Ορκίστηκε ο νέος πρόεδρος της Υεμένης
Ο νέος πρόεδρος της Υεμένης, Αμπντ Ράμπου Μανσούρ Χάντι, ορκίστηκε το Σάββατο ενώπιον του Κοινοβουλίου και δεσμεύτηκε να «προασπίσει την ενότητα της χώρας, την ανεξαρτησία και την εδαφική της ακεραιότητα», μετέδωσε το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο. Πρόκειται για το επίσημο τέλος της εποχής Σάλεχ στην Υεμένη. Ο νέος πρόεδρος κάλεσε τους συμπατριώτες του να ανοίξουν ένα νέο κεφάλαιο για την «οικοδόμηση μιας Υεμένης που θα περικλείει όλους τους πολίτες της».
Ο νέος πρόεδρος της Υεμένης, Αμπντ Ράμπου Μανσούρ Χάντι, ορκίστηκε το Σάββατο ενώπιον του Κοινοβουλίου και δεσμεύτηκε να «προασπίσει την ενότητα της χώρας, την ανεξαρτησία και την εδαφική της ακεραιότητα», μετέδωσε το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο.
Ο Μανσούρ Χάντι, ο μοναδικός υποψήφιος, εξελέγη με ποσοστό τουλάχιστον 99% και αντικαθιστά τον Αλί Αμπντάλα Σάλεχ που εγκατέλειψε την εξουσία ύστερα από τη λαϊκή πίεση και 33 χρόνια στην προεδρία της χώρας, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας για πολιτική μετάβαση στην Υεμένη που επεξεργάστηκαν οι αραβικές μοναρχίες του Κόλπου.
Μετά την ορκωμοσία του, ο νέος πρόεδρος απηύθυνε ομιλία στο λαό και υποσχέθηκε να ξεκινήσει διάλογο με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, να αποκαταστήσει την ασφάλεια «χωρίς την οποία οποιαδήποτε οικονομική ανάπτυξη θα ήταν αδύνατη» και να «συνεχίσει την καταπολέμηση της Αλ Κάιντα».
Ο νέος πρόεδρος κάλεσε τους συμπατριώτες του να ανοίξουν ένα νέο κεφάλαιο για την «οικοδόμηση μιας Υεμένης που θα περικλείει όλους τους πολίτες της».
Ο Χάντι που εξελέγη για μια μεταβατική θητεία δύο ετών, θα αναλάβει τα νέα του καθήκοντα τη Δευτέρα στο προεδρικό μέγαρο όπου θα παραλάβει επισήμως τα ηνία της ηγεσίας της χώρας από τον Αλί Σάλεχ.
Ο τελευταίος επέστρεψε νωρίς το Σάββατο στη Σαναά από ένα ταξίδι για ιατρικούς λόγους στις ΗΠΑ και εγκαταστάθηκε στην ιδιωτική του κατοικία, σύμφωνα με πολιτικές πηγές στην Υεμένη.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό/Γερμανικό
- Αφθώδης πυρετός στη Λέσβο: Προανάκριση για τις ανεξέλεγκτες ταφές ζώων – «Κανένας δεν έδινε σημασία πριν από δύο μήνες»
- Οσμή αερίου στα νότια προάστια: Αυτά είναι τα τρία σενάρια για την προέλευσή της
- Αγορά Ακινήτου σήμερα: Το μοντέλο συμβουλευτικής που μας καθοδηγεί στο κατάλληλο χρηματοδοτικό πρόγραμμα
- Taste Atlas: Ποιο ελληνικό τυρί είναι το καλύτερο στον κόσμο
- ΔΥΠΑ 2026: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τις παιδικές κατασκηνώσεις – Προθεσμία, δικαιούχοι, τρόπος επιλογής
- Νικς – Καβαλίερς 115-104: Ιστορική ανατροπή από το -22 για τη Νέα Υόρκη και 1-0 στην Ανατολή (pics, vids)
- Ανακαινίστηκαν και παραδίδονται σε χρήση τα γήπεδα του Δημοτικού Σταδίου Μήλου
- Αυτός είναι ο λόγος που οι σαρκοφάγοι δεινόσαυροι ανέπτυξαν μικροσκοπικά χέρια
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 20.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/hari-nandakumar-AusHcg-Sxc-unsplash-1-315x220.jpg)





















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442