Σοβαρά οικονομικά προβλήματα αντιμετωπίζει, το Πανεπιστήμιο Πατρών, σύμφωνα με τον πρύτανη Γιώργο Παναγιωτάκη, μετά το «κούρεμα» που έγινε στα αποθεματικά του.

Όπως ανέφερε ο Γιώργος Παναγιωτάκης κατά την διάρκεια συνάντησης που είχε με τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολο Κατσιφάρα «το Πανεπιστήμιο της Πάτρας είχε κατατεθειμένα στην Τράπεζα της Ελλάδας 5,395 εκατομμύρια ευρώ τα οποία μετά την εφαρμογή του PSI μειώθηκαν στα 3,155 εκατομμύρια και με την ανταλλαγή των ομολόγων συρρικνώθηκαν ακόμα περισσότερο, στα 1,650 εκατομμύρια ευρώ».

Όπως πρόσθεσε τα αποθεματικά του Πανεπιστημίου μειώθηκαν κατά 73% γεγονός που, όπως σημείωσε δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην οικονομική λειτουργία του Πανεπιστημίου και, κυρίως, στην κάλυψη λειτουργικών δαπανών.

Σύμφωνα με τον πρύτανη «το οικονομικό αδιέξοδο που δημιουργείται μπορεί να ξεπεραστεί μόνο με την πρόβλεψη πρόσθετης χρηματοδότησης από το υπουργείο Παιδείας.

Επίσης ανέφερε ότι το Πανεπιστήμιο δεν είχε καμία ενημέρωση για τους κινδύνους που υπήρχαν σε ό,τι αφορά τα αποθεματικά του και μάλιστα υπογράμμισε ότι το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων αυτών – περίπου τρία εκατομμύρια ευρώ- προέρχονταν από ιδιωτικούς πόρους, από το ΤΣΜΕΔΕ, και προορίζονταν για την χρηματοδότηση εκπαιδευτικών αναγκών των Πολυτεχνικών Σχολών.

Ακόμη ο Γιώργος Παναγιωτάκης ενημέρωσε τον περιφερειάρχη, ότι υφίσταται πρόβλημα και με την κατάρτιση του προϋπολογισμού του Πανεπιστημίου, καθώς όπως είπε «με τον νέο νόμο την ευθύνη κατάρτισης του προϋπολογισμού δεν έχει, όπως συνέβαινε έως τώρα, η Σύγκλητος αλλά το Συμβούλιο Διοίκησης το οποίο, ως όργανο, δεν υφίσταται στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

Ακόμη συζητήθηκε το θέμα της σίτισης και στέγασης των φοιτητών. Όπως ανέφερε ο πρύτανης μέχρι τον Αύγουστο οι δαπάνες σίτισης και στέγασης καλύπτονται από τον προϋπολογισμό του πρώην Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας.

Από τον Σεπτέμβριο και μετά οι δαπάνες αυτές θα πρέπει να καλύπτονται από το Πανεπιστήμιο «άρα είναι απολύτως αναγκαίο και επείγον να γίνει, χωρίς χρονοτριβή, από το υπουργείο Παιδείας η πρόβλεψη των σχετικών πόρων, ώστε η μετάβαση να είναι ομαλή και να μην υπάρξουν προβλήματα».

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης ανέφερε ότι ετοιμάζει ήδη παρέμβαση προς τον υπουργό Παιδείας και πρόσθεσε ότι «το Πανεπιστήμιο δεν είναι μόνο ένας χώρος παιδείας και έρευνας, είναι και ένας βασικός αναπτυξιακός πόλος για την Δυτική Ελλάδα».

‘Αρα, οφείλουμε, όπως συμπλήρωσε «να ενώνουμε τις δυνάμεις μας για την καλύτερη και πιο εύρυθμη λειτουργία του».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας