Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Στο τραπέζι οι προτάσεις για μείωση φόρων, νέα κλίμακα και κατάργηση φοροαπαλλαγών

Στο τραπέζι οι προτάσεις για μείωση φόρων, νέα κλίμακα και κατάργηση φοροαπαλλαγών

Μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή στο 40% από 45%, μείωση των φορολογικών κλιμακίων σε 5 από 8, η οποία θα επιβαρύνει όσους έχουν εισοδήματα έως 20.000 ευρώ και θέσπιση αντικειμενικών κριτηρίων για τους ελεύθερους επαγγελματίες, προβλέπει, μεταξύ άλλων, το πόρισμα της επιτροπής για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος. Επίσης, προτείνονται η πλήρης κατάργηση των φοροαπαλλαγών και η αντικατάστασή τους από επιδόματα που θα χορηγούνται με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, δύο ενιαίοι φόροι για τα ακίνητα και αύξηση των αντικειμενικών αξιών στα επίπεδα των λεγόμενων εμπορικών τιμών. 

Σαρωτικές ανατροπές στη φορολογία εισηγείται στο πόρισμα της η διακομματική Επιτροπή για τη σύνταξη του Εθνικού Φορολογικού Συστήματος, που εκτιμάται ότι θα φέρουν νέες επιβαρύνσεις στα χαμηλά και τα μεσαία εισοδήματα.

Το υπουργείο Οικονομικών ολοκλήρωσε την Πέμπτη τον διάλογο με τα κόμματα και τους φορείς, χωρίς ωστόσο τη συμμετοχή της ΝΔ, η οποία έχει αποχωρήσει μετά το αλαλούμ που προκλήθηκε με τη φορολόγηση των βοηθητικών χώρων στα ακίνητα που «τακτοποιήθηκαν» με το νόμο περί αυθαιρέτων.

Οι θέσεις της ΝΔ έχουν διαφορές σε σχέση με το πόρισμα της επιτροπής, για παράδειγμα προτείνει την επαναφορά του αφορολόγητου ορίου στα 12.000 (και όχι την διατήρησή του στα 5.000 ευρώ όπως το υπουργείο Οικονομικών), ενιαίο συντελεστή 15% για τις επιχειρήσεις και τη φορολόγηση των μερισμάτων (έναντι 20% με προοπτική μείωσης στο 15%), μείωση του ΦΠΑ σε 19% από 23%, σε 9% από 13% και του χαμηλού συντελεστή στο 5% (έναντι μείωσης κατά 1% που προτείνει το υπουργείο Οικονομικών αν υπάρχει περιθώριο).

Στην επιτροπή σύνταξης του Εθνικού Φορολογικού Συστήματος συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου, ο γγ του υπουργείου, Ηλίας Πλασκοβίτης, ο ειδικός γραμματέας της ΓΓΠΣ, Θεοχάρης Θεοχάρης, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Μακρυπίδης και ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, Μανούσος Ντουκάκης.

Το προσχέδιο νόμου πρέπει να είναι έτοιμο έως τα τέλη Απριλίου, ώστε το νομοσχέδιο να ψηφισθεί από την επόμενη κυβέρνηση μέχρι τον Ιούνιο.

Σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών την Παρασκευή αναφέρεται ότι «τα σημερινά δημοσιεύματα για το σχεδιαζόμενο νέο φορολογικό σύστημα βασίζονται σε δημοσιογραφικές πληροφορίες και όχι σε ανακοίνωση τελικού πορίσματος από το Υπ. Οικονομικών.

» Περιλαμβάνουν αποσπασματικά στοιχεία από κείμενα εργασίας που χρησιμοποιήθηκαν στο πλαίσιο της επιτροπής και ως εκ τούτου δε δεσμεύουν ούτε το Υπουργείο ούτε τα συμμετέχοντα κόμματα. Άλλωστε τα θέματα που απασχόλησαν την επιτροπή διαλόγου είναι πολύ ευρύτερα από όσα ήρθαν στη δημοσιότητα.

» Η επόμενη κυβέρνηση θα λάβει τις τελικές αποφάσεις αφού λάβει υπόψη και τα συμπεράσματα του δημόσιου διαλόγου που θα προηγηθεί της τελικής διαμόρφωσης του νέου φορολογικού νόμου.»

Πέντε φορολογικά κλιμάκια

Το πλαίσιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει νέα φορολογική κλίμακα για τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων με μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή στο 40%, από 45% σήμερα για εισοδήματα πάνω απο 60.000 ευρώ, καθώς και περιορισμό των φορολογικών κλιμακίων και των συντελεστών σε 5, από 8 σήμερα.

Συγκεκριμένα, ο συντελεστής είναι:

– μηδενικός για εισόδημα έως 5.000 ευρώ.

– 10% για το κλιμάκιο εισοδήματος από 5.001 έως 10.000 ευρώ.

– 20% για το κλιμάκιο εισοδήματος από 10.001 έως 30.000 ευρώ.

– 30% από 30.001 έως 60.000 ευρώ.

– 40% για εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ.

Με τη νέα κλίμακα, επιβαρύνονται όσοι έχουν εισοδήματα από 11 έως 21.000 ευρώ, με επιπλέον φόρους από 30 έως και 280 ευρώ.

Ελαφρύνσεις θα έχουν τα εισοδήματα άνω των 22.000 ευρώ, που θα ξεκινούν από 20 και ανέρχονται έως 2.920 για τα εισοδήματα των 100.000 ευρώ.

Στη νέα κλίμακα δεν αλλάζει το αφορολόγητο όριο εισοδήματος, το οποίο παραμένει στα 5.000 ευρώ.

Ενιαίος φόρος ακινήτων

Προβλέπονται μειώσεις και στη φορολογία των κερδών των επιχειρήσεων. Ο συντελεστής φορολογίας των κερδών προτείνεται να διαμορφωθεί στο 20% και σε επίπεδα ακόμη χαμηλότερα στο μέλλον.

Στα ακίνητα προβλέπεται η θέσπιση δύο φόρων: Ο ένας, στον οποίο θα συγχωνευτούν ο σημερινός φόρος ακίνητης περιουσίας (ΦΑΠ) και το ειδικό τέλος ακινήτων και θα αποδίδεται στο κράτος και ο άλλος ο οποίος θα συμπεριλάβει τους φόρους και τα τέλη που επιβάλλονται και εισπράττονται σήμερα απο τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σε ό,τι αφορά τις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων, συμφωνήθηκε να αντικατασταθούν απο τις αγοραίες τιμές ακινήτων, τις οποίες παρακολουθεί η Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ θα επικαιροποιούνται ανά τρίμηνο για να μην παρουσιάζονται αποκλίσεις από τις λεγόμενες πραγματικές τιμές.

Οι τελικές προτάσεις του διαλόγου αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο μείωσης του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ 23% εφόσον εκπληρωθούν οι στόχοι του προϋπολογισμού για τα έσοδα απο τον συγκεκριμένο φόρο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024