτική και αισιοδοξία» προσθέτει η Ιπποκράτους.

Την πρόταση απέρριψαν και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, με τον Πάνο Καμμένο να δηλώνει: «Εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να κάνουμε δημοψήφισμα. Είμαστε μέσα στην Ευρώπη, είμαστε μέσα στο Ευρώ. Και καμία διαδικασία δεν προβλέπει είτε να βγούμε μόνοι μας είτε να μας βγάλουν από το Ευρώ. Αν η Γερμανία, η κ. Μέρκελ, επιμένει σε δημοψήφισμα, ας το κάνει για τη χώρα της, ας το κάνει για τη Γερμανία αν θέλει να παραμείνει εκείνη στο Ευρώ».

Σκληρή η απάντηση και από το ΚΚΕ: «Το ΚΚΕ απορρίπτει και καταγγέλλει τον εκβιασμό περί διενέργειας δημοψηφίσματος που έθεσε η Α. Μέρκελ με το ερώτημα «ευρώ ή δραχμή». Πέρα από το γεγονός ότι αυτό δεν μπορεί να διενεργηθεί από υπηρεσιακή κυβέρνηση, αποτελεί ωμό εκβιασμό σε βάρος του λαού και στήριξη στα κόμματα του «ευρωμονόδρομου» και στην ελληνική πλουτοκρατία. Είναι επίσης μία ακόμα απόδειξη ότι η κατάργηση των μνημονίων και των βάρβαρων μέτρων απαιτεί σύγκρουση με την ΕΕ» αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

«Το ΚΚΕ είναι γνωστό ότι καλεί το λαό με τους δικούς του όρους να οργανώσει την πάλη του και με δική του πρωτοβουλία να βγάλει ο ίδιος την Ελλάδα από την ΕΕ. Θα προχωρήσει έτσι μπροστά με δικό του σχεδιασμό και στόχο, πράγμα που είναι τελείως διαφορετικό από το να την βγάλουν οι άλλοι από την ΕΕ. Γιατί λύση υπέρ του λαού σημαίνει: Αποδέσμευση από την ΕΕ, με λαϊκή εξουσία και μονομερή διαγραφή του χρέους» καταλήγει η ανακοίνωση.

Σκληροί οι τόνοι και από τη ΔΗΜΑΡ: «Η κυρία Μέρκελ επιχειρεί να τρομοκρατήσει τους Έλληνες πολίτες. Αποτελεί απαράδεκτη ενέργεια και μάλιστα την ώρα που η χώρα πορεύεται προς εκλογές. Η κυρία Μέρκελ οφείλει να αντιληφθεί ότι το πολιτικό περιβάλλον της Ευρώπης αλλάζει. Οι Έλληνες πολίτες στις εκλογές του Ιουνίου θα ψηφίσουν για το συμφέρον της χώρας και της κοινωνίας».

Για ωμή παρέμβαση μιλά και η Χρυσή Αυγή: «Η πρόταση Μέρκελ για δημοψήφισμα αποτελεί ωμή παρέμβαση στην εσωτερική πολιτική ζωή της χώρας. Προφανής της σκοπός η τρομοκράτηση του ελληνικού λαού και η κάμψη της θέλησής του να πολεμήσει το εθνοκτόνο μνημόνιο. Παρά τις όποιες διαψεύσεις της γερμανικής κυβέρνησης, ο θόρυβος που ήδη δημιουργήθηκε, πέτυχε απόλυτα τον παραπάνω σκοπό.Ο «Λαϊκός Σύνδεσμος – Χρυσή Αυγή» καλεί όλους τους Έλληνες να αντισταθούν στους ξένους δυνάστες της χώρας και τους εγχώριους τοποτηρητές τους. Ο Αγώνας για Εθνική Ανεξαρτησία συνεχίζεται».

Ως «εξοργιστική» απορρίπτει το ΛΑΟΣ την παρέμβαση: «Η προτροπή της κας Μέρκελ δεν είναι μόνον απαράδεκτη παρέμβαση είναι ένα ακόμη προκλητικό λάθος της γερμανικής πολιτικής που μας εξοργίζει. Επί της ουσίας, ούτως ή άλλως οι εκλογές της 17ης Ιουνίου θα είναι ένα δημοψήφισμα. Και το αποτέλεσμά τους ας είναι βέβαιοι οι Ευρωπαίοι φίλοι μας ότι θα είναι Ευρωπαϊκό. Θα είναι ΝΑΙ στην Ευρώπη ΝΑΙ στο Ευρώ. Μπορεί να είμαστε, και δίκαια, οργισμένοι. Να είμαστε επαναστατημένοι αλλά δεν παύει πάνω από όλα η συντριπτική πλειοψηφία του λαού, να είμαστε υπεύθυνοι Έλληνες πατριώτες».

Έντονη και η αντίδραση της Κοινωνικής Συμφωνίας: «Η Γερμανίδα Καγκελάριος επεμβαίνει προκλητικά και προσβλητικά στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας μας» σημειώνει σε ανακοίνωσή της, υπογραμμίζοντας: «Το δημοψήφισμα αποφασίζεται από τα προβλεπόμενα από το Σύνταγμα θεσμικά όργανα και όχι καθ’ υπόδειξη ξένων παραγόντων. Το δημοψήφισμα δεν μπορεί να διεξαχθεί αυτή τη στιγμή διότι κατά το Σύνταγμα η απόφαση λαμβάνεται από τη Βουλή των Ελλήνων, η οποία όμως διαλύεται εν όψει των εθνικών εκλογών. Η κα Μέρκελ πολέμησε λυσσαλέα την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, τον περασμένο Οκτώβριο, να διεξαχθεί δημοψήφισμα με ερώτημα την έγκριση ή όχι της νέας δανειακής σύμβασης και του μνημονίου. Πολέμησε λυσσαλέα μαζί με άλλους, τη δυνατότητα έκφρασης του ελληνικού λαού».

Επίθεση ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ

Σε απάντηση προς τις σχετικές με το δημοψήφισμα δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, το γραφείο τύπου του ΠΑΣΟΚ εξέδωσε αργότερα ανακοίνωση στην οποία κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα πως «παίζει ζάρια στην πλάτη του ελληνικού λαού».

«Στις έξωθεν παρεμβάσεις, το ΠΑΣΟΚ έδωσε καθαρή και άμεση απάντηση» αναφέρει η ανακοίνωση, συνεχίζοντας: «Από τη δική μας όμως εθνική σκοπιά, το μεγάλο θέμα είναι ότι η χώρα, με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει κυβέρνηση και στέλνει διεθνώς την εικόνα της αστάθειας και της αβεβαιότητας».

«Ο κ. Τσίπρας παίζει εκλογικά ζάρια στην πλάτη της Ελλάδας και του ελληνικού λαού» τονίζει το ΠΑΣΟΚ, υπογραμμίζοντας: «Δεν αντιλαμβάνεται τι και πώς διακυβεύεται στην Ευρώπη. Δεν αντιλαμβάνεται ότι πολιτικοί του ίδιου τύπου με αυτόν υπάρχουν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και όλοι μαζί, κατά λάθος ή λόγω τοπικών πολιτικών σκοπιμοτήτων, μπορούν να οδηγήσουν τα πράγματα στα άκρα με το λογαριασμό να τον πληρώνει πρώτη η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ