Μείωση εισφορών για τον κοινοτικό προϋπολογισμό υπόσχεται η ΕΕ για να περάσει ο φόρος συναλλαγών
Τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πληρώσουν 50% λιγότερα στον κοινοτικό προϋπολογισμό έως το 2020, απ' ότι προβλέπεται σήμερα, εφόσον συμφωνήσουν στην εφαρμογή του φόρου χρηματοοικονομικών συναλλαγών, σύμφωνα με την πρόταση που παρουσίασε ο αρμόδιος Ευρωπαίος επίτροπος Γ. Λεφαντόβσκι.
Τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πληρώσουν 50% λιγότερα (54 δισ. ευρώ) στον κοινοτικό προϋπολογισμό έως το 2020, απ’ ότι προβλέπεται σήμερα, εφόσον συμφωνήσουν στην εφαρμογή του φόρου χρηματοοικονομικών συναλλαγών, σύμφωνα με την πρόταση που παρουσίασε την Πέμπτη ο αρμόδιος Ευρωπαίος επίτροπος για θέματα Προϋπολογισμού, Γιάνους Λεφαντόβσκι.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Κομισιόν, η Γερμανία θα πληρώσει 10,7 δισ. ευρώ λιγότερα μέχρι το 2020, η Ιταλία 6,4 δισ. ευρώ, η Βρετανία 7,6, η Ολλανδία 2,6, η Σουηδία 1,6 δισ. ευρώ και η Ελλάδα 896 εκατ. ευρώ.
Συνολικά, έως το 2020 το ποσό που θα εξοικονομηθεί ανέρχεται σε 81 δισ. ευρώ.
Ο φόρος χρηματοοικονομικών συναλλαγών (0,10% σε συναλλαγές για μετοχές και ομόλογα, 0,01% για παράγωγα) είναι στο επίκεντρο της πρότασης που παρουσίασε η Κομισιόν για πρώτη φορά το περασμένο καλοκαίρι σχετικά με τον επόμενο πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ (2014-2020).
Από το ποσό των 81 δισ. ευρώ, το 1/3 θα κατευθυνθεί στους εθνικούς και τα άλλα 2/3 (54 δισ. ευρώ) στον κοινοτικό προϋπολογισμό.
Η συμφωνία επί του προϋπολογισμού πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2012.
Ορισμένα κράτη μέλη αντιδρούν τόσο στην πρόταση για τον φόρο όσο και στην πρόταση (της Κομισιόν) για αύξηση 5% στις δαπάνες του νέου προϋπολογισμού.
Σημαντικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις θα παίξει και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς πέρυσι, ενέκρινε έκθεση στην οποία προτεινόταν αύξηση 5% στις δαπάνες.
Δεν θα αποδεχθούμε ένα μικρότερο προϋπολογισμό, τόνισε σε δηλώσεις του την Πέμπτη ο επικεφαλής του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτζ και προσέθεσε ότι δεν πρόκειται να περάσει η ενδεχόμενη απόπειρα των υπουργών Οικονομικών να περιορίσουν τα δικαιώματα συναπόφασης του Ευρωκοινοβουλίου.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Δικαστής επικρίνει τον Τραμπ για τη «θρασύτατη» προσπάθειά του να συνεχίσει την κατασκευή της αίθουσας χορού
- Γαλλία: Τα Στενά του Ορμούζ πρέπει να ανοίξουν ξανά, αλλά «όχι με οποιοδήποτε τίμημα»
- Λίβανος: Ο Γκουτέρες καλεί «όλα τα μέρη» να τηρήσουν «πλήρως» την κατάπαυση του πυρός
- Τραμπ: Ο πάπας Λέων είναι ελεύθερος να λέει ό,τι θέλει, αλλά έχει αδυναμίες στην εξωτερική πολιτική
- Το Ιράν χαιρετίζει τη συμφωνία του Λιβάνου με το Ισραήλ – «Εντάσσεται» στην εκεχειρία με τις ΗΠΑ
- Στα «ΝΕΑ» της Παρασκευής: – Παραιτηθείτε… – Δεν εκβιάζομαι…
- Η βαθμολογία στη Euroleague και τα σενάρια για τον Παναθηναϊκό
- Μπαρτζώκας: «Το επίπεδο της Euroleague είναι καλύτερο από ποτέ»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 17.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/theodor-vasile-QgV8nrpQjQ8-unsplash-1-315x220.jpg)
























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442