Στα τέλη της άλλης εβδομάδας θα λειτουργήσει το πρώτο κέντρο φιλοξενίας αλλοδαπών στην Αμυγδαλέζα, όπως ανακοίνωσε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Την ίδια στιγμή η αρμόδια Επίτροπος λέει ότι η Κομισιόν στηρίζει την Ελλάδα στην προσπάθεια αντιμετώπισης του μεταναστευτικού προβλήματος, αλλά την κύρια ευθύνη την έχουν οι ελληνικές αρχές, ενώ διαπιστώνει δυσκολία απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων.

Ο υπουργός δήλωσε πως από την άλλη εβδομάδα θα αρχίσουν να μεταφέρονται σταδιακά στο κέντρο οι πρώτοι μη νόμιμοι μετανάστες και απευθυνόμενος στην τοπική κοινωνία, σημείωσε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.

Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι οι μη νόμιμοι μετανάστες που θα κρατούνται σε αυτά τα κέντρα θα μένουν λίγες εβδομάδες και στη συνέχεια με πληρωμένο εισιτήριο θα επιστρέφουν στις πατρίδες τους, λαμβάνοντας παράλληλα μια μικρή οικονομική ενίσχυση.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης κάλεσε για μία ακόμη φορά όποιον κινείται παράνομα στη χώρα να την εγκαταλείψει με την διαδικασία του εθελοντικού επαναπατρισμού.

Επίσης έκανε λόγο για κράτος το οποίο προστατεύει τα δικαιώματα των πολιτών και αναφερόμενος στη Συνθήκη Σένγκεν τη χαρακτήρισε ως κεκτημένο «που δεν το διαπραγματευόμαστε».

Υπεύθυνες οι ελληνικές αρχές λέει η Κομισιόν

Η Κομισιόν υποστηρίζει και θα υποστηρίζει την Ελλάδα στην προσπάθεια αντιμετώπισης του μεταναστευτικού προβλήματος, αλλά την κύρια ευθύνη την έχουν οι ελληνικές αρχές, δήλωσε η αρμόδια κοινοτική επίτροπος Σεσίλια Μάλστρομ.

Περίπου 310 εκατ. ευρώ εγκρίθηκαν ήδη να δοθούν προς την Ελλάδα για την αντιμετώπιση του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης, αλλά οι ελληνικές αρχές εμφανίζουν δυσκολία στην απορρόφηση αυτών των κονδυλίων, αποκάλυψε σήμερα η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Σεσίλια Μάστρομ, σε μία συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την κατάσταση των μεταναστών στην Ελλάδα.

Η κ. Μάλστρομ αποκάλυψε ακόμη ότι, από τον περασμένο Δεκέμβριο έχουν εγκατασταθεί στην Ελλάδα κοινοτικοί εμπειρογνώμονες, με σκοπό να βοηθήσουν τη χώρα στην απορρόφηση αυτών των κονδυλίων.

Η κοινοτική επίτροπος χαρακτήρισε απαράδεκτες τις συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών στον Έβρο και σημείωσε ότι η Ελλάδα στο θέμα της αντιμετώπισης του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης, θα πρέπει να λειτουργεί με βάση το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Ωστόσο, όπως σημείωσε, την κύρια ευθύνη για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος την έχει η Ελλάδα και οι ελληνικές αρχές.

Μιλώντας για λογαριασμό του Συμβουλίου της ΕΕ, ο Δανός υπουργός Μόρτεν Μπόνσοβ διαπίστωσε ότι στην Ελλάδα υπάρχει πρόοδος στο θέμα της προώθησης των αιτήσεων ασύλου των λαθρομεταναστών και χαρακτήρισε ευπρόσδεκτο το νέο της μελετώμενης κατασκευής ενός νέου κέντρου υποδοχής μεταναστών στον Έβρο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ