Ολοκληρώθηκε η συμφωνία Ρουμανίας-ΔΝΤ για «χαλάρωση» της λιτότητας
Η Ρουμανία σφράγισε την συμφωνία με τους διεθνείς δανειστές της για την αποκατάσταση των μισθών στον δημόσιο τομέα, στο πλαίσιο των προσπαθειών της κυβέρνησης να ελαφρύνει τα μέτρα λιτότητας, δήλωσε την Κυριακή ο νέος υπουργός Οικονομικών της χώρας.
Η Ρουμανία σφράγισε την συμφωνία με τους διεθνείς δανειστές της για την αποκατάσταση των μισθών στον δημόσιο τομέα, στο πλαίσιο των προσπαθειών της κυβέρνησης να ελαφρύνει τα μέτρα λιτότητας, δήλωσε την Κυριακή ο νέος υπουργός Οικονομικών της χώρας.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει ανακοινώσει πως η Ρουμανία διαθέτει περιθώριο να απαλύνει τα μέτρα λιτότητας, ανάμεσα στα οποία ήταν και η μείωση κατά 25% των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων το 2010. Έκτοτε, κάποιοι μισθοί έχουν αποκατασταθεί.
Η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Ρουμανίας καταψηφίστηκε τον Απρίλιο στο Kοινοβούλιο και τη Δευτέρα η νέα αριστερή κυβέρνηση του Βίκτορ Πόντα θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.
«Πρακτικά οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία ολοκληρώθηκαν με επιτυχία» τόνισε ο Φλορίν Γκεοργκέσκου, υπουργός Οικονομικών της νέας κυβέρνησης μετά τη συνάντησή του με αξιωματούχους του Ταμείου.
Τον Απρίλιο του 2011, η Ρουμανία και το ΔΝΤ υπέγραψαν δανειακή συμφωνία ύψους 3,6 δισ. ευρώ σε συνέχεια το προγράμματος διάσωσης των 20 δισ. ευρώ που διήρκεσε από το 2009 έως το 2011. Η νέα συμφωνία περιλαμβάνει επίσης χρηματοδότηση 1,4 δισ. ευρώ από την ΕΕ και περίπου 400 εκατ. ευρώ από την Παγκόσμια Τράπεζα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters
- Σύνοδος ΝΑΤΟ: «Συνήθης πολιτική πρακτική, δεν αιφνιδιαζόμαστε» – Σάντσεθ για δηλώσεις Τραμπ
- Στο ΕΚΑΒ ο Ανδρουλάκης – «Δεν θα επιτρέψουμε το Υπουργείο Υγείας να μετατραπεί σε Υπουργείο Προπαγάνδας» του Γεωργιάδη
- Και νέα φανέλα και Μοντέρο: Διπλή ανακοίνωση από τον Ολυμπιακό!
- Εταιρική Εκδήλωση της Servier Hellas: “Moved By You: From Innovation to Care”
- Η «μυστική» τράπεζα του Τζέφρι Έπσταϊν: Τα εκατομμύρια που διακινήθηκαν πριν και μετά τον θάνατό του
- Η Meta λανσάρει νέο εργαλείο δημιουργίας εικόνων, θα το ενσωματώσει σε Facebook και Instagram
- Ανοίγει ο δρόμος Ροβιές – Ήλια την Παρασκευή 10 Ιουλίου
- Μεταπολίτευση: μια διανοητική περιπέτεια
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 08.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/erik-mclean-go7GkMubo5c-unsplash-1-315x220.jpg)





















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442