Σε βαθιά ύφεση το λιανεμπόριο, πτώση 10,3% των πωλήσεων τον Ιανουάριο
Μείωση της τάξεως του 10,3% σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Παρασκευή η ΕΛΣΤΑΤ, ενώ ο κύκλος εργασιών υποχώρησε κατά 8,5%, καταδεικνύοντας τη βαθιά ύφεση στην οποία βρίσκεται το λιανεμπόριο, απόρροια των μέτρων λιτότητας, της υψηλής ανεργίας και των μειωμένων εισοδημάτων που έχουν εξασθενήσει την καταναλωτική ζήτηση. Ενδεικτικό απ' αυτή την άποψη είναι το γεγονός ότι οι πωλήσεις στα μεγάλα καταστήματα τροφίμων υποχώρησαν κατά 6,7%.
Μείωση της τάξεως του 10,3% σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Παρασκευή η ΕΛΣΤΑΤ, ενώ ο κύκλος εργασιών υποχώρησε κατά 8,5%, καταδεικνύοντας τη βαθιά ύφεση στην οποία βρίσκεται το λιανεμπόριο, απόρροια των μέτρων λιτότητας που έχουν εξασθενήσει την καταναλωτική ζήτηση.
Συγκεκριμένα, ο δείκτης όγκου, χωρίς τα καύσιμα, σημείωσε μείωση 10,2%, έναντι μείωσης 15,1%, που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του 2011 προς το 2010.
Ο δείκτης όγκου, μαζί με τα καύσιμα, σημείωσε μείωση 10,3%, έναντι μείωσης 16,1%, που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του 2011 προς το 2010.
Πτώση των πωλήσεων σημειώθηκε σε όλες ανεξαιρέτως τις κατηγορίες των καταστημάτων, με χαρακτηριστικό ότι επιταχύνθηκε ο ρυθμός μείωσης των πωλήσεων και στα σούπερ μάρκετ.
Ειδικότερα, οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 11,9% στα βιβλία-χαρτικά-λοιπά είδη, κατά 10,7% στα καύσιμα και λιπαντικά αυτοκινήτων, κατά 10,4% στα έπιπλα-ηλεκτρικά είδη-οικιακός εξοπλισμός, κατά 6,7% στα μεγάλα καταστήματα τροφίμων και κατά 2,4% στα φαρμακευτικά-καλλυντικά.
Ο δείκτης κύκλου εργασιών, χωρίς τα καύσιμα, σημείωσε μείωση 8,9%, έναντι μείωσης 13,6%, που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του 2011 προς το 2010, ενώ μαζί με τα καύσιμα υποχώρησε κατά 8,5%, έναντι μείωσης 10,6%.
Η μείωση του τζίρου κατά 8,5% οφείλεται στην υποχώρηση κατά 3% στα καταστήματα φρμακευτικών-καλλυντικών, κατά 4,3% στα μεγάλα καταστήματα τροφίμων, κατά 5,8% σε καύσιμα και λιπαντικά αυτοκινήτων, κατά 11,4% σε βιβλία-χαρτικά και κατά 12,8 σε έπιπλα-ηλεκτρικά είδη-οικιακό εξοπλισμό.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Συνομιλία Ερντογάν με Μαδούρο για την έκρυθμη κατάσταση ανάμεσα στην Βενεζουέλα και τις ΗΠΑ
- Ο CEO της Magnum συμμαχεί με τον Κένεντι για μια «πιο υγιή Αμερική»
- Τουλάχιστον 23 νεκροί εξαιτίας πυρκαγιάς σε νυχτερινό κέντρο στην Ινδία στο κρατίδιο της Γκόα [βίντεο]
- Νέες απαγωγές στη Νιγηρία – Κακοποιοί απήγαγαν χωρικούς και ζητούν λύτρα
- Η Χαμάς είναι έτοιμη να παραδώσει τα όπλα της σε μια παλαιστινιακή αρχή, «αν σταματήσει η κατοχή»
- Οι ΗΠΑ θέτουν προς πώληση 250 τεθωρακισμένα στην Πολωνία για… 1 δολάριο!
