Τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημιουργία στην Ελλάδα κέντρων κράτησης παράνομων μεταναστών, που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας και που πρέπει να επιστρέψουν στις χώρες τους, ζήτησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε στις Βρυξέλλες με την επίτροπο, αρμόδια για θέματα Δικαιοσύνης και Μετανάστευσης Σεσίλια Μάλμστρομ.

Από την πλευρά της, η Σ.Μάλμστρομ, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Έλληνα υπουργό λίγο μετά τη συνάντησή τους, εξέφρασε τη βούληση της Επιτροπής να εξετάσει όλες τις δυνατότητες στήριξης της Ελλάδας, σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες και τα διεθνή πρότυπα.

Ωστόσο, υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει αποτελεσματικότερη χρήση των κοινοτικών πόρων που προορίζονται για την παράνομη μετανάστευση, τονίζοντας ότι υπάρχει πρόβλημα στην απορρόφησή τους.

Ειδικότερα, ο Μ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι από τα 250 εκατ.ευρώ που διαθέτουν για την Ελλάδα το Ταμείο Προστασίας Εξωτερικών Συνόρων και το Ταμείο Επαναπροώθησης, έχουν απορροφηθεί τα 40 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την Σ.Μάλμστρομ, η αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων, η σωστή λειτουργία του συστήματος ασύλου, η προώθηση της ανθρωπιστικής δράσης, καθώς και η δημιουργία κέντρων κράτησης για τους μετανάστες που δεν έχουν άσυλο και δεν μπορούν να παραμείνουν στη χώρα, είναι αναγκαία προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης.

«Γνωρίζουμε τη δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και την πίεση που δέχεται λόγω της μεγάλης εισροής λαθρομεταναστών», δήλωσε η Σ. Μάλμστρομ, υπογραμμίζοντας παράλληλα τη στήριξη των κρατών – μελών και της Frontex για αυτό το ζήτημα.

«Η Ελλάδα διαχειρίζεται μια μεγάλη ανθρωπιστική κρίση» δήλωσε ο Μ. Χρυσοχοίδης, λέγοντας ότι 150.000 άνθρωποι το χρόνο εισρέουν στη χώρα. Υπογράμμισε δε την ισχυρή πολιτική βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει επιτυχώς το Ελληνικό Σχέδιο Δράσης για την αντιμετώπιση των παράνομων μεταναστευτικών ροών, την αναμόρφωση του ασύλου και τη διαχείριση των συνόρων.

Σύμφωνα με το Μ.Χρυσοχοίδη, η Νέα Υπηρεσία Ασύλου, η εγκαθίδρυση Κέντρων Πρώτης Υποδοχής και Κράτησης και η εφαρμογή ενός ορθολογικού συστήματος διεθνούς προστασίας είναι τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν και θα υλοποιηθούν.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τα κέντρα κράτησης παράνομων μεταναστών, ο Μ. Χρυσοχοίδης τόνισε ότι πρέπει να δημιουργηθούν ισομερώς σε όλη την ελληνική επικράτεια και να πληρούν όλες τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές ασφαλείας.

Σύμφωνα με τον Μ. Χρυσοχοίδη, αυτά τα κέντρα θα συνεισφέρουν στον περιορισμό της ανεξέλεγκτης κυκλοφορίας παράνομων αλλοδαπών στην ελληνική επικράτεια και στη λαθραία μετάβασή τους σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Παράλληλα, τόνισε, ότι θα σταλεί σαφές μήνυμα στους μετανάστες που επιθυμούν να εισέλθουν παράνομα στην Ευρώπη, μέσω της Ελλάδος, καθώς θα γνωρίζουν ότι στην περίπτωση που δεν δικαιούνται άσυλο, δεν θα μπορούν να περιφέρονται ανεξέλεγκτα στη χώρα, αλλά θα κρατούνται με σκοπό την επιστροφή τους στον τόπο καταγωγής τους.

Εξάλλου, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη τόνισε ότι η υπογραφή και η εφαρμογή από την πλευρά της Τουρκίας της συμφωνίας επανεισδοχής, αποτελεί «κλειδί» για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα.

Επεσήμανε, επίσης, τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλει η επίτροπος μετανάστευσης, ώστε να εφαρμόσει η Τουρκία τη συμφωνία επανεισδοχής.

Η Σ.Μάλμστρομ, από την πλευρά της, αναγνώρισε ότι η Τουρκία συνδέει το θέμα της επανεισδοχής με τη χορήγηση βίζας από τις χώρες της ΕΕ.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την κατασκευή «τείχους προστασίας», κατά μήκος των χερσαίων συνόρων με την Τουρκία, στην περιοχή του Έβρου, ο Μ. Χρυσοχοίδης τόνισε ότι πρόκειται για ελληνική πρωτοβουλία, που έχει «ουσιαστική και συμβολική σημασία» και η οποία πρέπει να συνδυαστεί με άλλα μέτρα.

Ανέφερε, ωστόσο, ότι ακόμα κι αν υπάρξει αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων στον Έβρο, το κύμα των παράνομων μεταναστών θα μετατοπιστεί στα ελληνικά νησιά και, επομένως, κατέληξε, «πρέπει να βρεθεί λύση με τη συμφωνία επανεισδοχής».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ