Σε επιλεκτική χρεοκοπία η Ελλάδα ως το τέλος του PSI λέει η Standard & Poor’s
Η Ελλάδα θα παραμείνει σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας (SD - selective default) μέχρι να ολοκληρωθεί στα μέσα Απριλίου η ανταλλαγή των ομολόγων που διέπονται από το διεθνές δίκαιο αναφέρει η Standard and Poor’s. Όπως προσθέτει ο οίκος, τα νέα ομόλογα που εξέδωσε το ελληνικό δημόσιο θα αξιολογούνται με CCC, δηλαδή στην κατηγορία υψηλού κινδύνου.
Η Ελλάδα θα παραμείνει σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας (SD – selective default) μέχρι να ολοκληρωθεί στα μέσα Απριλίου η ανταλλαγή των ομολόγων που διέπονται από το διεθνές δίκαιο αναφέρει η Standard and Poor’s.
Η ανταλλαγή αυτών των ομολόγων θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 11 Απριλίου, σύμφωνα με τον σχεδιασμό.
Όπως προσθέτει ο οίκος αξιολόγησης τα νέα ομόλογα που εξέδωσε το ελληνικό δημόσιο θα αξιολογούνται με CCC, δηλαδή θα βρίσκονται σε κατηγορία υψηλού κινδύνου.
Η S&P εξηγεί ότι η αξιολόγηση προκύπτει από τις αβέβαιες προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης για την Ελλάδα, από την όλο πιο αδύναμη πολιτική συναίνεση για φιλόδοξες αλλά αντιδημοφιλείς μεταρρυθμίσεις και το υψηλό ποσό του χρέους ακόμα και μετά την αναδιάρθρωση. Επιπλέον, εξηγεί η S&P οι στόχοι του προγράμματος προσαρμογής είναι φιλόδοξοι.
Συνυπολογίστηκαν ακόμη η αύξηση του χρόνου ωρίμανσης του χρέους της κεντρικής κυβέρνησης και η μείωση του κόστους εξυπηρέτησης (τα οποία οφείλονται στο PSI) αλλά και η επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που θα επιτρέψει να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη των καταθετών.
Αυτοί οι παράγοντες μείωσαν τον κίνδυνο για μία δεύτερη αναδιάρθρωση στο άμεσο μέλλον, εκτιμά η S&P.
Ο οίκος αξιολόγησης υποβάθμισε την Ελλάδα σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας στις 27 Φεβρουαρίου ενόψει της ανταλλαγής ομολόγων, μία κίνηση που είχε άλλωστε προαναγγείλει από το περασμένο καλοκαίρι.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Κρήτη: Νέο βίντεο ντοκουμέντο από το αιματηρό επεισόδιο έξω από μπαρ στο Ηράκλειο
- Αστυνομική επιχείρηση σε οικισμούς στη Φυλή – Δύο συλλήψεις
- LIVE: Τσέλσι – Νότιγχαμ Φόρεστ
- Παγιδευμένα 150 άτομα σε κρουαζιερόπλοιο με τους τρεις νεκρούς από χανταϊό – Δεν το αφήνουν να δέσει
- Σαρωτικοί έλεγχοι στα ηλεκτρικά πατίνια: Ένας στους τρεις οδηγά χωρίς κράνος
- Ο Δήμαρχος Τανάγρας εκλέχθηκε νέος πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Στερεάς Ελλάδας