Η έξοδος της Ελλάδας θα είχε καταστροφικές συνέπειες για το ευρώ, προειδοποιούν Βέμπερ και Ράτο
Ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα είχε καταστροφικές συνέπειες για το κοινό νόμισμα και την Ευρώπη, προειδοποίησαν με δηλώσεις τους δύο κορυφαίοι τραπεζίτες, ο πρόεδρος της ελβετικής τράπεζας UBS και πρώην πρόεδρος της γερμανικής κεντρικής τράπεζας (Bundesbank) Άξελ Βέμπερ και ο έως πρόσφατα πρόεδρος της ισπανικής τράπεζας Bankia και πρώην γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Ροδρίγο ντε Ράτο.
Ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα είχε καταστροφικές συνέπειες για το κοινό νόμισμα και την Ευρώπη, προειδοποίησαν με δηλώσεις τους δύο κορυφαίοι τραπεζίτες, ο πρόεδρος της ελβετικής τράπεζας UBS και πρώην πρόεδρος της γερμανικής κεντρικής τράπεζας (Bundesbank) Άξελ Βέμπερ και ο έως πρόσφατα πρόεδρος της ισπανικής τράπεζας Bankia και πρώην γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Ροδρίγο ντε Ράτο.
Σε ομιλία που έκανε το βράδυ της Τετάρτης σε εκδήλωση για την αποχώρηση του μέλους του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μανουέλ Γκονθάλεθ-Πάραμο, ο κ. Βέμπερ είπε ότι ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας θα θρυμμάτιζε την εικόνα του ευρώ και κάλεσε τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης να δώσουν τέλος στην τρέχουσα νευρικότητα.
«Θεωρώ ότι κάθε συζήτηση για το ότι το ευρώ δεν είναι μονόδρομος θα οδηγήσει σε μία συζήτηση για το τζίνι που θα βγει από το μπουκάλι και θα προκαλέσει περισσότερες αρνητικές επιπτώσεις, όταν η αγορά αρχίσει να τιμολογεί τις συνέπειες» δήλωσε και προσέθεσε:
«Πρέπει οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να μας πείσουν ότι πρέπει να ξεχάσουμε το σχέδιο Β (το μέλλον χωρίς το ευρώ) και να κινηθούν και πάλι προς το σχέδιο Α, το οποίο είναι αυτό που θα λειτουργήσει καλά».
Ο Ροδρίγο ντε Ράτο, προειδοποίησε ότι η Ευρώπη δεν θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο επιστροφής της Ελλάδας στο δικό της νόμισμα.
«Νομίζω ότι η Ευρώπη δεν είναι προετοιμασμένη να επιτρέψει στην Ελλάδα, ή να ζητήσει από την Ελλάδα, να εγκαταλείψει το ευρώ. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και οι ευρωπαϊκές πολιτικές θα εκραγούν και αυτό θα ήταν ένα τεράστιο λάθος της Ευρώπης» δήλωσε.
«Νομίζω ότι δεν είμαστε προετοιμασμένοι για τις συνέπειες, ότι αυτές μπορεί πραγματικά να μην είναι διαχειρίσιμες», σημείωσε.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Μπιενάλε Βενετίας: Γιατί παραιτήθηκε η κριτική επιτροπή
- Σακελλαρίδης: Η Εργατική Πρωτομαγιά είναι μέρα μνήμης, αλήθειας και αγώνα
- Τηλεφωνικές απάτες με τη ΔΥΠΑ: Τι πρέπει να προσέχετε για να μην πέσετε θύματα
- ΠΑΟΚ: Ένα ακόμη πρόβλημα τραυματισμού πριν το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό
- Εργαζόμενοι συνταξιούχοι: Πότε θα προσαυξάνεται η σύνταξη
- Gen Z: Το νέο χόμπι που θα σας αφήσει άφωνους – «Είναι μια στιγμή ηρεμίας»
- ΣΥΡΙΖΑ: 50 χρόνια από τον θάνατο του Αλέκου Παναγούλη, τιμούμε τη μνήμη και εμπνεόμαστε από τη στάση του
- Βεζένκοφ: «Τιμή μας όταν έρχονται θρύλοι του αθλητισμού»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 01.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/greg-rakozy-8xx5BRBYwHY-unsplash-315x220.jpg)
























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442