Κανονικά, παρά τις αντιδράσεις, προχωρά η δημιουργία του πρώτου κέντρου φιλοξενίας μεταναστών στην Αμυγδαλέζα του Δήμου Αχαρνών. Η σχετική τροπολογία για τα κέντρα φιλοξενίας ανά ηπειρωτική περιφέρεια θα κατατεθεί στη Βουλή σήμερα, Μεγάλη Δευτέρα.

Στις εγκαταστάσεις της ΕΛ.ΑΣ. στην Αμυγδαλέζα υπάρχουν ήδη 250 κοντέινερ που είναι συνδεδεμένα με δίκτυα εξυπηρέτησης (ρεύμα – νερό – αποχέτευση) και εκεί θα μεταφερθούν 820 μετανάστες.

Πριν τη μεταφορά των μεταναστών θα γίνει έλεγχος και αποκατάσταση ζημιών, τροποποιήσεις στη ρευματοδότηση και άλλες εργασίες, ενώ αναμένεται και η κατασκευή διπλής εξωτερικής περίφραξης.

Κάθε κοντέινερ (28 τ.μ.) θα φιλοξενεί 4 μετανάστες. Θα δημιουργηθούν συνολικά 15 πτέρυγες δυναμικότητας 820 μεταναστών, οι οποίες θα έχουν -μεταξύ άλλων- διαδρόμους πρόσβασης και ελέγχου, εγκατάστασης φυλακίων (σκοπιές), καθώς και χώρους προαυλισμού περίπου 350 τ.μ. ανά πτέρυγα.

Σύμφωνα με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, η χρήση των εγκαταστάσεων στην Αμυγδαλέζα θα είναι πιλοτική και μέχρι να ξεκινήσει η λειτουργία και άλλων χώρων προσωρινής φιλοξενίας στην υπόλοιπη Ελλάδα. Η δημιουργία του κέντρου, σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοΐδη, θα συνοδευτεί από ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για την ενίσχυση της αστυνόμευσης και την καταπολέμηση της εγκληματικότητας στον Δήμο Αχαρνών.

Την ίδια στιγμή, «ναι» στη δημιουργία κέντρων φιλοξενίας είπαν οι δήμαρχοι της Θεσσαλίας. Η πρόταση του προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Θεσσαλίας, δημάρχου Κιλελέρ Ρίζου Κομήτσα, που υιοθετήθηκε κατά πλειοψηφία, ήταν να γίνει κατ’ αρχήν δεκτή η πρόταση για την ίδρυση Κέντρων, καθώς τα μεγάλα αστικά κέντρα αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξουν διαβεβαιώσεις από την πολιτεία ότι διαθέτει τους πόρους, τις υποδομές και το ανθρώπινο δυναμικό για να τα στηρίξει.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ