«Έτοιμα τα σχέδια» για στρατιωτική επίθεση στο Ιράν λέει Αμερικανός πρέσβης
Οι ΗΠΑ έχουν προετοιμάσει πλήρως στρατιωτική επίθεση κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν και η επιλογή να προχωρήσουν σε αυτή την ενέργεια είναι στο τραπέζι, υποστήριξε ο Αμερικανός πρέσβης στο Ισραήλ, Νταν Σάπιρο. Επισήμως οι ΗΠΑ, αλλά και το Ισραήλ, υποστηρίζουν ότι το ζήτημα πρέπει να λυθεί με διπλωματικά μέσα και ότι η στρατιωτική επίθεση είναι ένα έσχατο μέτρο. Ωστόσο, οι δύο χώρες πότε δεν απέκλεισαν την στρατιωτική επέμβαση και από καιρό σε καιρό επαναφέρουν την απειλή.
Οι ΗΠΑ έχουν προετοιμάσει πλήρως στρατιωτική επίθεση κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν και η επιλογή να προχωρήσουν σε αυτή την ενέργεια είναι στο τραπέζι, υποστήριξε ο Αμερικανός πρέσβης στο Ισραήλ, Νταν Σάπιρο.
«Θα ήταν προτιμότερο να λυθεί το θέμα διπλωματικά […] αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η επιλογή [της επέμβασης] δεν είναι πλήρως διαθέσιμη-και όχι απλά διαθέσιμα αλλά έτοιμη» είπε στο ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού, σύμφωνα με το Reuters.
Ο Σάπιρο είχε δηλώσει και τον Ιανουάριο ότι η επιλογή της στρατιωτικής επέμβασης είναι διαθέσιμη στον πρόεδρο «όποτε κρίνει ότι πρέπει να την χρησιμοποιήσει».
Επισήμως οι ΗΠΑ, αλλά και το Ισραήλ, υποστηρίζουν ότι το ζήτημα πρέπει να λυθεί με διπλωματικά μέσα και ότι η στρατιωτική επίθεση είναι ένα έσχατο μέτρο. Ωστόσο, οι δύο χώρες πότε δεν απέκλεισαν την στρατιωτική επέμβαση και από καιρό σε καιρό επαναφέρουν την απειλή.
Πέρα από τις ΗΠΑ, επίθεση στο Ιράν φέρεται να σχεδιάζει και το Ισραήλ αν και σειρά τεχνικών και άλλων δυσκολιών θα μπορούσαν να μειώσουν την αποτελεσματικότητα αυτού του ούτως ή άλλως περίπλοκου εγχειρήματος.
Η διεθνής κοινότητα έχει ζητήσει από το Ιράν να τερματίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα και, λόγω της άρνησής του να το πράξει, έχει προχωρήσει σε σειρά κυρώσεων οι οποίες έχουν πλέον σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία του.
Η Τεχεράνη, από την πλευρά της, διακηρύσσει σε όλους τους τόνους ότι το πρόγραμμα έχει μόνο ειρηνικό σκοπό.
Πάντως, εξακολουθούν να διεξάγονται συνομιλίες μεταξύ του Ιράν και των δυτικών χωρών. Ο νέος γύρος είναι στις 23 Μαΐου στη Βαγδάτη, ένα μήνα μετά από αυτό της Κωνσταντινούπολης.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Τροχαίο στα Ιωάννινα: Αυτοκίνητα συγκρούστηκαν και το ένα… σκαρφάλωσε πάνω στο άλλο – Δείτε εικόνες
- «Όλες οι λεπτομέρειες της συμφωνίας Παναθηναϊκού – Γιαμπουσέλε»
- Ρούτε: «Απολύτως απαραίτητη» η νέα επίθεση των ΗΠΑ στο Ιράν
- Ρωσία: Ουκρανικές επιθέσεις drones προκάλεσαν έναν θάνατο και ζημιές σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις
- «Τρέλα» για την Αργεντινή: Oι έξαλλοι πανηγυρισμοί για την πρόκριση στους «8» του Μουντιάλ (vids)
- Επτά παρεμβάσεις από Ανδρουλάκη για την αναγέννηση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας
- Μετά τους σεισμούς: Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας θέλει να ξανανοίξει το αεροδρόμιο του Καράκας «το συντομότερο»
- Από τις πιέτες- φτέρες στις τσάντες-αρμαντίλλο: Η νέα συλλογή υψηλής ραπτικής του Dior ποντάρει στη χαρά
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 08.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/erik-mclean-go7GkMubo5c-unsplash-1-315x220.jpg)























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442