Ογκώδης φοιτητική διαδήλωση στο Κεμπέκ κατά της αύξησης των διδάκτρων
Δεκάδες χιλιάδες φοιτητές κατέλαβαν το κέντρο του Μόντρεαλ το απόγευμα της Πέμπτης στη δυναμικότερη μέχρι σήμερα διαμαρτυρία ενάντια στις προτεινόμενες αυξήσεις διδάκτρων στα πανεπιστήμια του Κεμπέκ. Ήταν μία από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις στην ιστορία της πόλης που συγκέντρωσε φοιτητές και από άλλες περιφέρειες, που δεν επηρεάζονται άμεσα. Δεν υπήρξαν βίαια επεισόδια ή συλλήψεις.
Δεκάδες χιλιάδες φοιτητές κατέλαβαν το κέντρο του Μόντρεαλ το απόγευμα της Πέμπτης στη δυναμικότερη μέχρι σήμερα διαμαρτυρία ενάντια στις προτεινόμενες αυξήσεις διδάκτρων στα πανεπιστήμια του Κεμπέκ.
Ήταν μία από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις στην ιστορία της πόλης που συγκέντρωσε φοιτητές και από άλλες περιφέρειες οι οποίες δεν επηρεάζονται άμεσα, αναφέρουν τα τοπικά μέσα.
Δεν υπήρξαν βίαια επεισόδια ή συλλήψεις.
Ο πρωθυπουργός του Κεμπέκ, Ζαν Σαρέ, αρνείται να ακούσει τις διαμαρτυρίες. Προχώρησε μάλιστα στην ψήφιση του νέου προϋπολογισμού που προβλέπει αύξηση των διδάκτρων κατά 325 δολάρια φέτος και συνολική αύξηση 1.625 δολαρίων ανά φοιτητή.
Οι αυξήσεις έχει προγραμματιστεί να τεθούν σε ισχύ αργότερα φέτος.
Από την πλευρά τους οι φοιτητές απείλησαν ότι αν η κυβέρνηση του Κεμπέκ δεν ανακαλέσει την αύξηση των διδάκτρων στα πανεπιστήμια θα προχωρήσουν σε μέτρα που θα προκαλέσουν βλάβη στην οικονομία.
Όπως εξηγούν η αύξηση των διδάκτρων αποκλείει τη μεγάλη μάζα από την τριτοβάθμια παιδεία, όπως υποστηρίζουν.
Οι διαμαρτυρίες συνεχίζονται σχεδόν καθημερινά εδώ και εβδομάδες χωρίς να υπάρχουν σοβαρά επεισόδια.
Την Τρίτη είχαν κλείσει μια πολυσύχναστη γέφυρα, προκαλώντας την οργή της τοπικής κυβέρνησης που μίλησε για επίθεση κατά των σκληρά εργαζόμενων φορολογούμενων.
«Να ακούσουμε τη σιωπηλή πλειοψηφία όσων δεν μπορούν να κατέβουν στο δρόμο γιατί εργάζονται» δήλωσε η υπουργός Παιδείας Λ.Μποσάμ που συμπλήρωσε, κατά την Chronicle Herald, ότι οι φοιτητές «δαγκώνουν το χέρι που τους τρέφει».
Να σημειωθεί πάντως ότι η δημοφιλία της κυβέρνησης, που πλησιάζει στο τέλος της θητείας της, είναι μάλλον μικρή.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- «Όλες οι λεπτομέρειες της συμφωνίας Παναθηναϊκού – Γιαμπουσέλε»
- Ρούτε: «Απολύτως απαραίτητη» η νέα επίθεση των ΗΠΑ στο Ιράν
- Ρωσία: Ουκρανικές επιθέσεις drones προκάλεσαν έναν θάνατο και ζημιές σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις
- «Τρέλα» για την Αργεντινή: Oι έξαλλοι πανηγυρισμοί για την πρόκριση στους «8» του Μουντιάλ (vids)
- Επτά παρεμβάσεις από Ανδρουλάκη για την αναγέννηση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας
- Μετά τους σεισμούς: Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας θέλει να ξανανοίξει το αεροδρόμιο του Καράκας «το συντομότερο»
- Από τις πιέτες- φτέρες στις τσάντες-αρμαντίλλο: Η νέα συλλογή υψηλής ραπτικής του Dior ποντάρει στη χαρά
- Ο Ερντογάν στη συνάντηση με τον Τραμπ κέρδισε τη «μάχη», αγωνίζεται για να κερδίσει και τον «πόλεμο» – Δεδομένος σύμμαχος η Ελλάδα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 08.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/erik-mclean-go7GkMubo5c-unsplash-1-315x220.jpg)























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442