Δήμας και Λι Νινγκ θα ανάψουν το βωμό στο Καλλιμάρμαρο
Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, στη συνεδρίαση της Ολομέλειάς της επέλεξε ομόφωνα τον πρώτο λαμπαδηδρόμο για την τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στις 10 Μαΐου στην Αρχαία Ολυμπία και των τελευταίων λαμπαδηδρόμων, στη τελετή παράδοσης της, στο Παναθηναϊκό στάδιο, στις 17 Μαΐου, για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Πρώτος λαμπαδηδρόμος ορίστηκε ο παγκόσμιος πρωταθλητής της κολύμβησης σε ανοιχτή θάλασσα Σπύρος Γιαννιώτης. Οι τελευταίοι λαμπαδηδρόμοι θα είναι αυτή τη φορά, δύο σε αριθμό και μάλιστα η παρουσία τους θα συνδέει συμβολικά τους προηγούμενους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Πεκίνο, με την Ελλάδα, τη γενέτειρα του θεσμού και κατ’ επέκταση τη διοργάνωση «Λονδίνο 2012».
Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, στη συνεδρίαση της Ολομέλειάς της επέλεξε ομόφωνα τον πρώτο λαμπαδηδρόμο για την τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στις 10 Μαΐου στην Αρχαία Ολυμπία και των τελευταίων λαμπαδηδρόμων, στη τελετή παράδοσης της, στο Παναθηναϊκό στάδιο, στις 17 Μαΐου, για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Πρώτος λαμπαδηδρόμος ορίστηκε ο παγκόσμιος πρωταθλητής της κολύμβησης σε ανοιχτή θάλασσα Σπύρος Γιαννιώτης.
Για την τελετή παράδοσης του Ολυμπιακού Φωτός στην οργανωτική επιτροπή «Λονδίνο 2012», η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, με εισήγηση του προέδρου της Επιτροπής Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας κ. Σπύρου Ζαννιά, προχώρησε σε μια ιστορική καινοτομία. Οι τελευταίοι λαμπαδηδρόμοι θα είναι αυτή τη φορά, δύο σε αριθμό και μάλιστα η παρουσία τους θα συνδέει συμβολικά τους προηγούμενους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Πεκίνο, με την Ελλάδα, τη γενέτειρα του θεσμού και κατ’ επέκταση τη διοργάνωση «Λονδίνο 2012».
Ο Έλληνας Ολυμπιονίκης της άρσης βαρών Πύρρος Δήμας (1992, 1996, 2000, 2004) και ο Κινέζος Ολυμπιονίκης της γυμναστικής Λι Νινγκ (1984), ο άνθρωπος που άναψε τον βωμό στο Ολυμπιακό στάδιο του Πεκίνου το 2008, θα ανάψουν τον βωμό στο Παναθηναϊκό στάδιο, ώστε να παραδοθεί λίγο αργότερα το ιερό Φως στον πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής λόρδο Σεμπάστιαν Κόου, χρυσό Ολυμπιονίκη το 1980 και 1984 στους δρόμους ημιαντοχής.
Η Ολυμπιακή Φλόγα θα εισέλθει νωρίτερα στο Παναθηναϊκό στάδιο από τα χέρια της παγκόσμιας πρωταθλήτριας της κωπηλασίας Χριστίνας Γιαζιτζίδου και θα την παραλάβουν αμέσως μετά, ο ένας μετά τον άλλο, ο παγκόσμιος πρωταθλητής της ενόργανης γυμναστικής Βασίλης Τσολακίδης και η παγκόσμια πρωταθλήτρια της κωπηλασίας Αλεξάνδρα Τσιάβου.
Επίσης αποφασίστηκε ομόφωνα, ο παγκόσμιος πρωταθλητής στο άλμα εις ύψος σε κλειστό στίβο, Δημήτρης Χονδροκούκης να ανάψει τον βωμό στον ιερό βράχο της Ακρόπολης, το βράδυ της 16ης Μαΐου.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (8/7): «Δράση» με το πρώτο φιλικό του Ολυμπιακού
- Παναθηναϊκός: Πώς διαμορφώνεται το ρόστερ μετά τη διαφαινόμενη μεταγραφή του Γιαμπουσέλε
- «Όλες οι λεπτομέρειες της συμφωνίας Παναθηναϊκού – Γιαμπουσέλε»
- «Τρέλα» για την Αργεντινή: Oι έξαλλοι πανηγυρισμοί για την πρόκριση στους «8» του Μουντιάλ (vids)
- «Λύγισε» ο Λουίς Ντίας: Ξέσπασε σε κλάματα μετά τον αποκλεισμό της Κολομβίας (vid)
- Ολυμπιακός: Πρώτο φιλικό με αντίπαλο τη Ρακόφ
- «Μπαμ» στην Αμερική: «Έκλεισε στον Παναθηναϊκό ο Γιαμπουσέλε»
- Συμπληρώθηκε το παζλ των προημιτελικών – Οι διασταυρώσεις και ο δρόμος μέχρι τον τελικό του Μουντιάλ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 08.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/erik-mclean-go7GkMubo5c-unsplash-1-315x220.jpg)









































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442