Ο καταδικασμένος πρώην φρουρός στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης Σόμπιμπορ, Τζον Ντέμιανιουκ, πέθανε νωρίς το Σάββατο σε οίκο ευγηρίας στη νότια Γερμανία, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Ο Ντέμιανιουκ, 91 ετών, καταδικάστηκε το Μάιο του 2011 για τη συμμετοχή του στην εκτέλεση 28.060 ανθρώπων -κυρίως Εβραίων- στο ναζιστικό στρατόπεδο Σόμπιμπορ στην κατεχόμενη Πολωνία το 1943. Συνολικά 250.000 άνθρωποι είχαν εξοντωθεί στο στρατόπεδο.

Η ποινή ήταν κάθειρξη πέντε ετών για συνέργεια σε μαζική δολοφονία αλλά αφέθηκε ελεύθερος ενώ εκκρεμούσε η απόφαση για την έφεση που είχε ασκήσει.

Ο ίδιος είχε αρνηθεί ότι ήταν φρουρός στο στρατόπεδο και υποστήριζε ότι ήταν αιχμάλωτος πολέμου και θύμα. Ωστόσο αρνήθηκε να μιλήσει κατά τη διάρκεια της δίκης.

Ο Ντεμιανγιούκ βρισκόταν κάποτε στην κορυφή της λίστας του Κέντρου Σιμόν Βίζενταλ με τους πλέον καταζητούμενους ναζί. Είχε πει ότι στρατολογήθηκε από τον σοβιετικό στρατό το 1941 και στη συνέχεια συνελήφθη όμηρος από τους Γερμανούς.

Μετανάστευσε στις ΗΠΑ στις αρχές της δεκαετίας του ΄50 και έλαβε την αμερικανική υπηκοότητα το 1958 εργαζόμενος ως μηχανικός στο Οχάϊο.

Το 1986 καταδικάστηκε σε θάνατο στο Ισραήλ καθώς κρίθηκε ότι ήταν ο αποκαλούμενος «Ιβάν ο Τρομερός» φρουρός στο στρατόπεδο Τρεμπλίνκα της Πολωνίας. Η καταδικαστική απόφαση ανατράπηκε ύστερα από έφεση του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Ισραήλ, το 1993, όταν προέκυψαν νέα στοιχεία που έδειχναν ότι πρόκειται για άλλο πρόσωπο.

Το 2009 εκδόθηκε στην Γερμανία από τις ΗΠΑ όπου διέμενε, για να δικαστεί. Παρακολούθησε την δίκη του που διήρκεσε 18 μήνες στο Μόναχο καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι και κάποιες φορές ξαπλωμένος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό/Γερμανικό