Από την 1η Μαΐου οι περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις
Μειωμένες συντάξεις θα εισπράξουν στις 22 Απριλίου, περισσότεροι από 500.000 συνταξιούχοι, καθώς από την 1η Μαΐου τίθενται σε εφαρμογή οι μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων που περιλαμβάνονται στις προβλέψεις του Μνημονίου 2. Οι περικοπές, έχουν αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου και θα παρακρατηθούν σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, δηλαδή μία δόση για κάθε μήνα του υπολοίπου έτους.
Μειωμένες συντάξεις θα εισπράξουν στις 22 Απριλίου, περισσότεροι από 500.000 συνταξιούχοι, καθώς από την 1η Μαΐου τίθενται σε εφαρμογή οι μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων που περιλαμβάνονται στις προβλέψεις του Μνημονίου 2.
Μειωμένες κατά 12% θα είναι οι συντάξεις των 451.000 συνταξιούχων που λαμβάνουν σύνταξη μεγαλύτερη από 1.300 ευρώ, ενώ μειωμένη σύνταξη κατά 7% θα πάρουν και οι 71.538 συνταξιούχοι του ΝΑΤ.
Οι περικοπές, έχουν αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου και θα παρακρατηθούν σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, δηλαδή μία δόση για κάθε μήνα του υπολοίπου έτους.
Η παρακράτηση σε συντάξεις που υπερβαίνουν τα 1.300 ευρώ θα υπολογιστεί αφού πρώτα αφαιρεθούν οι προηγούμενες περικοπές της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ) και της επιπλέον εισφοράς.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, το ποσό της σύνταξης μετά τη μείωση δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.300 ευρώ, ενώ αν καταβάλλονται στο ίδιο πρόσωπο περισσότερες από μία κύριες συντάξεις ως ποσό σύνταξης νοείται το άθροισμα αυτών των συντάξεων.
Η μείωση γίνεται από τον φορέα (Δημόσιο ή ασφαλιστικό ταμείο) που χορηγεί το μεγαλύτερο ποσό κύριας σύνταξης.
Οι περικοπές στις επικουρικές, αφορούν έναν στους δυο συνταξιούχους που λαμβάνουν ποσά μεγαλύτερα των 200 ευρώ, ενώ το ποσοστό της μείωσης κυμαίνεται από 10% έως 20%, ανάλογα με το ύψος της καταβαλλόμενης σύνταξης.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Πάνος Βλάχος: Τι μήνυμα θέλει να στείλει με το «Άλμπουμ Φωτογραφικά» που μόλις κυκλοφόρησε
- Φωτιά στο Ωραιόκαστρο: Απαιτείται πολύ νερό για να ελεγχθεί, λέει ο Αρτοποιός στο in – Ανησυχία για τον τοξικό καπνό
- Ωραιόκαστρο: Ποια η ιδιαιτερότητα της φωτιάς – Τι λέει στο in ο πυρομετεωρολόγος της μονάδας ΜΕΤΕΟ
- Άρης Betsson: Στα «κίτρινα» και επίσημα ο Κώστας Αντετοκούνμπο (pic)
- Σε λειτουργία η πλατφόρμα για τις 72 δόσεις – Ποιοι «κόβονται»
- Νέα Υόρκη: Οκτώ τραυματίες από πυροβολισμούς στο Μπρούκλιν – Τέσσερα παιδιά ανάμεσά τους
- Blind boxes: Είναι τα «κουτιά-έκπληξη» αθώα παιχνίδια ή μήπως είναι τζόγος για παιδιά
- Πέγκυ Ζήνα: Τι κράτησε από τις συνεργασίες της με Σφακιανάκη, Μητροπάνο και Μαρινέλλα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 05.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/trevor-mckinnon-wL3-nvcELpc-unsplash-1-315x220.jpg)



















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442